Dyspné: Symptomer, årsaker og behandlinger

Beskrivelse

Hvis du noen gang har hørt om å være i stand til å puste nok luft, har du opplevd et medisinsk synspunkt som en dyspné. Mangel på pusten kan være et symptom på helseproblemer, ofte knyttet til hjerte- eller lunge sykdommer. Men du kan også prøve midlertidig dyspné etter en intens trening.

Symptomer

Det viktigste symptomet på dyspnøen er den fulle pusten. Kan vare en eller to minutter etter A’anstrengende aktivitet. Eller det kan være et kronisk problem. Du kan ha følelsen av å ikke få nok luft i lungene hele tiden. I alvorlige tilfeller kan du føle deg som å velge. Dyspnéangrep kan også forårsake thoracisk innsnevring.

Dyspnea som oppstår etter en intens trening er forståelig. Rådfør deg imidlertid en lege dersom en av følgende forhold oppstår:

 • Du er kortpustet før du var etter den fysiske aktiviteten.
 • Du er pustløs etter aktiviteten som er ubemannet.
 • Begynn å prøve dyspné uten noen forklaring.

Våre initiativer

Hvis du noen gang har kjørt eller svømme et løp, vet du at de kan ta noen minutter for å få tilbake pust. Du kan ha problemer med å puste nok oksygen for å tilfredsstille den økende etterspørselen av kroppen din. Hvis du er sunn, vil pusten roe seg snart. Du vil normalt puste innen få minutter.

L’Øvelse er vanligvis en utløserfaktor for kortsiktig dyspné. Hvis du er på en «8217; høyere høyde og du ikke er vant til å ha mindre oksygen tilgjengelig, kan du også prøve midlertidig dyspné. På ekstremt høye høyder, som fjelltopper, Luft og # 8220; mer rarefied & # 8221; Det kan være en ekte helsefare. Pass på at du konsulterer en klatring ekspert før du gjør en ambisiøs trek i høy høyde.

Dyspné forårsaket av medisinske forhold dekker et bredt spekter av helseproblemer. Selv om de alle burde bli evaluert av en lege, bør forholdene som forårsaker en «8217 plutselig mangel på pusten bli behandlet som nødsituasjoner. Disse inkluderer:

 • hjertefeil
 • Lavt blodtrykk
 • lungebetennelse
 • Pulmonal emboli (en blodpropp i lungene)
 • Kullmonoksydforgiftning
 • stress eller angst

Du kan også prøve plutselig dyspné hvis et stykke mat eller noe annet objekt blokkerer luftveiene dine. En lesjon som skader en lunge eller forårsaker at hurtig tap av blod vil også gjøre pusten vanskeligere.

Når mangelen på pusten ikke er en plutselig nødsituasjon, men det er i stedet et problem som fortsetter i minst fire uker, betraktes som kronisk. Eksempler på kroniske dyspné årsaker inkluderer:

 • Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOL), som dekker kronisk emfysem og bronkitt
 • Interstitial lungesykdom (pulmonal stoffheling)
 • Knappe fysisk luftkondisjonering
 • fedme
 • hjertesykdom

L’astma kan være både et kronisk problem og en kortsiktig nødsituasjon, avhengig av naturen av tilstanden din og tilgjengeligheten av en inhalator for å behandle et plutselig angrep. Hvis du har L’astma, snakk med legen din, hvordan du svarer på symptomer og hva du kan gjøre for å forhindre åndedrettsproblemer.

Behandlingsalternativer

Behandling av dyspné betyr vanligvis å behandle sin underliggende årsak.

Diett og mosjon

Hvis fedme og dårlig nivå av fysisk kondisjon er årsaken til dyspnøen du kanskje har, spis mer sunne måltider og utøves ofte. Hvis en lang tid har gått, eller hvis du lider av en medisinsk tilstand som begrenser aktivitetsnivået ditt, snakk med legen din hvordan du starter en sikker treningsrutine.

Pulmonal rehabilitering

KOL og andre lungeproblemer krever omsorg for en pulmonolog, en spesialisert lege i lungens helse og luftveiene. Du kan trenge ekstra oksygen i en bærbar sylinder for å unngå å føle deg selv pustløs. Selv pulmonal rehabilitering kan være nyttig. Dette er et opsjonsprogram for overvåkning og utdanning ved å puste teknikker for å hjelpe deg med å overvinne lunge sykdom.

Hjertrehabilitering

Årsakene knyttet til hjertet blir behandlet av en kardiolog, en lege som spesialiserer seg på hjertesykdommer. Hvis du lider av hjertesvikt, betyr det at hjertet ditt er for svakt til å pumpe nok oksygenert blod for å møte kroppens behov. Dyspné er en av de mange symptomene på # 8217; kardial insuffisiens. Kardial rehabilitering kan hjelpe deg med å håndtere hjertesvikt og andre hjerteforhold. I alvorlige tilfeller av hjertesvikt kan en kunstig pumpe være nødvendig for å ta blodpumpefunksjonene til et svekket hjerte.

Forebygging

Forhindre dyspné betyr å unngå eller administrere sine mange mulige årsaker. Den mest åpenbare risikofaktoren for mangel på pusten er røyk. Hvis du røyker, se etter en spesialist eller et program for å slutte å røyke i samfunnet ditt. Nå er det mange effektive produkter og terapier som kan hjelpe deg med å stoppe. Det er aldri for sent. Helsen til lungene og hjertet vil begynne å forbedre innen få timer fra den siste sigaretten.

Selv L’atmosfærisk forurensning og kjemikalier tilstede i luften kan forårsake respiratoriske problemer. Så, hvis du jobber i et miljø med dårlig kvalitet på luften, vurderer bruken av en maske for å filtrere lungeirriterende stoffer og sørg for at arbeidsplassen er godt ventilert.

Å holde en sunn vekt kan hjelpe deg med å unngå en rekke helseproblemer. Hvis du trenger hjelp til å gå ned i vekt, snakk med legen din om å bruke en ernæringsfysiolog eller en diettist i ditt område for å hjelpe deg med å planlegge måltider og endre matstilen din.

Når skal du se en lege

Siden den uforklarlige dyspnøen kan være et tegn på en alvorlig medisinsk tilstand, er det absolutt noe du bør diskutere med en lege. Hvis du plutselig har andre symptomer, for eksempel svimmelhet eller brystsmerter, bør du søke nødhjelp.

Hvis mangelen på pusten blir verre når du lyver, er det et tegn på hjertesvikt. Du bør snart se en lege for en diagnose.

Hvis mangelen på pusten er ledsaget av hoste, kan det være et tegn på KOL eller lungebetennelse. Kuldegysninger, feber og hoste som produserer katarr, er også symptomer på lungebetennelse. Ikke nøl med å konsultere en lege. Lungebetennelse er en’lunginfeksjon. Det kan være veldig alvorlig, spesielt hos eldre, og kan føre til sykehusinnleggelse og til og med døden hvis ikke tilstrekkelig behandlet.

Outlook

Fordi Dyspné er et symptom, ikke en tilstand, vil prospektet ditt avhenge av hvor godt du kan klare eller unngå årsakene dine. Forhold som COPD og # 8217; hjertesvikt er kronisk, noe som betyr at du vil få dem til livet. Behandlingsforbedringer hjelper imidlertid at folk lever lenger og med større livskvalitet, selv med disse forholdene. Nøkkelen er å følge råd fra legen om behandling, regelmessige kontroller og endringer i livsstilen som vil hjelpe deg å puste lettere i lang tid.