Eksplisitt minne: Oversikt, sammenligninger og hvordan du forbedrer den

Minne refererer til en prosess hvor hjernen din kjøper informasjon, lagrer dem og gjenoppretter dem senere.

Du har tre typer minne:

 • Sensorisk minne. Dette innebærer hva du for tiden absorberer med dine sanser. Det er den kortere typen minne.
 • Korttidshukommelse. Kortsiktige minner har en tendens til å vare mindre enn et minutt, selv om de noen ganger kan bli langsiktige minner.
 • Langtidsminne. Langsiktig minner kan vare dager eller år.

Eksplisitt minne er en type langsiktig minne som angår minne om fakta og hendelser. Du kan også se eksplisitt minne kalt deklarative minne.

Eksplisitt minne krever at du bevisst tilbakekallingsinformasjon. For eksempel, tenk at noen spør deg hva hovedstaden i Frankrike er. For å svare, vil du sannsynligvis få tilgang til minnet for å finne det riktige svaret: Paris.

Fortsett å lese for å lære mer om eksplisitt minne, dine forskjellige typer og hvordan du kan forbedre ditt langsiktige minne.

Det finnes forskjellige typer eksplisitt minne?

Det eksplisitte minnet kan deles videre i to forskjellige typer: semantisk og episodisk minne.

Det semantiske minnet innebærer fakta og generell kunnskap. Dette kan variere fra ting som spesifikke vitenskapelige fakta til større og abstrakte konsepter.

Episodisk minne omhandler spesifikke ting eller erfaringer som skjedde med deg.

Hva er noen eksempler på eksplisitt minne?

Både ditt semantiske og episodiske minne er avgjørende for din daglige drift.

For eksempel kan ditt semantiske minne hjelpe deg:

 • Vet at ordet «båt» refererer til en’båt av forskjellige størrelser
 • Husk at Washington, DC, er hovedstaden i USA
 • Gjenkjenne de særegne funksjonene som klassifiserer et dyr som hunden

Ditt episodiske minne, D’en annen del, kan hjelpe deg:

 • Husk reisen til London du gjorde med dine to beste venner for noen år siden
 • Husk en god middag du gjorde i din favorittrestaurant
 • Tenk på videregående diplomer i videregående skole

Hvordan langsiktige minner er opprettet?

Langsiktig minner, inkludert eksplisitte minner, er opprettet i tre faser.

Trinn 1: Koding

På dette stadiet tar dine sanser informasjon fra ditt miljø og sender dem til hjernen din. Derfra skriver informasjonen i ditt minne.

Nivået på behandling som oppstår, kan variere fra overfladisk (med fokus på fysiske, farge eller dimensjoner) egenskaper (med fokus på betydningen av objektet eller dets forhold til andre ting).

Trinn 2: Lagring

Når et minne er blitt kodet, er det klart å bli lagret i hjernen din. I minnet kan minner lagres i lengre perioder.

Et enkelt langsiktig minne kan lagres i mange deler av hjernen. For eksempel lagres de visuelle delene av minnet i # 8217; området av hjernen forbundet med syn.

Trinn 3: Gjenoppretting

Gjenoppretting er prosessen med å ringe informasjon som er blitt kodet og lagret som minne. Dette skjer vanligvis som svar på gjenopprettingskilt eller ting som presser deg til å lete etter et minne.

For eksempel, hvis noen spør deg om et trivielt spørsmål, er dette din gjenopprettingsinspirasjon for å søke etter spesifikk informasjon i ditt minne.

Noen ganger skjer utvinningen uten innsats. Andre ganger kan det ta en PO & # 8216;.

Slik sammenligner du det eksplisitte minnet med implisitt minne?

Det er to typer langsiktig minne. I tillegg til eksplisitt minne, C’Det er også implisitt minne.

Underforstått minne, noen ganger kalt ikke-deklarativt minne, innebærer måten som opplevelser påvirker vår oppførsel. I motsetning til eksplisitt minne, som krever en bevisst innsats for å hente informasjon, implisitt minne uferdige.

Et godt eksempel på implisitt minne er guiden, som er noe du bare trenger å gjøre. Mens du kan lære noen hva du trenger for å kjøre en’Du kan ikke lære ham nøyaktig hvor mye trykk gjelder for pedalen Dell’akselerator eller brems.

Du kan forbedre ditt langsiktige minne?

Du vil finjustere at minnet ditt skal være så effektivt som mulig? Følgende forslag kan hjelpe deg med å forbedre ditt langsiktige minne og forhindre minne tap:

 • Sov nok. Søvn er viktig for å konsolidere minnene dine, slik at du kan huske dem senere. Hvis du prøver å engasjere noe i ditt langsiktige minne, prøv å huske like før du sovner.
 • Unngå multitasking. Multitasking deler naturlig din oppmerksomhet. Kan forstyrre minnekodingsprosessen.
 • Hold deg aktiv. L’Øvelse øker blodstrømmen til kroppen, inkludert hjernen. Prøv å gjøre ca 150 minutter med aerob trening hver uke. Skremmende? Bygge en rask tur, selv bare 15 minutter, i din daglige rutine.
 • Tren også hjernen din. Akkurat som L & # 8217, trening, L’mental trening kan bidra til å holde hjernen i god form. Gjør ting som gjør at du tenker, som kryssordene eller # 8217; lære en ny ferdighet.
 • Opprettholde et sunt kosthold. Fokusert på maten som nærer hjernen, inkludert grønne bladgrønnsaker og fettfisk.
 • Opprettholdt organisert: Skriv dine lister over ting å gjøre eller hold avtalene som er oppført i en notatbok. Hvis du prøver å lære noe nytt, skriv dine sammendrag eller ordninger. Dette hjelper deg aktivt med å engasjere seg i # 8217; læring.

Bunnlinjen

Eksplisitt minne er en type langsiktig minne fokusert på minne om fakta og hendelser. Du må gjøre en bevisst innsats for å huske ting fra ditt eksplisitte minne.