Cyster og eggstokkreft

Hva er ovariecyster?

Bare fordi du hadde en cyste eller eggstokkreft betyr ikke at du har, eller du vil utvikle, eggstokkreft. Mange kvinner får tydelige cyster eller godartede eggstokkende svulster på et tidspunkt i løpet av sine reproduktive år. Mest utvikler aldri eggstokkreft.

Eggstokkene er små organer som ligger i dybden i bassenget. Eggene vokser inne i dem, alt i mye eller follikk. Under eggløsningen frigjøres et egg fra sin sekk i et av egglederøret. Deretter blir posen generelt oppløst, men noen ganger kan posen forbli og fylle med luft eller væske for å utvikle seg i en cyste. Cyster som dannes i eller rundt eggstokkene, passerer ofte ubemerket. Kan forårsake bare milde symptomer eller ingen tydelige symptomer.

Det er relativt sjeldent, men noen ovariecyster er ondartet eller kreftfremkallende. Heldigvis er de fleste godartet eller ikke-kreft. Behandlingsplanen som anbefales av legen, vil avhenge av hvilken type ovariecyster eller svulst du har, så vel som symptomene dine. Krever ofte ikke noen behandling.

Typer av ovariecyster

Cyster som dannes under menstruasjonssyklusen, kalles funksjonelle cyster. Det er to typer funksjonelle ovariecyster: follikel og cyster av den luteøse kroppen. Follikulære cyster dannes når et egg ikke kan komme seg ut av sin veske. Disse typer cyster forsvinner vanligvis av seg selv innen en eller tre måneder. Cyster av lutee kroppen utvikler når mye lukker etter å ha slått av egget, slik at væsken kan akkumulere alle «8217;. Disse cysterene løser vanligvis alene om noen uker.

Noen ganger modner eggene i sine poser, men de blir aldri utgitt. Som menstruasjonssyklusen gjentar, kan posene forstørre og utvikle flere cyster. Denne tilstanden er kjent som syndromet på Polycystic Ovary (PCOS).

Det finnes også andre typer ovariecyster og svulster. For eksempel:

 • Ovarieendometriomer kan utvikle seg hvis du lider av endometriose, en tilstand som forårsaker veksten av endometrial vev som dekker livmoren i andre områder av kroppen. Hvis dette stoffet stikker til en av eggstokkene, kan en eggstokk endometriom dannes.
 • Ovariecystadenomer er fulle av væskecyster som utvikler seg fra celler på overflaten av eggstokken. Selv om de fleste er godartet, er noen cystadenomer karsinogener.
 • Eggstokk dermoid cyster, eller teratomas, består av en rekke forskjellige typer celler. Jeg er en type ovarie bakteriecelletumor. Vanligvis er disse svulstene godartede, men noen ganger kan de være ondsinnede.

Det er mer vanlig at disse typer gunstige cyster utvikler seg under reproduktive år eller etter starten av menstruasjonen. Det er mindre vanlig å utvikle en ovariecyste før den første menstruasjonssyklusen eller etter overgangsalderen. Hvis det skjer, vil legen kanskje undersøke videre.

Lær mer: Ovariecyster: Typer, Symptomer og behandling »

Symptomer på ovariecyster og eggstokkreft

Du kan ha en ovariecyste og ikke skjønner det. Symptomene kan variere fra mild til alvorlig. De kan inkludere abdominal og trykk hevelse, smertefulle rapporter og hyppig vannlating. Noen kvinner opplever menstruelle uregelmessigheter, uvanlig hårvekst eller feber.

Som ikke-kreftformige ovariecyster, forårsaker kreftformige svulster i utgangspunktet mindre eller fraværende symptomer. Generelt er de vanskelige å føle seg, selv under en fysisk undersøkelse. Derfor er det vanskelig å oppdage eggstokkreft i begynnelsen.

Symptomene på eggstokkreft er lik de av ovariecyster. De kan inkludere:

 • hevelse eller abdominal hevelse
 • Abdominaltrykk og smerte
 • Føler seg polstret eller har problemer med å spise
 • Hyppig eller presserende vannlating
 • menstruelle uregelmessigheter
 • smertefullt

Hvis du har symptomer forbundet med ovariecyster eller eggstokkreft, kontakt legen din så snart som mulig.

Hvordan ovariecyster og eggstokkreft er diagnostisert?

I noen tilfeller kan du ikke vite hvordan du skal ha en cyster eller en eggstokkende tumor til legen registrerer den under en rutinemessig bekkeneksamen. I andre tilfeller kan du først prøve tegn eller symptomer, som vil bringe til å forestille seg studier som avslører en cyste eller en eggstokkreft. Hvis kjente tegn eller symptomer, fikser du en avtale med legen din.

Hvis legen mistenker at du har en cyster eller eggstokkreft, vil det trolig bestille bildebehandlingstester for å undersøke eggstokkene dine. Ofte kan imaging tester som ultralyd eller magnetisk resonans bestemme om en cyster eller eggstokkreft er godartet eller ondartet. De kan også ønske å teste blodet ditt for CA-125, en tumormarkør eller for å forhindre biopsi hvis C’er noen spørsmål. Høye nivåer av CA-125 kan indikere tilstedeværelsen av eggstokkreft.

For å bekrefte eller ekskludere eggstokkreft, kan legen utføre en biopsi. De vil samle en svulst eller cysteprøve for mikroskopanalyse. Dette vil hjelpe dem med å avgjøre om det er kreftfremkallende.

Behandling av ovariecyster og eggstokkreft

I mange tilfeller løses ovariecyster ved sol uten behandling. Hvis du har en ovariecyste som ikke går bort alene eller en som forårsaker smerte, kan legen din anbefale kirurgisk fjerning. Dette kan vanligvis oppnås uten å skade eggstokkene eller kompromittere fruktbarheten.

Hvis du er diagnostisert med eggstokkene kreft, kan legen din anbefale en eller flere av følgende behandlingsalternativer:

 • kjemoterapi
 • stråling
 • kirurgi

Det er ingen kjent måte å hindre ovariecyster.

Utsikter for ovariecyster og kreft

Dine langsiktige prospekter vil avhenge av diagnosen din. De fleste ovariecyster løser innen noen få måneder, ofte uten behandling. Perspektivene for eggstokkreft varierer avhengig av scenen og typen.

Det er viktig å umiddelbart rapportere uvanlige symptomer på legen. Først vet du hva som skjer, bedre. Hvis du har en eggstokkekreft, vil potensielle kunder bli bedre hvis de diagnostiseres og behandles i sine opprinnelige stadier.

Eggstokkreft er sjeldent hos unge kvinner. I følge Ovarian Cancer Research Fund Alliance, L’Gjennomsnittlig alder av en diagnose er 63. Risikoen for å utvikle den i livet er omtrent en av 75. Risikoen kan være større hvis du har en sterk familiehistorie av eggstokkreft eller hvis du tar med visse genetiske mutasjoner. Risikoen for levetiden til døende kreft til eggstokkene er ca 1 av 100.