Det er en soppjungel i oppvaskmaskinen din?

Siden hjernehinnebetennelsesepidemien i 2012 forårsaket av steroidinjeksjoner forurenset med sopp, har faren for soppkontaminering blitt et økende folkehelseproblem.

I en studie publisert denne måneden i Medisinsk mykologiog en annen utgitt i 2011 i Soppbiologi, forskerne tok prøver fra husholdningsoppvaskmaskiner i Europa, Asia, Midtøsten, Afrika, Australia og Nord- og Sør-Amerika.

De fant at den høye temperaturen, det fuktige og alkaliske miljøet i oppvaskmaskiner er det perfekte habitatet for noen opportunistiske sopparter som er kjent for å være skadelige for mennesker.

De gjærlignende artene de fant oftest var Exophiala (svart gjær), Rhodotorula (rød gjær) og Candida parapsilose (hvit gjær).

I følge 2011-studien var «sekstito prosent av oppvaskmaskinene positive for sopp og 56 prosent av dem var egnet for Exophiala». Sort gjær Exophiala dermatitidis og Exophiala phaeomuriformis ble hyppigst identifisert.

Sopp er primitive planteorganismer som formerer seg ved å sende små sporer opp i luften. Disse mikroskopiske sporene kan lett pustes inn i lungene, hvor de kan kolonisere og forårsake systemiske infeksjoner som er vanskelige å behandle.

Voksne og barn som tar antibiotika og de med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt for mykoser (soppinfeksjoner) i lungene eller på huden. Exophiala-arter infiserer ofte lungene til pasienter med cystisk fibrose. Og diabetikere er utsatt for å utvikle soppinfeksjoner i huden, som kan forårsake tørt, kløende utslett.

Både Rhodotorula og Candida dukker opp problemer på sykehus der kontaminerte katetre forårsaker farlige blodbaneinfeksjoner hos ekstremt syke pasienter, spesielt de på intensivavdelinger. I følge US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Candida er den fjerde vanligste årsaken til sykehuservervede blodinfeksjoner i USA

Oppvaskmaskiner, perfekt habitat for sopp

Moderne husholdninger er ideelle miljøer for dyrking av sopp, spesielt våte områder som bad, kjøleskap og oppvaskmaskiner. Imidlertid gir oppvaskmaskiner det perfekte habitatet.

Sopp kan overleve nesten hvor som helst og under ekstreme forhold, og viser bemerkelsesverdig kuldetoleranse, høye saltkonsentrasjoner, sterke vaskemidler og høye temperaturer.

Ifølge forskere er dørpakninger i oppvaskmaskinens gummi perfekte steder for termofil (varmeelskende) svart gjær å vokse. Exophiala sorte gjærarter trives også i miljøer med høye konsentrasjoner av salt, en ingrediens som finnes i oppvaskmaskinsåpe som brukes til å redusere kalsiumoppbygging.

Hvordan drepe sopp i oppvaskmaskinen

Natron, eddik og blekemiddel kan bidra til å drepe mugg, mugg og sopp som vokser på oppvaskmaskinens indre overflater. Denne rensekuren bør gjøres en gang i måneden for å forhindre at soppene sprer seg.

Start med å fjerne alle rister og håndvask dem i varmt såpevann. Bruk en såpesvamp til å rengjøre de innvendige overflatene i oppvaskmaskinen og rundt gummidørpakningen. La alt tørke i luften.

Kombiner en halv kopp hvit eddik med 2 kopper varmt vann i en sprayflaske. Spray alle overflater grundig og skrubb med en gammel tannbørste rundt sprekkene og tetningen. Bruk en børste til å skrubbe store områder.

Sett stativene tilbake i oppvaskmaskinen. Fyll en liten glassbolle med eddik og plasser den på den øvre rillen. Kjør vaskemaskinen på den varmeste innstillingen. Dryss 1 kopp natron på gulvet i oppvaskmaskinen og start maskinen en gang til på høy varme.

Avslutt med å kjøre vaskemaskinen med vanlig oppvaskmaskinrens, og rengjør deretter alle overflater for hånd med en fire-til-en blanding av varmt vann og blekemiddel.

Lær mer om Healthline