Colangiogram: Formål, prosedyre og risiko

COS’er et kolangiogram?

Et intraoperativt kolangiogram (CIO) er en røntgen av galle leger. Det utføres vanligvis under operasjonen for å fjerne galleblæren.

Fordi det var gjort?

Ha en visjon om gallekanalen under operasjonen som involverer galleblæren, hjelper kirurgen til å verifisere tilstedeværelsen av gallestein og unngå å skade gallekanalen.

Gallesteinene består av herdede stoffer, vanligvis kolesterol, som har akkumulert i galleblæren. I tillegg til å forårsake smerte og betennelse for gallekanaler, kan galleberegninger også forårsake en blokk i de dottene, selv om galleblæren er fjernet.

Com’det er laget?

Før du gjennomgår kirurgi, er det sannsynlig at du vil bli gitt til deg. Generell anestesi. Avhengig av typen operasjon, utfører legen derfor en stor gravering for tradisjonell friluftsoperasjon eller flere mindre kutt for laparoskopisk kirurgi.

Deretter setter du inn et kateter gjennom en av disse kuttene og legg det i cystisk kanalen, som forbinder galleblæren til den vanlige gallekanalen. Ved å bruke dette kateteret, vil de injisere en spesiell type fargestoff i kanalen. Denne fargestoffet vil tillate kirurgen å se gallekanalene på en skjerm mens du fjerner galleblæren og styrer tilstedeværelsen av gallestein.

Hvis CIO viser at du har galleberegninger, kan kirurgen fjerne dem under prosedyren eller lage en oppfølgingsavtale for å kurere dem.

Jeg må forberede meg på dette?

Du trenger ikke å gjøre noe for å forberede deg på en EA. Du kan imidlertid forberede deg på en galleblærekirurgi:

 • gjennomgå en fysisk undersøkelse for å verifisere din generelle helse
 • Informere legen om allergier, spesielt for kontrastfargen
 • Ikke spis i minst 12 timer før’intervensjon
 • unngå blodfluidanter, aspirin eller ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (fans), som L’ibuprofen
 • Sett noen personlige effekter i kofferten din hvis du trenger å bo på sykehuset om natten
 • Lag en venn eller et familiemedlem følger med deg hjem etter intervensjonen

Krever noen gjenoppretting?

Utvinning fra en ting er generelt enkelt og raskt. Det kan imidlertid være en ekstra gjenopprettingstid, avhengig av hvilken type operasjon du har. Hvis legen din bruker en laparoskopisk teknikk for kirurgi, vil du sannsynligvis være i stand til å gå hjem på samme dag. I noen tilfeller kan det være nødvendig å overnatte eller tilbringe noen dager før du kan spise, drikke og bruke badet uten problemer.

Hvis du har hatt friluftskirurgi, må du kanskje være i en uke eller mer.

For å sikre at du har en vanlig gjenoppretting, følg disse forslagene:

 • Ta foreskrevne smertestillende midler.
 • La kroppen din hvile i overflod ved å ta deg noen dager fra jobb og andre daglige aktiviteter.
 • Ta med endringer i kostholdet ditt Anbefalt av legen din. Uten en galleblære må du kanskje unngå noen fettrike matvarer.
 • Hvis du ammer, vent minst 24 timer på at kontrastvæsken bøyer seg fra kroppen før du legger barnet igjen.

Legen kan også lage en oppfølgingsavtale for å bekrefte at ingen galleberegninger ble holdt i gallekanalene og drenering av overflødig galle.

Det er risiko forbundet med det?

Jeg CIOS er ikke forbundet med enhver risiko. Faktisk har en nylig studie oppdaget at de kan redusere risikoen for komplikasjoner under galleblæren kirurgi 62 prosent.

Komplikasjonene av galleblærekirurgi inkluderer:

 • Skader på gallekanaler
 • Betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt)
 • Intern blødning
 • infeksjon

Disse komplikasjonene er mulige med enhver operasjon, men dvs. utført sammen med fjerning av galleblæren, kan redusere risikoen for komplikasjoner.

Bunnlinjen

Å ha en CIO under L’Gallbladder kirurgi hjelper legen din til å unngå å skade galle leger og identifisere eventuelle gjenværende galleberegninger som du kanskje har før du fullfører prosedyren. Involverer ikke risiko og kan sterkt redusere muligheten for eventuelle problemer under operasjonen;.