Dødsårsaker fra overdose av opioid på Rosanne Show

TV-serien «The Conners» tar opp det nasjonale problemet med opioidavhengighet på flere fronter.

Del på PinterestRoseannes karakter i «The Conners» gjemte smertestillende medisiner foreskrevet av mannen hennes. Bilde via ABC

Folk som misbruker opioider slutter virkelig å puste når de sover?

Og hvor vanlig det er at familie og venner i all hemmelighet skaffer seg reseptbelagte smertestillende medisiner til hverandre?

Dette er to av de høyprofilerte problemene til nytt spin-off TV-program, «The Conners» tok over i sin første episode som ble sendt forrige uke.

I det minste i utgangspunktet ser det ut til at showet ikke overdrev problemene.

Eksperter som snakket med Healthline sa at programmet realistisk skildrer noen av de alvorlige aspektene ved opioidavhengighet.

Dette opioidplottet ble vedtatt lenge før «Roseanne»-showet kansellert mai på grunn av en rekke rasistiske tweets fra stjernen Roseanne Barr.

I vårrenessansen av 1990-tallskomedien så publikum karakteren til Roseanne takle kroniske smerter forårsaket av lenge forsinket kneoperasjon.

Ektemannen Dan, spilt av John Goodman, blir til og med sett på å kvitte seg med sin kones smertestillende medisin, mens han prøver å finne et potensielt problem i løpet av sin kirurgiske bedring.

Det Dan og familien hans imidlertid ikke har skjønt, er at Roseannes problem har blitt verre – i stillhet.

Coroner avslører til slutt at Roseannes karakter tok en dose av en opioid smertestillende og sluttet å puste i søvne.

«Det er ikke mulig,» forteller Dan til svigerinnen Jackie, spilt av Laurie Metcalf. – Vi visste at han hadde et problem. Han tok bare smertestillende tabletter i to dager. Den gang var det bare ibuprofen. «

Visste ikke.

Dette dødsfallet er realistisk?

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporterte Til 115 personer i Amerika dør de hver dag av opioidoverdoser.

Det er mer enn 40 000 mennesker på ett år.

Antallet krymper heller ikke.

Roseannes død gir et annet ansikt til opioidkrisen, om enn oppdiktet.

Faktisk antok familien at matriarken deres hadde dødd i søvne av et hjerteinfarkt.

Denne smertefulle erkjennelsen er det for mange familier har etter tapet av en kjær, sier Peter Grayson, avhengighetsekspert ved Poenget med utvinning i New York City.

«Jeg har hørt mange historier om partnere til langvarige opiat- eller heroinmisbrukere som våkner opp ved siden av partnere som ikke reagerer i sengen, og sa at de trodde de hadde det bra da de sovnet,» sa Grayson til Healthline.

Respirasjonsundertrykkelse er et vanlig problem med opioidmedisiner, la Stephen Odom, PhD, administrerende direktør og klinisk direktør for Ny Vista Behavioral Health i California og en helse- og avhengighetsbehandlingspersonell med over 25 års erfaring med atferdshelse.

«Det er veldig vanlig at overdose av opioid forårsaker død på grunn av respirasjonsundertrykkelse,» sa Odom til Healthline. «Under medisinsk detox blir pasienter nøye overvåket for respirasjonsstatus, ettersom opioidmedisiner er sentralnervesystemdepressiva.».

Drugabuse-nettstedet.com forklarer denne typen død rett og slett.

Opioider blokkerer smerteopplevelser i hjernen. De kan også bremse pusten din og hjelpe deg med å slappe av. Men en for god ting kan også være farlig.

«Riktig mengde medisiner bremser pusten; feil kombinasjon hindrer deg i å puste. Stor forskjell, heter det på nettstedet.

Nettstedet estimerte at 44 mennesker om dagen i USA dør av «åndedrettsstans forårsaket av reseptbelagte opioidoverdoser».

Tar piller for hverandre

På showet «The Conners», mens Dan og Jackie snakker, blir døtrene Darlene, spilt av Sara Gilbert, og Becky, spilt av Lecy Goranson, med de to, og Becky blir avslørt for å ha funnet en flaske med opioidmedisiner i skapet av Roseanne.

Navnet på flasken var imidlertid ikke Roseannes. Det var navnet på en nabo, Marcy Bellinger.

Dan, som føler en blanding av sinne og fortvilelse, henger et skilt på lastebilen sin og trekker oppmerksomheten til Marcys rolle i konas død.

«Takk Marcy Bellinger for pillene som drepte min kjære kone Roseanne,» skriver han.

Marcy, spilt av Mary Steenburgen, ankommer huset til Conners for å be Dan om å fjerne skiltet.

I sin forespørsel avslører han et annet aspekt av livet på de økonomiske kantene. Medisiner er dyre. Forsikring er ikke sjenerøs. Og noen mennesker gjør mindre enn lovlige ting for å klare seg.

«Ingen har råd til medisinene sine. Vi hjelper alle hverandre, sier Marcy synlig opprørt. «Da Sally Benson trengte Lipitor for ektemannens kolesterol, tok de noe fra Maria Ramirez og ga henne angstmedisinen hun trengte for sønnen fordi de forlot forsikringen hennes. Rosie trengte smertestillende. Jeg hadde noen, så jeg ga dem til ham.».

«Venner bør ikke be venner om å fylle på resepter eller «låne» medisiner», sa Odom. – Likevel skjer det alltid.»

Odom sa at han hadde hørt rapporter fra pasienter som kjente folk som hadde smerteproblemer og som ba disse vennene, kollegene og familiemedlemmene om å ta piller eller fylle på resepten slik at de kunne låne.

«Det er spesielt vanlig i yrker med høyere skadefrekvens, for eksempel konstruksjon, førstehjelp og helsetjenester,» sa Odom.

Grayson sier det er rimelig for showets produsenter å innlemme denne delen av opioidepidemien som en del av «The Conners»-historien.

«Det er veldig realistisk, gitt den veletablerte historien om tidligere overgrep, kombinert med den åpenbare mangelen på utdanning eller forståelse av avhengighetssykdommen,» sa han. «Mange stereotype lærebokformer for habilitering, mangel på forståelse og muligheter til å fortsette diskusjoner har oppstått gjennom dialog, noe som gir seg utslag i en større mulighet til å bringe mer i forkant av tradisjonell diskusjon og utdanning».

Grayson la til at show som dette kan føre til avstigmatisering av problemene med opioidepidemien, så flere mennesker kan være villige til å søke den behandlingen de trenger.

Ikke alle er enige.

Pain News Network rapporterte at mange av leserne var det opprørt at Roseannes karakter døde av en opioidoverdose.

Disse leserne sa at showet gjør en bjørnetjeneste for folk som trenger reseptbelagte smertestillende medisiner for kroniske smerter.

De la til at opioider ikke er så enkle å få tak i som showet fremstilte.

«Det var ille nok da de gjorde smertestillende medikamenter til sentrum av showet på nytt da den første episoden av showets comeback ble sendt. Vi har nå det ytterligere stigmaet, ettersom mennesker som lider av uhåndterlig smerte, at de velger å få Roseanne til å dø for misbruk av opioider,» sa en leser identifisert som Jack.

Bunnlinjen

Karakteren Roseannes død, mens den plutselig setter en stopper for en populær TV-personlighet, gir amerikanere muligheten til å se et problem som mange møter hver dag.

«Produsentene håndterte omstendighetene og fakta rundt Roseannes karakters død med følsomhet og nøyaktighet,» sa Odom. «Måten den har blitt håndtert som en måte å fremheve opioidkrisen vår på er betimelig og passende.»

Hvis du eller en du er glad i har å gjøre med rusproblemer, ring National Helpline of the Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) på 800-662-HELP (4357).