Endoskopi: Bruk, 13 typer og mer

COS’er en’endoskopi?

A’endoskopi er en prosedyre der legen bruker spesialiserte verktøy for å vise og operere på de indre organene og kroppsfartøyene. Tillater kirurger å se problemer alle’inne i kroppen din uten å lage flotte graveringer.

En kirurg legger inn et endoskop gjennom et lite kutt eller en «8217 åpning i kroppen som munnen. Et endoskop er et fleksibelt rør med et tilkoblet kamera som lar legen se. Legen kan bruke tang og saks på # 8217; endoskopet for å operere eller fjerne stoffet for biopsien.

Fordi jeg trenger en’endoskopi?

L’endoskopi gjør at legen kan visuelt undersøke et organ uten å måtte øve stor gravering. En skjerm i operasjonen gjør at legen kan se nøyaktig hva han ser endoskopet.

L’Endoskopi brukes vanligvis til:

 • Hjelp legen din med å avgjøre årsaken til eventuelle unormale symptomer som oppstår
 • Fjern en liten prøve av stoff, som deretter kan sendes til et laboratorium for ytterligere tester; Dette kalles endoskopisk biopsi
 • Hjelp legen din til å se alle i en kirurgisk prosedyre, hvordan du reparerer en «magesår eller fjerner gallestein eller svulster

Legen kan bestille A’endoskopi hvis symptomene på ett av følgende forhold oppstår:

 • Intestinale inflammatoriske sykdommer (IBD), som ulcerøs kolitt (UC) og Crohns sykdom
 • Magesår
 • Kronisk forstoppelse
 • pankreatitt
 • gallestein
 • Uforklarlig blødning i fordøyelseskanalen
 • tumorer
 • infeksjoner
 • blokk av esophagus
 • Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD)
 • hiatal brokk
 • Vaginale blodtap
 • Blod i urinen
 • Andre problemer i fordøyelseskanalen

Legen vil undersøke symptomene, vil utføre en fysisk eksamen og muligens, vil bestille noen blodprøver før en Endoskopi. Disse testene vil hjelpe legen til å skaffe seg en mer nøyaktig forståelse av den mulige årsaken til symptomene. Disse testene kan også hjelpe dem med å avgjøre om det kan behandles uten problemer uten endoskopi eller kirurgi.

Som jeg forbereder meg på en’endoskopi?

Legen din vil gi deg komplette instruksjoner om hvordan du forbereder deg selv. De fleste av typer endoskopi krever at du slutter å spise faste matvarer opptil 12 timer før prosedyren. Noen typer lys væsker, som vann eller juice, kan tillates opptil to timer før prosedyren. Legen din vil klargjøre dette med deg.

Legen din kan foreskrive avføringsmidler eller enemergers for å bruke natten før prosedyren for å rengjøre systemet. Dette er vanlig i prosedyrene som involverer mage-tarmkanalen (GI) og L’ano.

Før Dell’Endoskopi, vil legen utføre en fysisk undersøkelse og vil undersøke din komplette medisinske historie, inkludert eventuelle tidligere kirurgiske inngrep.

Pass på at du informerer legen din om noen rusmidler du antar, inkludert benk på benk og kosttilskudd. Vær også oppmerksom på legen din om allergier du måtte ha. Du må kanskje forstyrre # 8217; ansette noen stoffer hvis de kunne påvirke blødning, spesielt antikoagulant eller antipostrinale stoffer.

Du vil kanskje planlegge noen andre, følger med deg hjem etter prosedyren fordi du kanskje ikke føler deg bra på grunn av # 8217;.

Hva er typer endoskopi?

Endoskopier faller inn i kategorier, basert på kroppsområdet som indikerer. L’American Cancer Society (ACS) viser følgende typer endoskop:

Flow TypeArea examinedWhere er insertedDoctors som typisk virker som surgeryarthroscopyjointsthrough et lite snitt i nærheten av undersøkte surgeonbronchoscopylungsinto jointorthopedic nese eller mouthpulmonologist eller bryst surgeoncolonoscopycolonthrough l & # 8217, anusgastroenterologist eller proctologistcystoscopybladderthrough l’urethraurologistenteroscopysmall intestinethrough munn eller anusgastroenterologisthysteroscopyinside av uterusthrough de vaginagynecologists eller gynekologisk surgeonslaparoscopyabdominal eller Pelvic Areathrough En liten gravering i nærheten av området undersøkte ulike typer laryngoskopylaring kirurger gjennom munnen eller nostrelotoringoland, også kjent som en lege øre, nese og hals (ENT), mediastinoscopimediastin, L’område blant lungene gjennom en & # 8217 ;Gravering over kirurgen brystet etoracicoigmoidoScopiretto og den nedre delen av’tarmen Crasso Colon Sigmoid i AnusgastroTroenterolog eller Proctologolog Toracoskopi, også kjent som pleuroskopi mellom lungene og thoraxveggen gjennom en liten gravering i brystpulsmannen eller thoracic kirurg gastrointestinal endoskopi overlegen, også noter som esophagogastroduoduodoskopi esophagus og øvre tarmkanal gjennom munnen gastroenterologistyrerioSoskopy uretro gjennom uretranologen

Hva er de nyeste teknikkene i teknologien til’endoskopi?

Som de fleste teknologier, L’endoskopi er konstant fremgang. Nye generasjoner av endoskoper bruker high-definition-bildebehandling for å lage bilder med utrolige detaljer. Innovative teknikker kombinerer også endoskopien med bildebehandlingsteknologi eller kirurgiske prosedyrer.

Her er noen eksempler på de nyeste endoskopi-teknologiene.

Endoskopi av kapselen

En revolusjonerende prosedyre kjent som kapsulær endoskopi kan brukes når andre tester ikke er avgjørende. I løpet av en’capsular endoskopi, svelget en liten pille med et lite kamera alt & # 8217;. Kapselet passerer gjennom fordøyelseskritet ditt, uten ubehag for deg, og skaper tusenvis av bilder av Tarm mens de beveger seg.

ColangiopanCreatography Endoskopisk retrograd (ERCP)

ERCP kombinerer røntgenstråler med øvre gastrointestinal endoskopi for å diagnostisere eller behandle problemer med galle og bukspyttkjertelkanaler.

Chromendoscopy

Chromoendoskopi er en teknikk som bruker et sted eller et spesialisert fargestoff på belegget av tarmen i en endoskopi-prosedyre. Fargen hjelper legen din til å se bedre hvis C’er noe unormalt på intestinal belegg.

Endoskopisk ultralyd (EUS)

L’EUS bruker en Ultralyd sammen med A & # 8217 Endoskopi. Dette gjør det mulig for leger å se organer og andre strukturer som vanligvis ikke er synlige under A’vanlig endoskopi. En tynn nål kan da settes inn i organet eller i strukturen for å gjenopprette stoffet som skal vises under mikroskopet. Denne prosedyren kalles sug med tynn nål.

Endoskopisk reseksjon av slimhinnen (EMR)

L’EMR er en teknikk som brukes til å hjelpe leger til å fjerne kreftvev i fordøyelseskanalen. I EMR sendes en nål gjennom endoskopet for å injisere en væske under det unormale stoffet. Dette bidrar til å skille kreftvevet fra de andre lagene slik at den kan fjernes lettere.

Narrow band Imaging (NBI)

NBI bruker et spesielt filter for å skape mer kontrast mellom fartøyene og slimhinnene. Slimhinnen er den indre fôr av fordøyelseskanalen.

Hva er risikoen for en’endoskopi?

L’Endoskopi har en mye lavere blødnings- og infeksjonsrisiko sammenlignet med friluftsoperasjon. Imidlertid er L’endoskopi er en medisinsk prosedyre, og presenterer derfor noen risikoer for blødning, infeksjon og andre sjeldne komplikasjoner som:

 • brystsmerter
 • Organskader, inkludert en mulig perforering
 • feber
 • Vedvarende smerte i området «Endoskopi
 • rødhet og hevelse i graveringsstedet

Risiko for hver type avhenger av prosedyrenes posisjon og egne forhold.

For eksempel kan mørkfargede avføring, oppkast og vanskeligheter med å svelge etter at en koloskopi kan indikere at noe er galt. A’Hysteroskopi innebærer en liten risiko for livmorboring, livmorblødning eller cervikal traumer. Hvis du har en’endoskopi med kapsel, C’Det er en liten risiko for at kapselen kan forbli blokkert et sted i fordøyelseskanalen. Risikoen er større for personer med en tilstand som forårsaker krymping av fordøyelseskanalen, som en svulst. Det kan derfor være nødvendig å kirurgisk fjerne kapselen.

Spør dine leger symptomer om å være oppmerksom på å følge endoskopien.

Hva skjer etter en Endoskopi?

De fleste endoskopene er polikliniske prosedyrer. Dette betyr at du kan gå hjem på samme dag.

Legen vil lukke graveringssårene med poeng og vil være til nytte tilstrekkelig umiddelbart etter prosedyren. Legen din vil gi deg instruksjoner om hvordan du skal ta vare på dette såret alene.

Senere vil du sannsynligvis måtte vente en eller to timer på sykehuset før effekten av sedasjon forsvinne. En venn eller et familiemedlem vil følge deg hjemme. En gang hjemme bør du planlegge å tilbringe resten av dagen for å hvile.

Noen prosedyrer kan gi deg litt ubehagelig. Du vil kanskje ha oss litt & # 8216; Tid til å føle deg god nok til å gjøre dine daglige aktiviteter. For eksempel, etter en Endoskopi av den øvre mage-tarmkanalen, kan du ha en ondt i halsen, og du må spise myke matvarer i et par dager. Du kan ha blod i urin etter en cystoskopi for å undersøke blæren. Dette bør bytte til interiøret 24 timer, Men du bør kontakte legen din dersom han vedvarer.

Hvis legen mistenker en kreftvekst, vil det utføre en biopsi under endoskopien. Resultatene vil kreve noen dager. Legen din vil diskutere resultatene med deg etter å ha gjenopprettet dem fra laboratoriet.