Å donere plasma kan hjelpe andre under COVID-19-pandemien

Del på PinterestIfølge FDA kan en plasmadonasjon hjelpe opptil fire personer. Getty bilder

  • Food and Drug Administration (FDA) oppfordrer folk som har kommet seg etter en bekreftet infeksjon med det nye koronaviruset til å vurdere å donere plasmaet sitt slik at det kan injiseres i personer med alvorlige infeksjoner.
  • Det kalles behandling rekonvalesent plasma, og dens variasjoner har blitt brukt til å behandle andre smittsomme sykdommer, inkludert tidligere variasjoner av koronaviruset.
  • FDA sier at én donasjon har potensial til å hjelpe opptil fire pasienter.

All data og statistikk er basert på offentlig tilgjengelige data på publiseringstidspunktet. Noe informasjon kan være utdatert. Besøk vår koronavirus-hub og følg vårt sanntids oppdateringsside for den siste informasjonen om COVID-19-epidemien.

George Tzagournis var i de siste dagene av familiens vårtur til Florida da halsen begynte å klø.

Så snart de kom hjem til Columbus, Ohio 15. mars, gikk den 49 år gamle tannlegen og trebarnsfaren til sengs og ble der, med feber, frysninger, vondt i kroppen, hoste og andre symptomer .

Snart dro Tzagournis til legevakten for lungeskanning, i frykt for at han hadde fått lungebetennelse. Fem dager senere bekreftet testresultatene at han hadde covid-19.

«Når du puster inn og ut med denne sykdommen, kan du føle det: det høres ut som krøllet papir,» sa Tzagournis til Healthline.

Fire uker etter at hans siste symptom avtok, ville medisinske fagfolk ha blodet hans – spesielt plasmaet det inneholder – for å se om smerten hans kunne hjelpe andre med å bekjempe COVID-19.

16. april utstedte FDA en notat oppfordre folk som har kommet seg etter en bekreftet infeksjon med det nye koronaviruset til å vurdere å donere plasmaet sitt slik at det kan injiseres i personer med alvorlige former for infeksjon.

Det kalles behandling rekonvalesent plasma, og dens variasjoner har blitt brukt til å behandle andre smittsomme sykdommer, inkludert tidligere variasjoner av koronaviruset.

Med henvisning til kunnskap om andre luftveisvirus og begrensede data fra Kina, episenteret for pandemien, ønsker FDA å bruke den potensielle terapien i kliniske studier, så vel som på akuttbasis for individuelle pasienter.

«I denne vanskelige tiden lurer mange på hva de kan gjøre for å bidra til covid-19-responsen. De menneskene som er kurert for COVID-19 kan ha en umiddelbar innvirkning på å hjelpe andre som er alvorlig syke, sa Dr. Stephen M. Hahn, kommissær for FDA, i notatet.

FDA sier at én donasjon har potensial til å hjelpe opptil fire pasienter.

Hva er rekonvalesent plasma?

FDA beskriver rekonvalesent plasma som «et antistoffrikt produkt laget av blod donert av mennesker som har blitt friske etter sykdom forårsaket av viruset» for å redusere alvorlighetsgraden eller forkorte varigheten av en persons sykdom.

SARS-CoV-2 er en ny type virus i koronavirusfamilien, noe som betyr at ved starten av krisen var det ingen som hadde naturlig forsvar mot det. Imidlertid viser de fleste som får koronaviruset få eller ingen symptomer, men de kan fortsatt overføre sykdommen. Dette er grunnen til at så mange deler av verden får ordre om å holde seg hjemme for å gi viruset mindre sjanse for å spre seg.

Men de med laboratorietestede infeksjoner bærer på antistoffer, noe som kan være nyttig for folk som kjemper mot mer alvorlige former for infeksjon ved å nøytralisere viruset og hjelpe de som har det å komme seg raskere.

Rekonvalescent plasma kan også brukes til å produsere det såkalte hyperimmune globulinet, som kan brukes på samme måte for å behandle pasienter med COVID-19 ved å hjelpe en persons immunsystem med å bekjempe en infeksjon.

Hvorvidt den hyperimmune nissen virker mot SARS-CoV-2 er for tiden under vitenskapelig undersøkelse, men anekdotiske bevis har vært nok til at føderale regulatorer, store forskningssentre og det største blodinnsamlingsbyrået i USA kan komme sammen.

Dr. Emanuel T. Jern, patolog og direktør for blodbank, giversenter og transfusjonsmedisin ved MemorialCare Long Beach Medical Center i California, sier immunoglobulinterapi har blitt brukt for å lykkes med å hjelpe en person med å skape det som er kjent som «passiv immunitet» mot virus som hepatitt A og sinne.

Men han sier at det fortsatt er for tidlig i prosessen å vite om denne typen antistoffer kan brukes til å utvikle nye koronavirus-terapier.

«Konseptet er gyldig, men det må studeres videre for å finne ut hvor effektivt det er,» sa Ferro til Healthline.

Dette er hva Mayo Clinic-studien prøver å fastslå.

Hvor kan jeg donere rekonvalesentplasmaet?

Mayo Clinic fungerer som et knutepunkt for forskere for å finne ut om bruk av antistoffer fra pasienter som er kurert for COVID-19 kan være til nytte for de som for tiden kjemper mot sykdommen. Per 27. april har den mer enn 2000 steder, med nesten 3000 leger, 6000 pasienter og nesten 2500 transfusjoner.

FDA lanserte også en nettside for å hjelpe til med å henvise kurerte COVID-19-pasienter til lokale blod- eller plasmainnsamlingssentre eller pågående kliniske studier.

De Amerikansk Røde Kors det har også opprettet et nettsted for interesserte givere og andre lokale blod- eller plasmainnsamlingssentre deltar også.

«Vi vil gjerne at folk som har kommet seg etter COVID-19 skal bli med oss,» sa Dr. Erin Goodhue, administrerende medisinsk direktør i det amerikanske Røde Kors, til Healthline.

Potensielle givere undersøkes først per telefon. De leter etter folk som har laboratorieresultater for å bekrefte at de tidligere var positive for COVID-19, ikke har hatt symptomer på 28 dager og fortsatt er friske.

En donors blod plasseres i en sentrifuge som skiller det i de forskjellige komponentene, som plasma, blodplater og hvite og røde blodceller. Den sendes deretter til et produksjonsanlegg hvor prøvene fryses og gjennomgår standardtester for smittsomme sykdommer.

Ettersom prøven jobber seg gjennom prosessen, blir den tildelt et nummer og strippet for all identifiserende informasjon, noe som betyr at en persons resultater ikke er tilgjengelige for andre. Hvis det anses som trygt og nyttig, går det til en blodbank før det gis til en pasient med COVID-19.

«Det er akkurat som en vanlig plasmatransfusjon,» sa Goodhue.

Mens medisinske eksperter desperat jobber alle veier for å finne måter å bekjempe koronaviruset, har FDA – som regulerer blant annet medisinske studier, tester og mulige behandlinger – detaljert om et nytt knutepunkt hvem som har fullmakt til å donere.

Dette inkluderer restriksjoner for menn som har sex med menn (MSM). Inntil nylig har FDA holdt seg til regler som mange aktivister har kalt restene som vilkårlige og reaksjonære med hensyn til HIV-krisen på 1980-tallet. Men FDA han lempet nylig på politikken, sier at MSM bare må avstå fra sex i 3 måneder, ikke ett år, for å bli vurdert for bloddonasjon.

«Det var flott å se at FDA løftet noen av disse restriksjonene,» sa Goodhue.

Men folk som ikke har blitt diagnostisert med COVID-19 kan fortsatt hjelpe fordi det er mangel på plasmadonasjoner, som hjelper mennesker med svekket immunsystem, inkludert kreftpasienter.

Typiske storskala blodenheter over hele landet er kansellert på grunn av viruset. Uten disse enhetene frykter eksperter at det ikke ville være nok av dem til å håndtere typisk etterspørsel, selv uten koronaviruset.

«Det er fortsatt et fortsatt behov for bloddonasjoner,» sa Goodhue.

«Det er en barnelek»

Da familien til Tzagournis var på ferie, så de verden tett rundt seg. Tzagournis var bekymret for å hente familien hjem, bare for å være en av fem av dem som hadde en drastisk reaksjon på koronaviruset og kunne bli testet for det.

Dette er fordi jobben hans som tannlege betyr at den må ligge i folks munn. Nå som han har testet positivt og negativt, antas han å være en av få personer som ikke trenger å bekymre seg for å få koronaviruset.

Men juryen har ikke snakket om dette ennå, siden det har vært rapporter om sekundære infeksjoner blant overlevende av covid-19.

Det eksperter så langt vet er at antistoffer som de som sirkulerer i blodet til Tzagournis og andre har potensial til å hjelpe mennesker i nød på akuttmottak og intensivavdelinger rundt om i verden.

Det er derfor FDA ber dem donere plasmaet deres, og Mayo Clinic og Røde Kors organiserer et utbredt givernettverk.

For Tzagournis så han lokale nyheter på en lokal videregående skole ser etter rekonvalesenserende plasmadonasjoner for å hjelpe hennes kompromitterte immunsystem til å avverge COVID-19.

Deretter ringte han barnesykehuset der barnet ble behandlet, delte sine positive testresultater og ble testet en gang til, noe som viste at han nå er COVID-19 negativ.

Han venter nå i 4 uker før han kan donere plasmaet sitt igjen, i håp om at han vil være i stand til å hjelpe mennesker som kan lide verre enn ham. Blodtypen AB + betyr at hvem som helst kan motta plasmaet hans.

«Hvilken bedre måte å beseire dette viruset og hjelpe eller redde noens liv?sa Tzagournis. «Det kunne ikke vært enklere. Det er en barnelek. «

Det er nesten like enkelt som å være hjemme.