Dinlipidemi: symptomer, behandling og mer

Hva en så’er dyslipidemi?

Dylipidemi refererer til usunne nivåer av en eller flere typer lipider (fett) i blodet.

Ditt blod inneholder tre hovedtyper av lipider:

 • High Tensity Lipoproteins (HDL)
 • Lav tetthet lipoproteiner (LDL)
 • triglyserider

Hvis du har dyslipidemi, betyr det vanligvis at LDL-nivåene dine eller triglyserider er for høye. Det kan også bety at HDL-nivåene er for lave.

LDL-kolesterol regnes som typen & # 8220; dårlig & # 8221; Kolesterol. Dette er fordi det kan akkumulere og danne klumper eller plaketter i veggene i arteriene. For mye plakett i hjertet av hjertet kan forårsake et hjerteinfarkt.

L’HDL er kolesterol & # 8220; god & # 8221; Fordi det bidrar til å fjerne LDLene fra blodet.

Triglyserider kommer fra kaloriene du spiser, men de brenner ikke umiddelbart. Triglyserider lagres i fettceller. De er utgitt som energi når du trenger det. Hvis du spiser mer kalorier enn de brennende, kan du imidlertid få en opphopning av triglyserider.

Høye nivåer av LDL og triglyserider øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag. Lavt nivå av HDL-kolesterol er knyttet til større risiko for hjertesykdom. Informert om de anbefalte kolesterolnivåene basert på en alder av # 8217;.

Typer dyslipidemier

Dylipidemi er delt inn i primære og sekundære typer. Primær dyslipidemi er arvelig. Sekundær dyslipidemi er en oppnådd tilstand. Dette betyr at den utvikler seg fra andre årsaker, som fedme eller diabetes.

Du kan høre begrepet hyperlipidemi brukt utveksling med dyslipidemi. Men det er ikke helt nøyaktig. L’Hyperlipidemi refererer til høye nivåer av LDL eller triglyserider. Dylipidemi kan referere til nivåer som er høyere eller lavere enn det normale området for de blodfettene.

Blant de spesifikke typer primære dyslipidemi er det:

 • Familie kombinert hyperlipidemi. Dette er den vanligste arvelige årsaken til både høy LDL-kolesterol og høy triglyserider. Hvis du lider av kombinert familie hyperlipidemi, kan du utvikle disse problemene i ungdomsårene eller 20 år. Du har også større risiko for tidlig koronar hjertesykdom, noe som kan føre til hjerteinfarkt. Mer informasjon om denne tilstanden.
 • Familie Hypercholesterolemi og polygenisk hyperkolesterolemi. Begge er preget av et høyt nivå av totalt kolesterol. Du kan beregne ditt totale kolesterol ved å legge til LDL og HDL nivåer, sammen med halvparten av triglyseridnivået. Et nivå av totalt kolesterol lavere enn 200 milligram per deciliter (mg / dl) er den beste.
 • Hyperapopetalproteinemia Familie. Denne tilstanden betyr at du har høye nivåer av apolipoprotein B, et protein som er en del av LDL-kolesterolet ditt.

L’Hyperlipoproteinemi er en tilstand som kan være primær eller sekundær. Hvis du har denne tilstanden, har kroppen din problemer med å bryte ned LDL-kolesterol eller triglyserider.

Hva er symptomene?

Du kan ha dyslipidemi og aldri vite hvordan. Som L’hypertensjon, høyt kolesterol har åpenbare symptomer. Det oppdages ofte under en rutinemessig blodprøve.

Imidlertid kan dyslipidemi føre til kardiovaskulær sykdom, som kan være symptomatisk. Høye nivåer av LDL-kolesterol er forbundet med koronarsykdom (CAD), som er blokkering av hjertets arterier, og til sykdommen av perifere arterier (pute), som blokkerer arteriene i bena. CAD kan forårsake brystsmerter og til slutt et hjerteinfarkt. Hoved symptomet på puten er ben smerte når du går.

Hva er årsakene og de som er i fare?

Flere atferd kan føre til dyslipidemi. De inkluderer:

 • røyking sigaretter
 • Fedme og en stillesittende livsstil
 • Forbruk av rike matvarer av mettet fett og transfett

Overdreven alkoholforbruk kan også bidra til høyere nivåer av triglyserider.

Du har større risiko for primær dyslipidemi hvis en eller begge foreldrene dine har hatt dyslipidemi.

L’Avansert alder er også en risikofaktor for høyt kolesterol. Kvinner har en tendens til å ha lavere LDL nivåer enn menn opp til overgangsalderen. Det er da at kvinners LDL-nivåer begynner å klatre.

Andre medisinske forhold som kan øke risikoen for dyslipidemi inkluderer:

 • Type 2 diabetes
 • hypothyroidisme
 • Kronisk nyresykdom

Videre er et lavt nivå av HDL-kolesterol forbundet med et høyt nivå av LDL, selv om de to tallene ikke alltid beveger seg i tandem.

Hvordan diagnostisert er diagnostisert?

En enkel blodeksamen som styrer LDL, HDL og triglyserider vil avsløre om nivåene dine er høye, bass eller i et sunt intervall. Disse tallene kan endres fra år til år, og deretter få en årlig blodanalyse på 8217; en god ide. Hvis du tar medikamenter for dyslipidemi, kan legen din foreskrive hyppigere blodprøver. Slik forbereder du seg på en kolesteroltest.

Behandlingsalternativer

Det mest brukte stoffet til å behandle dyslipidemi er en statin. Statiner bidrar til å redusere LDL-nivåene ved å forstyrre kolesterolproduksjonen i leveren. Her er mer om hvordan statins fungerer.

Det finnes forskjellige typer statiner. De alle jobber litt annerledes, noen er sterkere enn andre.

Legen kan også foreskrive andre kolesterolmedikamenter. De kan tas i tillegg til en statin eller i stedet for en statin. Det er mange fordeler og ulemper må vurdere når man velger kolesterolkontroll medisiner.

Disse ikke-statinene inkluderer:

 • Ezetimibe (Zetia)
 • fibrater, som fenofibrat (fenoglide)
 • PCSK9-hemmere

Hvilke livsstilsendringer kan hjelpe?

Livsstilsendringer kan hjelpe deg med å holde kolesterol og triglyseridnivåer under kontroll. Det første trinnet er å endre kostholdet ditt. Endringer bør inneholde forbruk av mindre mettet fett, raffinert sukker og alkohol. Legg til mer frukt, grønnsaker, magert proteiner og integrerte frokostblandinger til kostholdet ditt, kan hjelpe. Gi en titt på disse 13 matvarene for å senke kolesterolet for å legge til kostholdet ditt.

L’Daglig trening og vekttap kan også hjelpe deg med å forbedre kolesterolprofilen din.

Forslag til forebygging

Prøv å holde en sunn vekt ved å følge et sunt kosthold for ditt hjerte og gjøre fysisk trening regelmessig. Du bør også slutte å røyke hvis du røyker.

Hvis du er bekymret for dyslipidemi, diskuter legen din hvordan du kan beskytte deg mot den.

Hvis du har en familiehistorie av høyt kolesterol, må du være proaktiv i å gjennomføre et sunt liv før kolesterolnumrene dine begynner å bevege seg mot usunne nivåer.

Hva er perspektivet?

Ved hjelp av statiner eller fibrater og en sunn livsstil, kan du vanligvis administrere dyslipidemi. Nøkkelen er å fortsette å ta medisiner hvis de er effektive i å administrere tallene dine og ikke forekomme bivirkninger. Noen ganger når folk sine kolesterolmål og slutter å ta statiner.

Hvis du følger legen din råd, bør du kunne kontrollere dyslipidemi og redusere risikoen for kardiovaskulær sykdom.