Diabetes: Fargede tatoveringer kan hjelpe

Fremtidens tatoveringer kan være mer enn bare dekorative utsagn.

De kan kanskje fortelle deg hva som skjer i kroppen din.

Et team av forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Harvard Medical School har utviklet et tatoveringsblekk som endrer farge som svar på endringer i kroppen.

Det er utviklet tre forskjellige blekk som endrer farge som svar på endringer i pH, natrium og blodsukkernivå.

Selv om prosjektet, kalt Hudavgrunn, er i de tidlige stadiene av forskning, kan anvendelsene av teknologien være omfattende.

«Konseptet med å bruke biosensor-tatoveringer tilbyr et attraktivt alternativ til in vivo helseovervåkingfor en rekke medisinske komplikasjoner, inkludert diabetes, acidose, alkalose, elektrolyttubalanse og hypertensjon, skriver forskerne.

Et potensielt hjelpemiddel i diabetesbehandling

Blekket som oppdager endringer i blodsukkeret blir fra blått til brunt når blodsukkernivået øker.

Det kan være spesielt nyttig for personer med diabetes som må sjekke blodsukkernivået regelmessig.

«Å håndtere diabetes innebærer konstant å tenke på sykdommen, noe som kan føre til en følelse av utmattelse. Noe av det vanskeligste med diabetes type 1 er at den på en måte er «alltid til stede», «Dr. Elvira Isganaitis, førsteamanuensis og endokrinolog ved Joslin Diabetessenter i Massachusetts, fortalte han Healthline.

«Personer med diabetes må justere insulindosene hver gang de spiser, hver gang de trener, hver gang de er forkjølet eller har feber,» forklarte Isganaitis. «Hvis de ikke tar hensyn til disse faktorene på riktig måte, kan de ha dramatiske endringer i blodsukkernivået, og både høye og lave nivåer er potensielt farlige og assosiert med plagsomme symptomer.».

I USA, 30 millioner mennesker i alle aldre har diabetes. Dette er omtrent 9 % av befolkningen. Av disse er 7 millioner mennesker udiagnostisert.

I 2012 – de nyeste dataene tilgjengelig – var de totale estimerte direkte og indirekte kostnadene for diagnostisert diabetes i USA 245 milliarder dollar.

Den gjennomsnittlige medisinske utgiften blant personer med diagnostisert diabetes er omtrent 2.3 ganger høyere enn for personer uten diabetes.

Nåværende tester tar lang tid

Personer som lever med diabetes måler blodsukkernivået ved å bruke en skarp blodprøvetaking for å stikke fingeren og ta en liten dråpe blod.

Blod påføres en teststrimmel i en bærbar enhet som viser blodsukkernivået.

Isganaitis sier at personer med diabetes type 1 vanligvis sjekker blodsukkernivået fire til ti ganger om dagen.

De med type 2-diabetes og ikke tar insulin kan bare sjekke en eller to ganger om dagen, men de som tar insulin må sjekke oftere.

Et nylig gjennombrudd innen blodsukkerovervåking har vært utviklingen av enheter for kontinuerlig glukoseovervåking (CGM), som bæres under huden i én til to uker om gangen og gir sanntidsoppdateringer av glukosenivåer hvert femte minutt.

«CGM eliminerer ikke helt behovet for å kontrollere blodsukkeret med fingeren, siden enhetene ennå ikke er kalibrert for blodsukkernivåer, men det har tillatt noen pasienter å redusere stokkene sine uten å forringe blodsukkerkontrollen,» sa Isganaitis.

Dr. Alvin C. Powers, president for medisin og vitenskap ved American Diabetes Association og direktør for Vanderbilt Diabetes Center, sa muligheten for å bruke tatoveringer i fremtiden for å overvåke blodsukkernivået er et lovende skritt.

«Vi trenger enkle, enkle og nøyaktige måter å måle blodsukker på,» sa Powers til Healthline. «En slik tilnærming vil være nyttig for mange mennesker med diabetes, og spesielt hos barn. Det er håpet at disse nye teknologiene vil tillate personer med diabetes å måle blodet med større letthet, bekvemmelighet og enkelhet.

Håp for fremtiden

Dermal Abyss-prosjektet kan imidlertid være veldig langt unna klinisk bruk.

«Utfordringer som robusthet, biokompatibilitet, varighet og reversibilitet må løses før dyre- eller mennesketesting,» rapporterte forskerne.

Men de innledende stadiene av forskningen var oppmuntrende.

«Resultatene av vår studie viser at denne tilnærmingen er lovende og gir en ny retning for videre utvikling av bioteknologi,» sa forskerne.

Susan Babey, PhD, er seniorforsker ved University of California, Los Angeles, Center for Health Policy Research. Han sa at selv om den kliniske bruken av tatoveringer som måler blodsukkernivåer kan ligge langt frem i tid, er den potensielle fordelen for personer med diabetes betydelig.

«Enhver teknologi som letter glukoseovervåking og gir flere alternativer for personer med diabetes er nyttig,» sa Babey til Healthline. «Dette øker sjansene for at flere pasienter finner en metode for overvåking de føler seg komfortable med, og som gjør det mer sannsynlig at de vil overvåke blodsukkernivået regelmessig.».