Det er mangel på et stort angstmedikament – ​​her er hva du bør vite

Det har vært flere legemidler de siste årene.

Del på PinterestMangelen på stoffet buspiron bekymrer leger og pasienter. Getty bilder

Det er mange medisiner i verktøykassene til psykisk helsepersonell for å hjelpe pasienter å få det som fungerer best for dem. Men noen ganger når de når den ene tingen som har vist seg å få jobben gjort, blir hendene tomme.

Akkurat nå er et av de mest foreskrevne legemidlene for angst – buspiron, som fortsatt er kjent under det utgåtte merket BuSpar – mangelvare.

Legemiddelprodusenter oppgir økningen i etterspørselen som en årsak til mangelen som i skrivende stund ikke har noen forutsigbar ende i sikte. Det skyldes også at en stor leverandør ikke følger sikkerhetsprotokollene.

Hva er buspiron?

Eksperter sier buspiron er en behandling for angst på grunn av den lave risikoen for bivirkninger sammenlignet med benzodiazepiner som Xanax og Klonopin. «Benzoer» blir ofte misbrukt for den euforiske høye de gir, noe som gjør dem utsatt for avhengighet og smertefull abstinens.

Selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI), en annen klasse medikamenter som brukes til å behandle angst, gir ikke brukere en høy, men de kan ha seksuelle bivirkninger, inkludert erektil dysfunksjon.

Kevon Owen, MS, en klinisk psykoterapeut fra Oklahoma City, sier at buspiron er hennes foretrukne psykofarmakologiske anbefaling fordi det ikke er et benzodiazepin, noe som betyr at det ikke danner bolig og ikke appellerer til folk som søker dens høye nivå.

«Men hvis du trenger noe for å bryte kanten av angst, hvis det tas riktig, vil det gjøre jobben,» sa han. «Det er ikke vanedannende og det er ikke et mareritt å rømme fra.»

Dr. Alex Dimitriu, som er dobbeltsertifisert i psykiatri og søvnmedisin og grunnlegger av Menlo Park Psykiatri & Sleep Medicine, sier at på grunn av dens begrensede bivirkninger, som inkluderer svimmelhet og muligens sedasjon, «buspiron er et flott stoff».

Men med mangel på medikamenter kan folk som for tiden går på angstmedisiner føle seg enda mer ukomfortable på grunn av den økte sannsynligheten for at de kanskje ikke er der neste gang de går for å få reseptbelagte påfyll.

En del av det er på grunn av nedleggelsen av en av fabrikkene av en stor produsent. En annen del er at det er flere mennesker i USA med angst enn andre steder.

Mangel og stor etterspørsel

Verdens helseorganisasjon estimater at mindre enn 4 % av verdens befolkning, eller rundt 264 millioner mennesker, lider av angstlidelser.

I området klassifisert som regionen i Amerika er det nesten det dobbelte av den globale raten.

Bare i USA er frekvensen av angstlidelser nesten fem ganger den som oppleves av mennesker rundt om i verden.

Ifølge den føderale regjeringen National Institutes of Health, nesten 20 % av alle voksne hadde en angstlidelse det siste året, ifølge data fra tidlig på 2000-tallet.

Siden den gang, i det minste i USA, har det vært mange ting å bekymre seg for i stor skala, for eksempel naturkatastrofer eller masseskyting. Dette kommer på toppen av de daglige bekymringene, som for eksempel råd til å betale husleien eller boliglånet.

Dr. David Belk, som følger det amerikanske helsesystemet på adressen TrueCostofHealthcare.com og en internmedisinsk praksis i Alameda, California, sier at det ikke er uvanlig at bare én eller to leverandører produserer den aktive ingrediensen til et generisk legemiddel som markedsføres av flere generiske farmasøytiske selskaper, slik tilfellet er med buspiron.

«Ettersom hver aktiv ingrediens vanligvis produseres i store partier som er ment å forsyne alle selskaper i flere uker om gangen, hvis noe skjer med en batch – fabrikkfeil, forurensning, etc. – det vil føre til mangel i en periode før fabrikken kan sende neste batch, sa Belk til Healthline.

Orkanen Maria knuste for eksempel ikke bare Puerto Rico, men slo også ut en stor leverandør av saltpanner, utløser mangel av væsken som vanligvis brukes i akuttmedisin.

Det er det samme med buspironen, minus orkanen.

Et Mylan Pharmaceuticals-anlegg i West Virginia som produserte omtrent en tredjedel av landets forsyning av stoffet ble stengt fordi anlegget var skittent og selskapet ikke var i stand til å følge kvalitetskontrollprosedyrer, ifølge New York Times.

Informasjon fra Mylan publisert i US Food and Drug Administration (FDA) egen portal anslår for tiden at flasker med 100 og 500 piller à 7.5 mg buspiron vil være tilgjengelig denne måneden.

Imidlertid blir det meste av tilgjengeligheten av stoffet referert til som «TBD». På FDA-nettstedet er årsaken til mangelen oppført som «annet» eller økt etterspørsel.

Nyheten om mangelen bekymret noen eksperter. Ikke bare på grunn av mangelen, men hvordan pasientene deres reagerer når de hører om det.

Dimitriu sier han frykter at «illusjonen om knapphet» kan skape en følelse av unødvendig panikk og angst for pasientene hans.

«Det er absolutt ikke bra å starte og brått slutte med psykiatriske stoffer, og dette er et klart problem med den nåværende mangelen,» sa han.

Dimitriu anbefaler at de som for øyeblikket tar Buspirone begynner å rasjonere de gjenværende forsyningene «for å gjøre en ‘sakte sakte'» til forsyninger kan fylles på, samt å snakke med legen deres og se etter alternativer for å lette overgangen.

Men eksperter sier at det er en positiv side ved den økte etterspørselen etter angstmedisiner: det betyr at folk blir stadig mer bevisste på mental helse og søker behandling.

Som Dimitriu ofte sier til pasientene sine, er menneskesinnet som en utstillingsbil, og i disse raske tider vil det uunngåelig trenge litt finjustering.

«Avstigmatiseringen av psykiatrien har absolutt hjulpet flere mennesker til å få den hjelpen de trenger,» sa han.