Dopamin mot serotonin: depresjon, fordøyelse, søvn og mer

Forstå neurotransmittere

Dopamin og serotonin er begge neurotransmittere. Neurotransmittere er kjemiske budbringere som regulerer utallige funksjoner og prosesser i kroppen din, fra søvn til metabolisme.

Mens dopamin og serotonin påvirker mange av de samme tingene, gjør de det på litt forskjellige måter.

Her gir vi et spor av forskjellene mellom dopamin og serotonin når det gjelder depresjon, fordøyelse, søvn og mer.

Dopamin, serotonin og depresjon

Som andre forhold i mental helse er depresjon en kompleks tilstand forårsaket av en rekke faktorer.

Både dopamin og serotonin spiller en rolle i depresjon, selv om eksperter fortsatt prøver å forstå detaljene.

Dopamin

Dopamin spiller en viktig rolle i motivasjon og belønning. Hvis du noen gang har jobbet hardt for å nå et mål, er tilfredsheten du føler når du kommer til den, delvis på grunn av en dopamin-tilstrømning.

Noen av de viktigste symptomene på depresjon inkluderer:

 • Lav motivasjon
 • føler seg maktesløs
 • Et tap av interesse for de tingene du var interessert før

Eksperter mener Disse symptomene er koblet til en dysfunksjons interiør i det dopaminergiske systemet. De tror også at denne dysfunksjonen kan utløses av stress, smerte eller kort eller langsiktig trauuma.

Serotonin

Forskere har studert sammenhengen mellom serotonin og depresjon i over fem tiår. Mens de i utgangspunktet trodde at lave nivåer av serotonin forårsaket depresjon, dem Nå vet jeg det Det er ikke sånn.

Virkeligheten er mer komplisert. Selv om et lavt nivå av serotonin ikke nødvendigvis forårsaker depresjon, øker serotonin gjennom bruk av selektive serotonin reuptake inhibitorer (SSRI) en av de mest effektive behandlinger for depresjon. Imidlertid krever de tid til å jobbe.

Blant mennesker med moderat til alvorlig depresjon, 40 prosent 60 av folk rapporterer bare en forbedring av symptomene etter å ha antatt SSRI for XNUMX-XNUMX uker. Dette antyder at den enkle økningen i serotonin ikke er hva depresjonen er.

I stedet, Undersøkelser foreslo at SSRI øker i tid L’positiv følelsesmessig behandling, bestemme en generell forandring av stemningen.

En annen faktor er det Forskere har funnet at depresjonen er knyttet til kroppen betennelse. SSRI å ha En anti-inflammatorisk effekt.

Og de andre forholdene i mental helse?

Dopamin og serotonin spilles også en rolle i det andre psykologiske forhold enn depresjon.

Dopamin

Nesten alle hyggelige opplevelser, fra å spise et godt måltid til sex, involverer utgivelsen av dopamin.

Den versjonen er en del av det som gjør noen spennende ting, som:

 • medisinering
 • spill
 • shopping

Eksperter vurderer potensialet for noe å forårsake hastigheten, intensiteten og # 8217; pålitelighet av dopamin pålitelighet som forårsaker i hjernen. Det tar ikke mye fordi hjernen din inneholder visse oppføringer eller stoffer til en dopamin-tilstrømning.

Over tid kan dopaminerge systemet være mindre reaktivt til stoffet eller alle aktiviteter som forårsaket et flott løp. For eksempel kan noen måtte konsumere mer enn ett stoff for å få de samme effektene som et mindre beløp vanligvis var å gi.

I tillegg til Parkinsons sykdom, tror eksperter også at en dopaminergisk system dysfunksjon har en rolle i:

 • bipolar lidelse
 • schizofreni
 • Oppmerksomhetsunderskuddsforstyrrelse og hyperaktivitet (ADHD)

Serotonin

I en 2014 Gjennomgang, Serotoninet ble også koblet til mange andre forhold, inkludert:

 • Lidelser d’angst
 • autisme
 • bipolar lidelse

Nærmere bestemt fant forskere et lavt serotoninbinding mellom mennesker med obsessiv-kompulsiv lidelse (DOC) og D & # 8217-forstyrrelser; sosial angst. Dette oversetter til en lavere tilgjengelighet av serotonin i hjernen.

Videre har de oppdaget at folk med autisme er mer sannsynlig å ha lavere nivåer av serotonin i noen områder av hjernen.

Den bipolare lidelsen har også vært assosiert med endret serotoninaktivitet, som kan påvirke alvorlighetsgraden av andres symptomer.

Dopamin, serotonin og fordøyelsen

Det er ikke bare hjernen din: Du har også dopamin og serotonin i # 8217; tarm, hvor de spiller en rolle i fordøyelsen.

Dopamin

Dopaminens rolle i fordøyelsen er kompleks og dårlig forstått. Eksperter vet imidlertid at det bidrar til å justere frigjøringen av insulin fra bukspyttkjertelen.

Påvirker også bevegelsen i # 8217; tenuous tarmen og i tykktarmen for å flytte mat gjennom systemet.

Videre har dopamin en beskyttende effekt på belegget av slimhinnen i mage-tarmkanalen, som jeg kan hjelpe For å hindre peptiske sår.

Videre forskning er fortsatt nødvendig for å forstå fullt ut på hvilken annen måte dopamin kan påvirke tarmen vår.

Serotonin

Tarmen inneholder rundt 95 prosent av serotonin av kroppen din. Slippes ut når maten går inn i # 8217; tynntarmen, hvor det bidrar til å stimulere sammentrekninger som skyver mat gjennom tarmen.

Tarmen din frigjør ekstra serotonin når du spiser noe som inneholder skadelige bakterier eller allergen. Ekstra serotonin gjør sammentrekningene som skal flyttes raskere i # 8217; tarmene for å kvitte seg med skadelig mat, vanligvis gjennom oppkast eller diaré.

Lav serotonin i # 8217; tarm, D & # 8217, annen del, er forbinder med forstoppelse.

Basert på denne kunnskapen, Søket har funnet at serotoninbaserte stoffer kan bidra til å behandle forskjellige gastrointestinale forhold, for eksempel Dell & # 8217 syndrom; irritabel tarm.

De ble også brukt til å behandle kvalme og oppkast forårsaket av kjemoterapi.

Dopamin, serotonin og søvn

Din sovende syklus er regulert av en liten kjertel i hjernen kalt pineal kjertel. Pinealkjertelen mottar og tolker tegn på lys og mørke fra øynene.

Kjemiske budbringere Oversett disse signalene til produksjon av melatonin, et hormon som gjør at du føler deg trøtt.

Pinealkjertelen har reseptorer for både dopamin og serotonin.

Dopamin

Dopamin er assosiert vigil. Narkotika Økende dopamin nivåer, som kokain og amfetamin, øker generelt årvåkenhet.

Videre forårsaker sykdommer som reduserer dopaminproduksjon, som Parkinsons sykdom, ofte døsighet.

I pinealkjertelen kan dopamin stoppe effekten av norepinefrin, en nevrotransmitter involvert i produksjon og frigjøring av melatonin. Når dopamin vises, produserer pinealkirten og frigjør mindre melatonin, slik at de fortsetter å gjenoppta.

TIL 2012 studie Det fant også at søvnmangel reduserer tilgjengeligheten av noen typer dopaminreseptorer. Med mindre reseptorer har dopamin ikke noe sted å holde seg til, noe som gjør det vanskelig å holde seg våken.

Serotonin

Serotoninrollen i reguleringen av søvnvannscyklusen er kompleks. Selv om han har en rolle i å holde søvn, kan han til og med hindre deg i å sovne.

Måten som serotonin påvirker søvn, avhenger av siden av hjernen som den kommer fra, fra typen serotoninreseptor som den binder på og av mange andre faktorer.

I en del av hjernen kalt Rafe dorsal kjernen, høyt serotonin er assosiert vigil. Imidlertid en akkumulering av serotonin i # 8217; området over tid kan Sett deg selv å sove.

Serotonin er også involvert i forebygging av REM søvn (rask øyebevegelse). utdanning De har vist at reiset av serotonin gjennom bruk av SSRI reduserer REM søvn.

Mens serotonin ser ut til å indusere søvn og holde deg våken, er det en kjemisk forløper for melatonin, det viktigste hormonet som er involvert i søvn. Kroppen din trenger serotonin fra pinealkjertelen for å produsere melatonin.

Bunnlinjen

Dopamin og serotonin er to nevrotransmittere som spiller en viktig rolle i hjernen og i # 8217; tarmene.

En ubalanse i nivåene av en av de to kan ha effekter på psykisk helse, fordøyelse og søvnsyklus. Det er ingen klare måter å måle serotonin og dopamin nivåer.

Selv om begge påvirker mange av de samme delene av helsen din, gjør de det på forskjellige måter som eksperter fortsatt prøver å forstå.