Diagnose av multippel sklerose: Hvordan lumbal punktering fungerer | Healthline

Diagnose av SM

Diagnosen av multippel sklerose (SM) krever flere trinn. En av de første trinnene er en generell medisinsk vurdering som kan omfatte:

  • En fysisk undersøkelse
  • En diskusjon av noen symptomer
  • Din medisinske historie

Hvis legen din mistenker at du har MS, må du kanskje gjøre flere tester. Dette inkluderer en lumbal punkteringstest, også kjent som lumbal punktering.

Betydningen av tester

MS deler symptomer med andre helseproblemer, slik at legen må avgjøre om det er MS for å forårsake symptomene og ikke en annen tilstand.

Andre tester som legen din kan utføre for å ekskludere eller bekrefte en diagnose av SM inkluderer:

  • blodanalyse
  • MR eller magnetisk resonans for bilder
  • Potensiell fremkalt test

COS’er en lumbal punktering?

En lumbal punktering eller spinaluttak, involverer spinalvæskesten for SM-skilt. For å gjøre dette vil legen sette inn en nål nederst på baksiden for å fjerne spinalvæsken.

Hvorfor lage en lumbal punktering

Sekund Cleveland Clinic, En lumbal punktering er den eneste måten å bestemme direkte og nøyaktig som betennelse du har i ditt sentrale nervesystem. Vis også L’aktivitet av immunsystemet i disse delene av kroppen din, noe som er viktig å diagnostisere MS.

Hva du kan forvente fra en lumbal punktering

Under en lumbal punktering er spinalvæsken vanligvis tatt fra den tredje og lumbale fjerde i den nedre delen av ryggraden ved hjelp av en spinalnål. Legen vil sikre at nålen er plassert mellom ryggmargen og marvbelegget, eller meningien, under suget av væsken.

Hva kan avsløre lumbal punktering

En lumbal punktering kan fortelle deg om mengden proteiner, hvite blodlegemer eller myelin i ryggvæsken er for høy. Det kan også avsløre om væsken i ryggraden inneholder et unormalt nivå av antistoffer.

L’Spinal flytende analyse kan også vise legen dersom du kanskje har en annen tilstand og ikke MS. Noen virus kan forårsake tegn og symptomer som ligner på SM.

En lumbal punktering skal administreres sammen med andre tester for å bekrefte en diagnose. Prosedyren kan avsløre problemer med ditt autoimmune-system, men andre forhold som påvirker ditt nervesystem, som lymfom og sykdom i Lyme, kan også vise høye nivåer av antistoffer og proteiner i spinalvæske herfra behovet for å bekrefte en diagnose med tilleggstester.

Vanskelighetsgrad i diagnose

MS er ofte vanskelig å diagnostisere for leger fordi en spinal tilbaketrekking alene ikke kan vise om du har MS. Faktisk er det ingen enkelt test som kan bekrefte eller nekte en diagnose.

Andre tester inkluderer en magnetisk resonans for å oppdage skade på hjernen eller ryggmargen og en potensiell test fremkalt for å oppdage skade på nerver.

Outlook

En lumbal punktering er en vanlig test som brukes til å diagnostisere MS og er en relativt enkel test for å utføre. Det er generelt det første skrittet for å avgjøre om du har MS hvis du viser symptomene. Legen vil etablere om ytterligere tester er nødvendig for å bekrefte en diagnose.