Eggstokkreft i svangerskapet: tegn og behandling

Beskrivelse

Risikoen for eggstokkreft generelt er ganske lavt. I USA, bare om 1.3 prosent av nye kreft tilfeller er eggstokkene kreft. Det er mer sannsynlig at en kvinne diagnostiseres etter å ha nådd overgangsalderen, generelt mellom 55 og 64, i stedet for i løpet av graviditetsårene. Selv om det kan oppstå, er det sjeldent at det er diagnostisert med eggstokkreft under graviditet.

Tegn og symptomer

I de tidlige stadiene av sykdommen, kan du ikke ha noen symptomer. Hvis du gjør det, kan de være milde og vanskelige å skille fra andre ulemper relatert til graviditet. Symptomene på eggstokkreft inkluderer:

Noen av disse symptomene kan skyldes graviditet, men snakk med legen din hvis de blir verre eller vedvarer. Fortell legen din dersom du har en familiehistorie av eggstokkreft. Ifølge National Ovarian Cancer Coalition, C’Det er et arvelig bånd fra 5 til 10 prosent av tiden.

Diagnose

Legen vil trolig utføre en fysisk eksamen, men eggstokkene kan ikke alltid bli advart. En blodprøve kan oppdage tilstedeværelsen av Ca-125 tumormarkører, marteren bundet til eggens kreft. Imidlertid kan nivåene av denne markøren øke og redusere av flere grunner, så det er ikke mulig å stole på det for diagnosen.

Legen din kan også utføre bildebehandlingstester. Dette kan inkludere A’transvaginal ultralyd for å sjekke tilstedeværelsen av svulster og anslår størrelsen sin. Hvis du er utenfor graviditetens første trimester, kan legen bestille en bekkenmagnetisk resonans.

En diagnose av eggstokkreft kan kun bekreftes med en mistenkelig stoffbiopsi.

Behandlingsalternativer

Hvis du er diagnostisert med eggstokkreft under graviditet, har du fortsatt behandlingsalternativer. Eventuelle tilfelle er annerledes, så du bør se etter vurderingene av ekspertene. Ditt medisinske team bør inneholde en spesialisert lege i eggstokkene kreft, en obstetrikere og en barnelege. På denne måten vil dine beste interesser, så vel som barnet ditt, bli nøye vurdert.

Målene med kreftbehandling under graviditet er å redde morens liv og bringe barnet så nært som mulig til slutten. Dine terapeutiske valg vil avhenge av hvor mye kreften din er avansert og hvor lenge du er i svangerskapet.

Det er mulig at’kirurgi kan vente til etter fødselen. Men hvis du føler en intens smerte eller C’er risikoen for alvorlige komplikasjoner som blødning eller brudd, kirurgi kan trenge mens du fortsatt er gravid.

Du kan også starte kjemoterapi under graviditet. En europeisk studie fant at barn hvis mødre mottok kjemoterapi i den andre eller tredje trimesteren av graviditeten utviklet normalt. Barn fullført hvis de passerte dem bedre enn født barn for tidlig. Kjemoterapi anbefales vanligvis ikke i løpet av første kvartal, på grunn av risikoen for fødselsskader. Radioterapi kan også være farlig for barnet ditt, spesielt i første kvartal.

Uansett behandlingskurs, trenger du nøye overvåking under graviditet.

Effekter av eggstokkreft på fosteret

Mens noen typer kreft kan spre seg til fosteret, er eggstokkreft ikke kjent for å være en av disse. Helsesektoren din vil fortsette å overvåke deg nøye og barnet ditt for å sikre at kreft ikke påvirker fosteret ditt.

Amming med eggstokkreft

Hvis du har tenkt å amme, er det noen ting å vurdere. L’amming er sunn for barnet ditt og kreft passerer ikke gjennom brystmelken din. Imidlertid kan kjemoterapeutiske legemidler og andre kraftige stoffer passere gjennom morsmelk og potensielt skade barnet ditt. Snakk med barnelege hvis det er trygt eller mindre amen.

Eggstokkreft og fruktbarhet

Eggstokkene dine er grunnleggende for reproduksjon. De produserer egg, sammen med østrogen og progesteron kvinnelige hormoner. Det er flere måter å ha eggstokkene kreft kan påvirke evnen til å få barn i fremtiden. Kreft tumorer kan skade eggstokkene og evnen til å produsere egg. Det kan også være nødvendig å fjerne en eller begge eggstokkene. Også kjemoterapi og strålebehandling kan utløse tidlig overgangsalder.

Hvis du vil ha flere barn, diskutere dine alternativer og bekymringer med en spesialist før du starter behandlingen.