Elektroniske sigaretter og lungeskader

Et populært e-sigarettsmaksmiddel har vist seg å ha alvorlige negative effekter på lungene.

TIL ny studie forskere fra University of North Carolina i Chapel Hill har vist at kanelaldehyd endrer den normale funksjonen til luftveiene.

Kanelaldehyd er kjemikaliet som gir kanel sin unike smak og aroma. Det er et vanlig og matsikkert smaksstoff som er mye brukt i mat og e-sigaretter.

Forskere sier imidlertid at selv om et produkt kan anses som trygt av U.S. Food and Drug Administration, kan oppvarming, damping eller brenning føre til kjemiske endringer som forårsaker ukjente og skadelige effekter på kroppen.

«E-sigarettutslipp inneholder kjemikalier som ikke har blitt evaluert for inhalasjonstoksisitet,» sa studiens hovedforfatter Phillip Clapp, PhD. «Inhalering av smaksstoffer, som ofte er reaktive aldehyder, er en betydelig ukjent med hensyn til potensielle helserisikoer ved bruk av e-sigarett, siden mange av disse kjemikaliene strukturelt ligner de giftige aldehydene i sigarettrøyk. sigarett. Videre brukes aldehydsmaksstoffer ofte i ekstremt høye konsentrasjoner i e-sigaretter, noe som kan føre til høye eksponeringsdoser.

Clapp og hovedforfatter av studien Ilona Jaspers, PhD, førsteamanuensis ved avdeling for mikrobiologi og immunologi ved UNC School of Medicine, utførte et in vitro-eksperiment. De eksponerte menneskelige bronkiale epitelcellekulturer for e-væsker og aerosoler som inneholder kanelsmak.

Ved hjelp av et høyhastighets digitalkamera målte forskerne vipperesponsen i form av blinkfrekvens (CBF) når de ble utsatt for forskjellige konsentrasjoner av kanel.

Øyevipper er små hårlignende fremspring som finnes i luftveiene våre. De er en vesentlig del av kroppens evne til å fjerne slim og andre fremmedlegemer fra luftveiene. CBF er den naturlige bevegelsen av øyevippene som hjelper til med å flytte slim ut av kroppen.

Eksponering for kanelaldehyd forstyrret den normale funksjonen til øyevippene. Det undertrykte også raskt CBF i celler.

«En stor del av det er disse bittesmå vippene som klaffer i et veldig fint bølgemønster, så de flytter ting rundt. De er veldig sarte, de er veldig følsomme, så en av de viktigste skadelige effektene av sigarettrøyking er å lamme vippene, og det tar vanligvis uker før vippene blir friske», sier Dr. Norman Edelman, senior vitenskapelig konsulent ved American Lung Association, fortalte Healthline.

Fra kanel til «popcornlunge»

Aldehyder har tidligere blitt observert å forårsake disse effektene i lungene med sigaretter, men deres virkninger i e-sigaretter har ikke vært godt forstått før nå.

Disse effektene gir røykere og dampere større risiko for lungeproblemer, som bronkitt og utvikling av lungeinfeksjoner.

«Du puster inn alle slags ting når du går og du puster inn bakterier. Og bakteriene har en tendens til å bli pakket inn i slimdråper, men ikke drept, «sa Edelman. «Det du vil gjøre er å få dem ut av lungen.»

Edelman sa at flimmerhår kan være nøkkelen til å holde lungene sunne og fri for bakterier.

«Vippene, dette lille rulletrapplignende systemet, hjelper til med å bevege det,» sa Edelman. «Hvis du lar bakteriene sitte der, er det mer sannsynlig at de vokser og formerer seg og forårsaker infeksjoner».

Kanelaldehyd er ikke den første e-sigarettsmaksingrediensen identifisert som å ha skadelige effekter på lungene. Det blir nok ikke den siste.

En annen populær smak, diacetyl, er først og fremst kjent for å gi mikrobølgepopcorn den smøraktige smaken. Det er knyttet til en lungetilstand kjent som obliterativ bronkiolitt eller, som det noen ganger refereres til, «popcorn lunge. «

Clapp mener at det er et bredt utvalg av kjemikalier og aromatiske tilsetningsstoffer i e-sigaretter som trenger ytterligere testing for å avgjøre om de er trygge eller ikke.

«Vi er interessert i å studere effekten av andre reaktive smaker som er like i kjemisk struktur, som vanillin og benzaldehyd,» sa han til Healthline. «Vi er også interessert i om kjemikaliene som genereres ved fordamping av de grunnleggende komponentene (propylenglykol og vegetabilsk glyserin), som finnes i alle e-sigaretter, kan forårsake lignende effekter.».

FDA er for tiden på utkikk etter et offentlig tilskudd om smakstilsetninger i tobakksprodukter, inkludert e-sigaretter og e-væsker, og hvordan de best reguleres.

Utover direkte helseproblemer, er aromaene av e-sigaretter av spesiell bekymring blant anti-røykingsforkjempere, som American Lung Association, på grunn av deres evne til å tiltrekke seg unge mennesker.

Mens noen studier har indikert at vaping er et tryggere alternativ til tradisjonell røyking, bemerker eksperter at vanen fortsatt gir alvorlige helseproblemer.

Edelman sa at ny forskning har vist at e-sigaretter ikke er ufarlige.

«Jo mer vi ser, jo mer finner vi ut at tingene i e-sigaretter og andre vaping-enheter ikke er godartede og forårsaker luftveisproblemer,» sa han.