Det er trygt å donere blod under COVID-19-utbruddet?

Del på PinterestDet amerikanske Røde Kors sier at COVID-19-epidemien drastisk har redusert bloddonasjonene som trengs for kirurgi, transfusjoner og transplantasjoner. Getty bilder

All data og statistikk er basert på offentlig tilgjengelige data på publiseringstidspunktet. Noe informasjon kan være utdatert. Besøk vår koronavirus-hub og følg vårt sanntids oppdateringsside for den siste informasjonen om COVID-19-epidemien.

Det nye koronaviruset tester helsesystemer over hele verden der lokalsamfunn over hele landet pålegger restriksjoner på hvor folk kan gå.

Dette inkluderer å begrense størrelsen på møtene. Den siste veiledningen kom mandag 16. mars da president Donald Trump sa at de burde være det begrenset til 10 personer eller færre i USA.

Dette er spesielt bekymret for det amerikanske Røde Kors, som regelmessig organiserer blodkampanjer for å holde tritt med etterspørselen etter blod, selv i fravær av en global pandemi.

Røde Kors sa tirsdag at 2700 blodinnsamlinger ble kansellert over hele landet på grunn av bekymringer rundt COVID-19. Dette resulterte i 86 000 færre bloddonasjoner.

Tjenestemennene i den ideelle organisasjonen snakker om det 36 000 enheter av røde blodceller er nødvendig hver dag i USA, selv når det ikke er noen pandemi.

«Som nasjon er dette en tid da vi må ta vare på hverandre, inkludert de mest sårbare blant oss på sykehus.», Gail McGovern, president og administrerende direktør for det amerikanske Røde Kors, sa i en uttalelse.

«En av de viktigste tingene folk kan gjøre akkurat nå under denne helsenødsituasjonen er å donere blod,» fortsatte han. «Hvis du er ved god helse og føler deg bra, gjør en avtale om å donere så snart som mulig.»

Forespørselen hans ble gjenopptatt torsdag morgen av den amerikanske kirurgen Jerome Adams som oppfordret friske og unge individer til å donere blod.

Mange av donasjonsproblemene er knyttet til gruppeinnsamling på donasjonssteder, det være seg arbeidsplasser, høyskoler eller skoler. Mange er allerede helt stengt.

Men selv uten en pandemi, trenger verden blodet ditt.

Blod trengs under en pandemi

Det er ikke noe spesielt med det nye koronaviruset som krever ekstra bloddonasjoner, men det er fortsatt et konstant behov for livreddende plasma.

Doktor Pampee Young, Chief Medical Officer i det amerikanske Røde Kors sa til Healthline at hjertekirurgi, organtransplantasjoner og blodplatebehov for mennesker med kreft ikke stopper på grunn av en global nødsituasjon.

«Vi er veldig opptatt av å opprettholde de nivåene vi trenger på daglig basis,» sa han. «Disse behovene vil ikke endre seg.»

En ting som kan bremse er antallet trafikkulykker som krever at en person trenger blodoverføring. Med flere som jobber hjemmefra og færre sosiale utflukter, er det naturlig nok færre biler på veien.

Men Røde Kors trenger fortsatt at folk setter seg inn i bilene sine og gir blod.

«Behovet for blod er konstant,» sa Young. «Med epidemien som forverres, mister vi raskt våre givere».

Faktisk inneholdt Røde Kors sin oppfordring til friske mennesker om å donere en erklæring om Dr. Robertson Davenport, Direktør for transfusjonsmedisin ved Michigan Medicine ved University of Michigan i Ann Arbor.

«Jeg ser på kjøleskapet som bare har en dags forsyning med blod til sykehuset,» sa han. – Sykehuset er fullt. Det er pasienter som trenger blod og ikke kan vente.

Eldre i faresonen

Donasjonsdilemmaet er spesielt akutt for voksne over alderen alder 65, som har en større risiko for å utvikle mer alvorlige problemer hvis de får COVID-19, ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

CDC anbefaler at personer med størst risiko for å få COVID-19 unngår steder der det er folkemengder og holder seg hjemme så lenge som mulig hvis et utbrudd oppdages i byen deres.

Young sa at dette gjør det vanskeligere å få disse menneskene til å donere under utbruddet, noe som ytterligere reduserer deres tilgjengelige blodtilførsel. Men hun vet at ikke alle kan ta den turen.

«Vi forstår absolutt hvorfor folk ikke vil komme til en blodprøve,» sa han.

CDC anbefaler at alle mennesker bruker tøymasker på offentlige steder der det er vanskelig å holde en avstand på 6 fot til andre. Dette vil bidra til å bremse spredningen av viruset fra personer uten symptomer eller personer som ikke vet at de har fått viruset. Ansiktsmasker i stoff bør brukes mens du fortsetter å trene fysisk distansering. Du kan finne instruksjoner for å lage masker hjemme her.
Merk: Det er viktig å reservere N95 kirurgiske og respiratormasker til helsepersonell.

Sikkerhetstiltak iverksatt

Som svar på viruset sier Røde Kors at de har iverksatt flere sikkerhetstiltak.

Disse inkluderer å sjekke temperaturen til alle som går inn på et donasjonssted – en forholdsregel siden feber er et nøkkelsymptom på COVID-19.

Andre tiltak inkluderer desinfisering av arbeidsstasjoner og nettbrett som givere kan bruke til å fylle ut spørreskjemaer, praktisere sosial distansering som å holde folk 6 fot eller mer fra hverandre, avstand mellom donasjonsstasjoner og synkronisering av givere slik at de ikke er sammenklemt i et rom samtidig .

Hvordan er det å donere nå

Mandag morgen dro jeg til Amerikansk Røde Kors nettsted og gjorde en avtale for den ettermiddagen på et donasjonssted på nordsiden av Oakland, Alameda County, California.

Mens jeg kjørte mot avtalen min – etter å ha ventet i de lange køene på supermarkedet – så jeg et skilt om at noen hadde satt på en motorveibro: «Vi er alle sammen i dette». På slutten var det et stort rødt papirhjerte.

Før jeg i det hele tatt nådde dørhåndtaket (med hylsen som sperre), fortalte et skilt meg at alle som kommer inn må sjekke temperaturen. Jeg blir fortalt at de med høyere temperatur da blir henvist til tilgjengelige helsetjenester.

Men jeg var god med en forkjølelse på 98.2 grader, så jeg ble ledet til å fullføre registreringen min.

Jeg har lagt merke til at personalet rengjør overflater og bærbare datamaskiner som givere kan bruke til å svare på spørsmål som kan påvirke deres evne til å donere.

Jeg bestemte meg imidlertid for å bruke smarttelefonen min til å svare på disse spørsmålene, bare for sikkerhets skyld.

Etter å ha skrevet inn svarene mine, ble jeg ført tilbake til et rom for videre testing. Dette inkluderte et direkte personlig spørsmål om jeg nylig hadde vært i Wuhan, Kina, i sentrum av utbruddet. jeg har ikke.

Etter å ha sjekket temperaturen på nytt, sammen med puls og hjertefrekvens, ble jeg ført tilbake til samlerommet.

Det var rundt et dusin stasjoner tilgjengelig, men bare tre var i bruk. Det tok omtrent 20 minutter å legge nødvendig blod i en pose, inkludert noen rør for å teste blodet mitt for å se om det kunne brukes.

Blodet mitt vil ikke bli testet for det nye koronaviruset, en prosess som er begrenset over hele landet på dette tidspunktet.

Imidlertid tok jeg noen Cheez-Its og Chips Ahoy! småkaker, sammen med en boks juice, mens jeg ventet 15 minutter etter donasjonen.

Omtrent 10 timer senere ville Alameda County og fem andre Bay Area-fylker gjøre det gi ordre for innbyggere å søke tilflukt på stedet, noe som betyr at folk ble oppfordret til å bli hjemme for ikke-nødvendige reiser.

Selv om det ikke spesifikt oppgir å donere blod som en akseptabel grunn til å forlate hjemmet mitt, er turer til medisinske fasiliteter, det samme er «selskaper som gir andre viktige virksomheter støtten eller forsyningene som trengs for å operere».

Jeg synes det er rimelig å si at blod er avgjørende for driften av et sykehus.