Endometrial Ablation: Prosedyre, Risiko, Gjenoppretting og Annet

Hvem får endometrial ablation?

L’Endometrial Ablation er en prosedyre som er utformet for å ødelegge livmorbelegget (endometrium).

Legen din kan anbefale denne prosedyren hvis menstruasjonsperioder er ekstremt tunge og kan ikke kontrolleres med narkotika.

Helsepersonell vurderer menstruasjonsflytten for tungt hvis puten eller absorbenten regelmessig blir gjennomvåt på alle’2 timer, Ifølge Mayo Clinic.

De kan også anbefale denne prosedyren hvis de oppstår:

 • Tung menstrual blødning som varer 8 dager eller mer, For Mayo Clinic
 • Blødning mellom perioder
 • Anemi på grunn av syklusen

Mens det i de fleste tilfeller blir endometrialbelegget ødelagt, kan regrotten av belegget forekomme på normale og unormale måter. I yngre kvinner kan tekstil gjenvekst oppstå måneder eller år senere.

Denne prosedyren er nyttig for mange kvinner, men det anbefales ikke til alle. Snakk med legen din for å finne ut om dette er det beste alternativet for deg.

Hvordan forberede

Før planlegging vil legen din kreve din historie med narkotika, inkludert allergier du har.

Hvis du og legen din bestemmer deg for å gå videre med prosedyren, vil de diskutere alle aspekter av prosedyren på forhånd. Dette inkluderer hva du må gjøre i de foregående dagene og ukene.

Pre-prosedyre standardprotokollene inkluderer:

 • Graviditetstest
 • Fjern din IUD, hvis du har en
 • Under testen for kreft Dell’endometrium

Du må kanskje fortynne livmorbelegget på forhånd for å gjøre prosedyren mer effektiv. Dette kan gjøres med narkotika eller med en dilasjon og curettage prosedyre (D og C).

Ikke alle endometrie ablation prosedyrer krever anestesi. Hvis den generelle anestesi er nødvendig, vil du bli bedt om å slutte å spise og drikke 8 timer før prosedyren, ifølge Johns Hopkins medisin.

Ytterligere pre-kirurgiske tester kan også utføres, for eksempel et elektrokardiogram.

Inkludere dine reproduktive alternativer på forhånd

Endometrialablasjonen er ikke konstruert for å være en steriliseringsprosedyre, men det er vanligvis. Selv om dine reproduktive organer forblir intakte, blir oppfattelses- og vellykket graviditet senere lite sannsynlig.

Hvis du skal ha barn, bør du velge å vente på denne prosedyren. Du bør diskutere dine reproduktive alternativer med en spesialist av Infertiliteten før du gjennomgår prosedyren.

Legen din kan teste kvaliteten og mengden egg gjennom en fil Anti-Mullerian Hormon (AMH) o blodanalyse av’follicle-stimulerende hormon (FSH). Hvis eggene dine er god kvalitet, kan du velge å fryse befruktede egg eller embryoer før prosedyren.

Selv om det ikke er garantert at frosne egg eller embryoer forårsaker graviditet, kan det få dem til å gi dette alternativet senere. En surrogat kan bringe graviditet for deg.

Hvis frysing av oocytter eller embryoer ikke er et alternativ, kan du bestemme deg for å bruke en donor av oocytter og en surrogatmor til å bli gravid. Hvis du kan velge å forsinke prosedyren til du har barn, kan du gjøre det. Selv l’adopsjon er en vurdering.

Vurder disse alternativene, så vel som behovet for prosedyren, kan virke overveldende. Snakk med legen din om dine følelser kan være nyttige. De kan anbefale en konsulent eller en terapeut for å hjelpe deg med å utdype og gi deg støtte.

Hvordan prosedyren utføres

I en Endometrial Ablation, legger legen først et tynt verktøy gjennom livmorhalsen og i # 8217;. Dette utvider livmorhalsen og lar dem utføre prosedyren.

Prosedyren kan utføres på forskjellige måter. Opplæringen og preferansen til legen din vil avgjøre hvilken av følgende prosedyrer som skal brukes:

Frysing (CRIOabLATION): En subtil sonde brukes til å påføre ekstrem kulde til livmor stoff. Legen din plasserer en ultralydsmonitor på # 8217; magen for å hjelpe deg med å kjøre sonden. Størrelsen og formen på livmoren din bestemmer varigheten av denne prosedyren.

Oppvarmet ballong: En ballong er satt inn i # 8217; uterus, oppblåst og fylt med varmt væske. Varmen ødelegger livmorbelegget. Denne prosedyren varer vanligvis fra 2 til 12 minutter.

Oppvarmet fri flytfluid: Oppvarmet saltvæske kan strømme fritt gjennom livmor i ca. 10 minutter, ødelegge livmor stoff. Denne prosedyren brukes hos kvinner med livmorhulen i uregelmessig form.

RadioFrequency: En fleksibel enhet med en nettverksbit settes inn i livmoren. Den avgir radiofrekvensenergi for å eliminere livmor stoff i 1 eller 2 minutter.

Mikrobølgeovn: En sonde satt inn og mikrobølgeenergien brukes til å ødelegge livmorbelegget. Denne prosedyren tar 3 til 5 minutter å bli fullført.

Elektrosurgery: Denne prosedyren krever generell anestesi. En teleskopisk enhet kalt resetoskop og et oppvarmet verktøy brukes til å se og fjerne uterin stoff.

Hva du kan forvente etter prosedyren

Typen prosedyre du har bestemme, delvis, varigheten av utvinningen. Hvis du trenger generell anestesi, vil legen din få deg til å bli på sykehuset i flere timer etter intervensjonen.

Uansett hvilken type prosedyre du har, trenger du noen til å følge deg hjemme etter.

Du bør også ta med en absorberende å ha på seg etter å ha fullført prosedyren. Snakk med legen din om anbefalinger om benk-top-stoffer for behandling av kramper eller kvalme og hva du skal unngå.

Etter prosedyren kan du finne:

 • Økt vannlating for omtrent en dag
 • menstruasjonskramper i flere dager
 • vandige og blodige vaginale tap i flere uker
 • kvalme

Du bør søke akuttmedisinsk hjelp hvis du finner:

 • Utslipp Madhod
 • feber
 • frysninger
 • Vanskeligheter med å urinere
 • sterk blødning
 • ekstreme abdominal kramper

Risiko og komplikasjoner

Vi anbefaler kvinner å fortsette å bruke prevensjon etter å ha lidd en Endometrial ablation. Hvis en graviditet oppstår, er det mer sannsynlig å forekomme en spontan abort.

Normalt er Endometrial Coating thickened som svar på graviditet. Uten et tykt endometrial belegg, kan et embryo ikke implanteres og vokse vellykket. Av denne grunn kan legen din anbefale sterilisering som en ekstra prosedyre.

Bortsett fra den svært reelle risikoen for fruktbarheten, er komplikasjonene i denne prosedyren sjelden, Ifølge Mayo Clinic.

Disse sjeldne risikoen kan omfatte:

 • Vegg eller # 8217 perforering; uterin tarm
 • Infeksjon eller flat blødning
 • Skade på vagina, til vulva eller alle partene som skyldes varme eller kalde applikasjoner som brukes under prosedyren
 • Absorpsjon av væsken som brukes under prosedyren i blodet
 • Konkurs Dell’Endometrial Debut Ablation, En tilstand der endometriumet regrer på en unormal måte etter prosedyren.

Outlook

Gjenoppretting kan vare noen dager for noen uker siden. I løpet av denne tiden, sørg for at du behandler deg nøye. Snakk med legen din om når du kan forvente å gjenoppta daglige aktiviteter, samt mer anstrengende øvelser og seksuelle relasjoner.

Etter prosedyren bør menstruasjonen fjerne eller avbryte helt innen få måneder.

Hvis du ikke har sterilisert deg og du har valgt å praktisere sex med prevensjon, bør du fortsette å bruke favorittmetoden din. Prevensjon kan bidra til å forhindre graviditet og potensielle komplikasjoner.

Selv om det er usannsynlig at du kan tenke og fullføre et barns fremoverbarn, kan en graviditet fortsatt skje.

Det er også viktig å praktisere sex med kondom eller annen barriere metode for å hindre overføring av seksuelle overføringsinfeksjoner (IST).