Cyster vs Tumor: Forskjeller, kreft, diagnose og behandling

Hva er cyster og svulster?

Å finne en knute under huden er alarmerende, men oftest er ufarlige. Cyster og svulster er to vanlige typer noduler. Det kan være vanskelig å skille dem fordi de ofte finnes i de samme setene. For eksempel er det mulig å ha både ovariecyster og eggstokkene. Det er imidlertid noen viktige forskjeller mellom de to.

En cyste er en liten pose full av luft, væske eller annet materiale. En kreft refererer til noe uvanlig område med ekstra stoff. Både cyster og svulster kan vises i huden, vev, organer og bein.

Det er kreft?

Den første tanken på de fleste er kreft når de legger merke til en ny knutepunkt. Mens noen typer kreft kan forårsake cyster, er cyster nesten alltid godartede. Tumorer kan imidlertid være godartet eller ondsinnet. Godartede svulster har en tendens til å bli på et sted. Onde svulster vokser og kan forårsake utvikling av nye svulster i andre deler av kroppen.

Identifikasjon av cyster og svulster

I de fleste tilfeller kan du ikke forstå forskjellen mellom en cyste og en svulst som bare ser på dem. Det er imidlertid noen ting du kan sjekke for å se om det er mer sannsynlig å være en cyste eller en svulst. Husk at disse ikke er stive regler, så det er bedre enn legen din gir en titt.

Karakteristisk Rapid Growth Tumor Cyste ✓ Rød og hovent ✓ Svart punkt i midten ✓ Hvit, gul eller grønn eksos ✓ Stabil ✓ Tender ✓ Kan bevege seg under huden ✓

Noen ganger kan tumorer bli store nok til å trene på det omkringliggende vevet. Avhengig av hvor nodulen er, kan det oppstå ytterligere symptomer, som vanskeligheter med å puste, flytte leddene, spise eller kontrollere blæren. Kontakt legen din så snart som mulig hvis du oppdager et knutepunkt ledsaget av uvanlige symptomer, selv om de ikke virker relaterte.

Hva forårsaker cyster?

Det er mange typer cyster med en rekke årsaker. Noen typer er relatert til en underliggende medisinsk tilstand, for eksempel syndromet til Polycystic eggstokk. Andre er dannet direkte på overflaten av huden når de døde hudcellene multipliserer i stedet for å falle som vanlig. Andre årsaker til cyster inkluderer:

  • Irritasjon eller skade på en hårfollikkel
  • En kanal som er blokkert på innsiden av hårfollikelen
  • Connective artikulær stoff degenerasjon
  • eggløsning

Hva forårsaker svulster?

Tumorer er resultatet av unormal cellulær vekst. Vanligvis vokser kroppens celler og deler seg for å danne nye celler når kroppen din trenger det. Når eldre celler dør, erstattes de av nye. Tumorer danner når denne prosessen stopper. Gamle og skadede celler overlever når de skal dø og nye celler danner når kroppen din ikke trenger det. Når disse ekstra cellene fortsetter å dele, kan det danne en svulst.

Noen svulster er godartede, noe som betyr at de danner på ett punkt uten å spre seg til det omkringliggende vevet. Maligne tumorer er kreftfremkallende stoffer og kan spre seg til nærliggende vev. Som kreftformige tumorer vokser, kan kreftceller løsne og reise gjennom hele kroppen, og danner nye svulster.

Hvordan cyster og svulster er diagnostisert?

Noen ganger anerkjenner legene cyster under en fysisk undersøkelse, men de stoler ofte på diagnostikk for bilder. Diagnostiske bilder Hjelp legen din til å forstå hva C & # 8217, er inne i nodulen. Disse typer avbildning inkluderer ultralyd, TC-skanninger, MR-skanninger og mammogrammer.

Cyster som virker glatte, både til det blotte øye og i diagnostiske bilder, er nesten alltid godartede. Hvis nodulen har faste komponenter, på grunn av det i stedet for væske eller # 8217-stoffet, kan det være godartet eller ondartet.

Imidlertid er den eneste måten å bekrefte om en cyste eller kreft er kreftfremkallende for å få ham til å gjøre en biopsi fra legen. Dette innebærer kirurgisk fjerning av del eller hele nodulen. De vil se på det cyste- eller mikroskoptumorduken for å sjekke for tumorceller.

Hvis nodulen er full av væske, kan legen bruke noe som kalles sug med tynn nål. De vil sette inn en lang og subtil nål i knutepunktet for å trekke ut en væskeprøve.

Avhengig av posisjonen til knuteposisjonen, utføres de fleste biopsier og ambisjoner i et ambulant miljø.

Hvordan cyster og svulster behandles?

Behandling for cyster og svulster avhenger helt av hva de forårsaker dem, hvis de er kreftfremkallende og hvor de er funnet. Imidlertid krever de fleste cyster ikke behandling. Hvis det er smertefullt eller du ikke liker måten det ser ut, kan legen din fjerne den eller tømme væsken som er inne i den. Hvis du bestemmer deg for å tømme det, er det mulig at cysten miniserer og krever fullstendig fjerning.

Selv godartede svulster trenger vanligvis ikke omsorg. Hvis svulsten treffer A’i nærheten av område eller forårsake andre problemer, kan kirurgi må fjerne den. Kreftvulster krever nesten alltid behandling med kirurgisk fjerning, radioterapi eller kjemoterapi. I noen tilfeller kan en kombinasjon av disse behandlingene være nødvendig.

Varselskilt

Selv om de fleste cyster og svulster kan vente til din neste avtale med legen din, vennligst informer ham om du legger merke til at nodulen:

  • bløder eller utstråler
  • endre farge
  • raskt
  • klø
  • forstyrrelser
  • Ser rød eller hovent

Bunnlinjen

Det er ofte vanskelig å forstå forskjellen mellom en cyste og en svulst, selv for leger. Selv om det er noen ting du kan søke for å hjelpe deg med å identifisere om en nodule er mer sannsynlig å være en cyste eller en svulst, er det bedre å gjøre en avtale med legen din. De kan trekke tilbake en liten mester av nodulen for å avgjøre om det er en cyste, en svulst eller noen qualcos’andre og anbefale det beste behandlingskurset.