Elektroniske sigaretter og tenåringer: strategier for å motvirke bruken av dem

Eksperter sier at det skal mye mer til enn å slå ned på salget. Du må redusere etterspørselen.

Del på PinterestSmaker er en av hovedgrunnene til at tenåringer bruker e-sigaretter. Getty bilder

Mens helseforkjempere søker sterkere tiltak for å stoppe det som har blitt kalt en «epidemi» av e-sigarettbruk blant ungdom, har ny forskning vist at strengere restriksjoner på salg til barn kan påvirke.

Men den innvirkningen er ikke nok uten ytterligere handling fra regjeringer, sier støttespillere.

TIL ny studie fant at tenåringer var mindre sannsynlige for å prøve e-sigaretter eller tradisjonelle sigaretter hvis de bodde i byer med strengere grenser for detaljsalg av disse produktene – og var enda mindre sannsynlighet for å bli vanlige brukere.

Det virker logisk at å gjøre det vanskeligere å få tak i tobakksvarer betyr at færre bruker dem. Men den raske økningen i «vaping» viser at behovet for handling går utover lisensiering, bøter og overvåking av butikker, sa eksperter.

Antall elever på videregående skole som brukte en e-sigarett gikk fra 28 % i 2017 til 37 % i fjor, ifølge Nasjonalt institutt for narkotikamisbruk.

Dette er det siste i en rekke funn om at vaping øker raskt blant tenåringer, hvorav 2 millioner bruker e-sigaretter, ifølge Sentre for sykdomskontroll og forebygging (CDC).

At damping fra tenåringer hvis hjerner fortsatt utvikler seg kan føre til nikotinavhengighet, lungesykdom og eksponering for giftige kjemikalier, ifølge Food and Drug Administration (FDA).

«Tilgangsbegrensninger og aldersbegrensninger er helt klart viktige og nødvendige,» sa Dennis Henigan, visepresident for juridiske og regulatoriske anliggender ved Campaign for Tobacco-Free Children, til Healthline. «Men gitt omfanget og bredden av epidemien, tror jeg ikke de er nok.»

Fokuser på smakene

Hvilke praktiske handlinger kan gå langt nok?

Det starter med et forbud mot smaker, sier talsmenn.

«Det er veldig viktig å komme til kjernen av saken: hva er elektroniske sigaretter som får barn til å velge dem, spesielt de som aldri ville akseptert en sigarett?»Erika Sward, assisterende visepresident for nasjonal advocacy ved American Lung Association, fortalte Healthline. «Og det første er smakene.»

Talsmenn sier at smakene – fra bananpudding til glasert smultring til hawaiisk punch – appellerer til barn mer enn voksne. De legger til at de ikke gir noen helsemessige fordeler og allerede er forbudt i tradisjonelle sigaretter (bortsett fra mentol).

«Tobakksprodukter med smak har vist seg om og om igjen å ha en spesiell appell til unge mennesker,» sa Henigan. «Jeg tror FDAs byrde må være å trekke disse smaksatte produktene fra markedet til et selskap faktisk kan bevise at produktet ikke er attraktivt for barn og at det faktisk hjelper røykere å slutte. Og dette er hva loven krever «.

Dr Scott Gottlieb, kommissæren for FDA, har gjentatte ganger uttalt at bruken av e-sigaretter blant mindreårige har blitt oppnådd epidemi nivåer.

Byrået hans har tatt rettshåndhevelsestiltak mot forhandlere som har oppdaget at de har solgt e-sigaretter til mindreårige og som har har satt i gang en etterforskning i e-sigarettbransjens gigant Juul.

Hans byrå i november annonsert nye regler for å begrense salget av smaksatte elektroniske sigaretter til butikker som ikke aksepterer mindreårige og for å øke aldersverifiseringskravene for nettsalg.

Etterspørselsreduksjon

Men hvis barna vil ha dem, vil de få dem – gjennom eldre venner, ta dem til foreldrene, finne måter å bestille dem på nettet, sa Sward.

«Til syvende og sist, med mindre etterspørselen etter disse produktene reduseres, vil barn få dem,» sa hun til Healthline.

Organisasjonen hans sendte et brev til FDA i november og sa at restriksjoner på salg og tilgang ikke ville være nok.

Han vil gjerne at minimumsalderen skal nå 21, liksom seks stater og hundrevis av store og små byer allerede har gjort. Og han skulle gjerne sett flere kampanjer som prøver å redusere etterspørselen.

«Tobakksindustrien retter seg ikke mot barn én vei, så vi må også,» sa Sward.

Bunnlinjen

Ny forskning finner at strenge regler for salg til mindreårige kan redusere antall barn som begynner å bruke e-sigaretter.

Men helseforkjempere sier at disse begrensningene for tilgang og salg ikke er nok alene for å redusere det de ser på som en tenåringsdampepidemi.

De vil også at myndighetene skal iverksette tiltak som å forby smaker, heve minimumsalderen og drive kampanje for å redusere etterspørselen.