DHEA-Sulfate Serum Test: Formål, prosedyre og resultater

DHEA-funksjoner

Deidroepiandrosteron (DHEA) er et hormon produsert av menn og kvinner. Den frigjøres av binyrene og bidrar til mannlige egenskaper. Binyrene er små trekantede kjertler som ligger over nyrene.

DHEA-mangel

Symptomene på DHEA-mangelen kan omfatte:

 • Langvarig tretthet
 • Liten konsentrasjon
 • En følelse av velvære redusert

Etter 30 år begynner DHEA-nivåene å redusere naturlig. DHEA nivåer kan være lavt hos personer som har visse forhold som:

 • Type 2 diabetes
 • adrenal mangel
 • Hjelpemidler
 • nyresykdom
 • nervøs anoreksi

Noen stoffer kan også forårsake DHEAs utmattelse. Disse inkluderer:

 • insulin
 • opiater
 • kortikosteroider
 • Danazole

Tumorer og forstyrrelser i binyrene kan forårsake unormalt høye nivåer av DHEA, noe som fører til en tidlig seksuell modenhet.

Fordi testen brukes?

Legen kan anbefale en serum DHEA-sulfattest for å sikre at binyrene fungerer som de skal, og at du har en normal mengde DHEA i kroppen din.

Denne testen utføres vanligvis på kvinner som har overdreven hårvekst eller # 8217; aspekt av egenskapene til den mannlige kroppen.

En DHEA-sulfatserumtest kan også utføres på barn som er modne i en eller nr. 8217; anorormalt tidlig alder. Dette er symptomene på en kjertelforstyrrelse kalt medfødt adrenal hyperplasi, noe som medfører en økning i nivåene av DHEA og # 8217; Androgen mannlig seksuelt hormon.

Hvordan testen er gitt?

Det er ikke nødvendig å lage spesielle forberedelser for denne testen. Informer legen din dersom du tar kosttilskudd eller vitaminer som inneholder DHEA eller DHEA-sulfat fordi de kan påvirke testpålitningen.

Du vil ta en blodprøve i legenes studie. En helseoperatør vil tampon på injeksjonsstedet med et antiseptisk middel.

Da vil de omslutte et gummibånd rundt den øvre delen av armen for å svulme venen med blod. Slik at de vil sette inn en tynn nål i venen for å samle en blodprøve i et tilkoblet rør. Vil fjerne bandet mens hetteglasset er fylt med blod.

Når de har høstet nok blod, vil de fjerne nålen fra armen og bruke en gasbind på stedet for å forhindre ytterligere blødninger.

I tilfelle av et lite barn hvis årer er mindre, vil helsevesenet bruke et spiss instrument kalt Lancet for å bore huden. Deres blod blir så samlet i et lite testrør eller på en reaktiv stripe. En bandasje vil bli plassert på stedet for å forhindre ytterligere blødning.

Blodprøven vil da bli sendt til et laboratorium for analysen.

Hva er risikoen for testen?

Som med noen blodprøve, er det minimal risiko for blåmerker, blødning eller infeksjon på punkteringsstedet.

I sjeldne tilfeller kan venen blåse etter blodprøvetaking. Du kan behandle denne tilstanden, kjent som flebitt, som bruker en varm wrap flere ganger om dagen.

Overdreven blødning kan være et problem hvis du har en hemorragisk lidelse, eller du tar medisiner for å fluidifisere blod, for eksempel warfarin (Coumadin) eller L’aspirin.

Forstå resultatene

Normale resultater varierer avhengig av kjønn og Dell’alder. Et unormalt høyt nivå av DHEA i blodet kan være et resultat av en rekke forhold, inkludert følgende:

 • Adrenal karsinom er en sjelden sykdom som forårsaker veksten av ondartede kreftceller i det ytre laget av binyrene.
 • L’medfødt adrenal hyperplasi er en rekke arvelige forstyrrelser i binyrene som induserer guttene til å gå inn i puberteten fra to til tre år før. I jenter kan det forårsake unormal hårvekst, uregelmessige og kjønns menstruasjonsperioder som ser ut som både mannlig og kvinne.
 • Dell & # 8217 syndrom; Polycystisk eggstokk er en ubalanse av kvinnelige kjønnshormoner.
 • En svulst i binyrene er veksten av en godartet eller kreftformet svulst på binyrene.

Hva du kan forvente etter testen

Hvis testen din viser at du har DHEAs unormale nivåer, vil legen din levere en rekke ekstra tester for å bestemme årsaken.

I tilfelle av adrenal kreft, kirurgi, kan radioterapi eller kjemoterapi trenge. Hvis du lider av medfødt adrenal hyperplasi eller polycystisk ovariesyndrom, kan du trenge hormonbehandling for å stabilisere DHEA-nivået.