Det er mange lærevansker et barn kan ha – 3 er de vanligste

Del på PinterestLæreforstyrrelser kan ha ulik alvorlighetsgrad og noen er mer vanlige enn andre. Men med riktig støtte og riktig veiledning kan barn nå sitt fulle potensial. Getty bilder

  • Læreforstyrrelser påvirker de psykologiske prosessene som er involvert i læring.
  • De kan svekke måten en person lærer å lese, skrive, regne eller annen læringsprosess på.
  • Den vanligste læreforstyrrelsen er dysleksi, som rammer omtrent 80-90 % av alle læreforstyrrelser.

Rett før Thanksgiving i fjor tok læreren til datteren min meg til side og foreslo at jeg skulle få datteren min vurdert for lærevansker. Jeg visste at det kom, men det var fortsatt et hardt slag å høre.

Jeg hadde lenge mistenkt at datteren min kunne ha dysleksi, men i virkeligheten var læreren hennes mer bekymret for hvordan hun gjorde det i matematikk. Tallene ga ingen mening for den lille jenta mi, uansett hvor hardt hun prøvde.

Jeg dro hjem og forsket litt, tok tak i en kort nettbasert evaluering dette innebar å svare på spørsmål om min datters matematiske ferdigheter.

Resultatene kom tilbake og viste sterke tegn på dyskalkuli, et begrep jeg aldri hadde hørt om før, og en profesjonell evaluering ble anbefalt.

Under min forskning oppdaget jeg også at lærevansker kan ha forskjellige alvorlighetsgrader, og noen er mer vanlige enn andre.

Hva er egentlig en læringsforstyrrelse?

Ifølge sosialarbeider og utdanningsadvokat Monica Mandell av MLM Advokatvirksomhet, læringsforstyrrelser, eller funksjonshemminger, er svekkelser av de psykologiske prosessene involvert i læring.

«Det kan påvirke hvordan en person lærer å lese, skrive, gjøre matematikk eller annen læringsprosess,» sa han.

Før jeg tok opp dette problemet med datteren min, skjønte jeg ikke at det var en rekke potensielle lærevansker som en person kunne leve med. (Personlig hadde jeg bare hørt om dysleksi.) Men Learning Disabilities Association of America identifiserer flere.

Jessica Myszak, PhD, barnepsykolog og direktør for Assistanse- og helbredelsessenteret, forklarer at det er tre læringsforstyrrelser som ofte blir diagnostisert:

  • Dysleksi. Symptomer inkluderer problemer med å lese ord nøyaktig.
  • Dysgrafi. Barn har store problemer med å uttrykke seg skriftlig. De kan sitte i timevis og prøve å fullføre skrivingen av noen få setninger, eller skrivingen kan være veldig vanskelig å lese på grunn av dårlig stavemåte.
  • Dyskalkuli. Symptomer inkluderer problemer med å forstå tall, huske enkle aritmetiske fakta eller å kunne resonnere gjennom ordproblemer.

«Den vanligste læringsforstyrrelsen er dysleksi, som rammer rundt 80-90 prosent av alle læringsforstyrrelser,» sa han Jill Lauren, MA, læringsspesialist og forfatter av boken «That’s Like Me!»

«Opptil 20 prosent av befolkningen anslås å være dyslektikere,» sa han.

Vet hva du skal gjøre videre

Datteren min har vært i logo- og ergoterapitjenesten siden hun var 2 år. Så etter at en profesjonell evaluering ble anbefalt, var mitt første instinkt å ringe barnelegen hennes.

Startet en nevropsykologisk evaluering, tester som kan gi innsiktsfulle svar på hvordan min datters hjerne fungerer. Men han foreslo også fortsatt å gå gjennom skoledistriktet for spesifikke læringsvurderinger.

«Evalueringer gjennom skolesystemet er gratis for eleven, og en vurdering av skolesystemet kan bidra til å avgjøre om eleven er kvalifisert for spesialundervisningstjenester eller overnatting,» forklarte Myszak.

Individuelle utdanningsplaner (IEP) er tilgjengelig for barn med lærevansker. EN 504 etasje den kan bestemme den ekstra boligen som lærere og skolesystemer skal tilby.

Lanseringen av den papirstien var det som overbeviste meg om at vi også trengte evalueringer gjennom skolesystemet.

Men det var på mitt første møte med skolekretsen jeg fikk vite at de ikke ville stille en spesifikk diagnose. De ville ikke engang nevne lærevanskene de mistenkte at datteren min kunne ha.

I stedet ville de ganske enkelt identifisere områder hvor hun hadde problemer og foreslått (eller gitt) verktøy for å hjelpe henne med å overvinne disse problemene.

Av denne grunn sier Myszak at det ikke er uvanlig at familier tar prøver og tjenester gjennom skolesystemet og helsepersonell.

«Medisinske eller private tester kan gi en medisinsk diagnose for barn, mens skolevurderinger vanligvis ikke diagnostiserer, men heller bestemmer, barnets egnethet for skoletjenester,» sa Myszak.

Noen babyer trenger kanskje ikke mer enn det. Men i vårt tilfelle virket det å forfølge begge veier samtidig som det riktige valget.

Jeg har lært at vurderinger også kan fange opp hørsels- eller språkbehandlingsproblemer, synshemminger og hukommelses- eller eksekutive funksjonsproblemer som en person kan ha.

Å jobbe med spesialundervisningssystemet kan være vanskelig, men hjelp er tilgjengelig

Til å begynne med betydde det å få datteren min vurderingene hun trengte å ringe skolesystemet uopphørlig til de kom tilbake til meg etter ferien.

Så var det hauger med papirer som skulle fullføres, møter å delta på og detaljer å slette.

Heldigvis var teamet som ble tildelt rangeringene hans fantastisk. Snill, medfølende og oppriktig ivrig etter å hjelpe.

Men jeg har hørt historier om andre familier som treffer vegger når det gjelder å få rangeringer og hjelp de trenger.

Skolesystemer er ofte underfinansiert. Mens jeg er lovpålagt for å møte disse behovene har de ikke alltid ressurser til å gjøre det i tide.

Og ikke alle familier vet hvordan de skal overvinne alle sirkler som kan kreves.

Det er her en utdanningsforkjemper kan komme godt med.

«Forkjempere for utdanning hjelper familier med å navigere i skolesystemet og forstå rettighetene deres. Å håndtere spesialundervisningssystemet er komplisert og de fleste er uvitende om nyansene i systemet, sier Myszak.

«Ved å ha en støttepersonell til å snakke om prosessen og delta på møter med dem, kan familier føle seg mer trygge på at stemmen deres blir hørt og at barnas behov blir dekket,» sa hun.

Myszak legger til at familier som har gode relasjoner til barnas skole og føler seg støttet i prosessen kanskje ikke trenger en pedagogisk støttespiller.

Men det kan være verdt å vurdere for familier som føler at barnas behov ikke blir dekket.

En utdanningsforkjemper kan også være en ekstra ressurs for familier som rett og slett føler seg overveldet eller forvirret av prosessen.

«Som en utdanningsforkjemper hjelper jeg familier å forstå hva problemet er og hvordan det påvirker barna deres på skolen,» sa Mandell. «Jeg hjelper dem å forstå hva vurderinger betyr og hvordan de kan være til nytte for barnet deres.»

Hvis du tenker på å ansette en støttespiller for barns utdanning, jeg har det.org har en flott liste over ressurser for å komme i gang.

Behandlinger og verktøy tilgjengelig

En av tingene jeg spurte i mitt første møte med skoledistriktet var hva som kunne gjøres for å hjelpe hvis vurderingene viste at datteren min faktisk hadde en lærevansker.

Jeg har blitt fortalt at det er en rekke læringsmetoder som har vist seg å fungere best for barn med ulike lærevansker og lesegrupper de kan delta i. Veiledning og klasseromsovernatting kan ordnes for å gi deg mer tid til testing.

Det var også ulike verktøy som kunne hjelpe henne å bedre bearbeide det hun lærer for øyeblikket.

«Alt avhenger av funksjonshemmingen og hvilken del av læringsprosessen som påvirkes,» sa Mandell, og forklarte at veiledning og tilgang til spesialister i lesing, matematikk eller skriving er alle mulige alternativer.

– Familier kan også få eksterne veiledningstjenester eller intensiv fagopplæring på steder som Mathnasium, Kumon, eller Lindamood-Bell“La til Myszak.

Tidlig intervensjon er nøkkelen

Jeg snakket med mange foreldre om hva vi holdt på med i begynnelsen, i håp om noen råd eller innsikt som de som hadde opplevd noe lignende kanskje kan dele.

Jeg ble overrasket over hvor mange foreldre som så ut til å ville forkaste ideen om lærevansker.

Mange av personene jeg snakket med sa at lærevansker bare var måten skolesystemet holder barn i bokser, eller forklarte hvorfor noen ikke kunne lykkes i systemet sitt.

Dette var overraskende for meg, spesielt siden forskning på lærevansker er det så stort.

Og selv om noen foreldre kanskje tror at barna deres til slutt vil komme seg av seg selv, har forskning funnet at når lærevansker er involvert, læringsgapet mellom barna som har dem og jevnaldrende vedvarer uten inngrep.

«Tidlig intervensjon er nøkkelen,» sa Lauren. «Jo lenger en forelder venter på at et barn skal få den nødvendige støtten, desto vanskeligere vil det være å ta igjen tapt tid, både akademisk og følelsesmessig.»

Myszak forklarer at barn generelt er veldig bevisste på hvordan de er sammenlignet med jevnaldrende, og at når de fortsetter å slite, kan de utvikle lav selvtillit, angst og depresjon.

«Alle foreldre ønsker det beste for barna deres og kan trenge hjelp til å se at valget kan stå mellom å identifisere et barn med en spesifikk vanske og deretter å kunne få tilgang til evidensbaserte intervensjoner og støtte for å hjelpe dem med å overvinne disse vanskene, i stedet gjøre ingenting og fortsett å la barnet slite og falle lenger bak, sa Myszak.

Mestring av det følelsesmessige tilbakefallet

Jeg vil ikke lyve. Det har vært tider i løpet av denne prosessen hvor jeg har følt meg veldig trist og beseiret.

Skolen har alltid vært naturlig for meg, og livet mitt har vært lettere på en million forskjellige måter på grunn av det. Jeg vil ha samme letthet for datteren min. Det knuser hjertet mitt at det mest sannsynlig vil få en vanskeligere vei.

«Når foreldre oppdager at barnet deres har et problem som vil gjøre skoleaspekter vanskelige, vil det oppstå sterke følelser,» sa Lauren. «Foreldre frykter at barna deres ikke vil nå sitt potensial og at en lærevansker vil holde dem tilbake».

Jeg måtte minne meg selv på at hjernen til datteren min fungerer på denne utrolig kreative måten som jeg hele tiden er ærefrykt for. Han er smart, glad og sterk.

Og hun har tilgang til ressursene hun trenger for å være den beste versjonen av seg selv hun kan være.

«Med et utmerket middel og riktig veiledning kan en student nå sitt potensial,» sa Lauren.

Og når jeg ser på datteren min og ser hennes iver etter å komme over det også … vet jeg at mye er sant.