COG Tåke: Hvordan håndtere dette hyppige SM-symptomet

Hvis du bor med multippel sklerose (MS), har du sannsynligvis mistet flere minutter, hvis ikke timer, ser i hjemmeobjektene dine ut av sted & # 8230; bare for å finne nøklene eller porteføljen et sted tilfeldig, som kjøkkenet på kjøkkenet eller det medisinske skapet.

Du er ikke alene. Tåken på tennene, eller hjernens tåke relatert til MS, påvirker mange mennesker som lever med MS. Faktisk er det anslått det mer enn halvparten av folk som bor sammen med SM, utvikler kognitive problemer som vanskeligheter med å forstå samtaler, tenk på en kritisk måte eller husk minner.

Msers kaller dette symptomet & # 8220; Gear Fog & # 8221;, forkortelse av kognitiv tåke. Cerebral tåke er også definert, endringer i kognisjon eller kognitiv forringelse.

Miste tankene i midten av setningen, glem grunnen til at du kom inn i et rom eller kjemper for å huske navnet på en venn er alle muligheter når tåken faller ned.

Krysia Hepatica, A’forretningskvinne med M, beskriver hvordan hjernen hans virker annerledes nå. «Informasjonen er der. Det tar bare lengre tid å få tilgang til det & # 8220; sier til Healthline.

«For eksempel, hvis noen spør meg et spørsmål om en bestemt dag eller uker før, kan jeg ikke alltid ta den av umiddelbart. Returner sakte, i stykker. Det er som å gå til Sieve en katalog av gamle skolekort i stedet for å lete etter det på Google. Analog digital vs. Både arbeid, en er bare tregere og forklarer hepatica.

I Lucie Linder har blitt diagnostisert med en tilbakevendende multippel sklerose i 2007 og sier at rack tåken var et betydelig problem for henne også. & # 8220; L’plutselig minne tap, desorientering og mental langsomhet som kan slå på enhver tid, er ikke så morsomme.& # 8221;

Linder beskriver tiden når han ikke kan fokusere eller fokusere på en oppgave fordi hjernen hans føles som en gjørme i den tette gjørmen.

Heldigvis fant han ut at kardioøvelsen hjelper deg med å overvinne den stigens følelsen.

For det meste vil kognitive endringer være milde til moderat og vil ikke være så alvorlig for ikke å kunne ta vare på deg selv. Men det kan gjøre de som var enkle, hvordan å gjøre shopping, ganske frustrerende.

Vitenskapen bak rack tåken

MS er en sentral nervesystem sykdom som påvirker hjernen og ryggmargen. Det forårsaker også områder med betennelse og hjerneskade.

Følgelig kan [Personer med SM] ha kognitive problemer som generelt innebærer behandling, multi-tasking problemer og distrahertabilitet og forklarer David Mattonon, MD, nevrolog på Indiana University Health.

Noen av de vanligste områdene i livet som påvirkes av kognitive endringer inkluderer minne, oppmerksomhet og konsentrasjon, verbal fluiditet og prosesseringsbehandling.

MTTMSON understreker at ingen smør av SM forårsaker dette, men tåken til girene virker mer forbundet med en økning i det totale antallet MS-lesjoner i hjernen.

Videre er tretthet utbredt selv hos mennesker med MS, som kan forårsake glemsomhet, mangel på interesse og liten energi.

; De som lider av tretthet, kan finne vanskeligere å fullføre aktiviteter i løpet av dagen, ha en lavere evne til å motstå visse miljøer som ekstrem varme og kjempe med søvn eller depresjonsforstyrrelser & # 8221; legger til Mattson.

Olivia Djouadi, som har relapsing-remittent, sier at hans kognitive problemer synes å oppstå mer med ekstrem tretthet, som kan stoppe det på sin reise. Og som en akademiker, sier han tåken i hjernen er forferdelig.

& # 8220; betyr at jeg glemmer enkle detaljer, men jeg kan fortsatt huske komplekse elementer & # 8221; forklarer. Det er veldig frustrerende fordi jeg vet å kjenne svaret, men jeg vil ikke komme i tankene og helsemessige deler.

Den gode nyheten: Det er umiddelbare og langsiktige strategier for å redusere tennens tåke, eller til og med bare for å gjøre det litt og # 8216; mer overkommelig.

Hvordan håndtere rack tåken

Både leger og pasienter opplever frustrasjon på grunn av mangel på behandlingsmuligheter tilgjengelig for kognitive problemer som følger med MS.

Det er grunnleggende for helsepersonell å tilby støtte og validere til pasientene sine med SM som opplever endringer i deres kunnskap, sier Dr.SSA Victoria Leavitt, klinisk nevropsykolog på ColumbiaDoctors Og assisterende professor i nevropsykologi, i nevrologi, på Columbia University Medical Center.

Men i fravær av behandlinger mener Leavitt at livsstilsfaktorer kan gjøre en forskjell. & # 8220; De redigerbare faktorene som er under vår kontroll, kan bidra til å endre måten en person med SM lever for å bedre beskytte hjernen deres, sier til Healthline.

Leavitt sier at den klassiske trioen av redigerbare livsstilsfaktorer som kan hjelpe med kognitiv funksjon, inkluderer kosthold, trening og intellektuell anrikning.

Kosthold

Endrer seg til kostholdet ditt, spesielt tilsetningen av sunne fettstoffer, kan hjelpe med tennens tåke.

Hepatica fant at å spise sunne fettstoffer som avokado, kokosolje og smør matet med gresset hjelper med tåken sin.

Sunn fett, eller omega-3 rike matvarer er kjent for sin rolle i hjernens helse.

I tillegg til Avokado og ALL’kokosnøttolje, inkluderer noen av disse i kostholdet ditt:

 • Sjømat som laks, makrell, sardiner og torsk
 • Ekstra Virgin Olive Oil D’Olive
 • valnøtter
 • Chia frø og linfrø

Trening

L’Øvelse har blitt studert i årevis som en måte å hjelpe folk med SM til å møte de daglige kampene til Rack Fog. Faktisk, til 2011 studie oppdaget at den fysiske aktiviteten var betydelig korrelert til kognitiv hastighet hos mennesker med SM.

Men det er ikke bare viktig L’gunstig innvirkning på 8217; fysisk trening har på hjernen. Er fysisk aktivitet også bra for kropp og psykisk helse.

TIL 2013 studie Han fant at folk med SMS som deltok i vanlig aerob trening, har opplevd en økning i humøret. Når du føler deg bra, har du større evne til å behandle informasjonen. Enhver form for trening er gunstig, men forskerne synes å se spesielt på # 8217; aerob trening og rollen han spiller i SM og i den kognitive funksjonen.

Dessuten, 2016 studio rapporterte at folk med SMS som utøvde regelmessig hadde en reduksjon i hjerneskader, som viser hvor kraftig å være kraftige; trening.

Intellektuell anrikning

L’Intellektuell anrikning inkluderer de tingene du gjør for å holde hjernen din utfordret.

Delta i daglige aktiviteter som ord med ord og tall eller stimulerende øvelser som kryssord, sudoku og puslespill kan hjelpe deg med å holde tankene dine friske og engasjert. Spill også disse eller andre bordspill med venner eller familie kan generere ytterligere fordeler.

For å få de største fordelene for å forbedre hjernen, lær en ny evne eller et nytt språk eller velg en ny hobby.

Kortsiktige strategier

Selv om L’implementering av langsiktige løsninger for tanntåken er viktig, vil du sannsynligvis også ha nytte av noen forslag som vil gi umiddelbar lindring.

Hepatica sier at noen ekstra strategier som fungerer for henne når hun opplever tåken av girene, skal ta gode notater, annotere alt på hennes kalender og gjøre multi-tasking så lite som mulig. & # 8220; Det er å foretrekke at jeg starter og avslutter aktivitetene før du flytter til noe nytt & # 8221;.

Matrson er D’enighet med disse strategiene og sier at hans pasienter gjør det bedre når de tar notater, unngå distraksjoner og gjør en ting om gangen. Anbefaler også å finne dagen på dagen når du er frisk og energisk og å utføre dine vanskeligste oppgaver i den perioden.

Tidsstrategier

 • Bruk en organisasjonsteknikk som lister eller post-it.
 • Konsentrert på G’utførelse av A’om gangen i et rolig og distraherende rom.
 • Bruk L’tid på dagen har du mer energi for de vanskeligste oppgavene.
 • Be familie og venner å snakke langsommere for å gi deg mer tid til å behandle informasjonen.
 • Øv deg dyp pusting for å redusere stress og frustrasjon av hjernens tåke.

Langsiktig lekeplass

 • Spis mat for tankene rike på sunne fettstoffer eller omega-3 som avokado, laks og valnøtter.
 • Ta en tur eller gi deg en annen form for trening du elsker regelmessig.
 • Lær noe nytt for å utfordre hjernen din.

Hvis du sliter med hvordan du skal tilpasse disse strategiene til livet ditt, sier Leavitt om å snakke med legen din eller ditt medisinske team. De kan hjelpe deg med å finne en plan for å få disse tingene til å fungere.

Et råd som liker å understreke er: Begynn i små og etablere veldig realistiske mål før du føler deg vellykket. & # 8220; du må gjøre de tingene du liker fordi de blir en & # 8221; sier.

Leavitt undersøker også rollen som sover, sosiale nettverk og tilknytning til samfunnsspillet i måten folk med SM-adresse kognitive endringer. Han mener disse faktorene sammen på # 8217; aerob trening, kosthold og alle eskevarer, intellektuell anrikning er alle gode måter å beskytte seg mot en fremtidig tilbakegang.

& # 8220; Jeg ser det som et virkelig lovende forskningsområde, sier. I siste instans må vi oversette våre tester og resultater i behandlinger.& # 8221;

Selv om han lever med MS og ansikt, kan tennens tåke være en reell utfordring, sier Hepatica at han prøver å ikke la seg bli drept. & # 8220; Jeg aksepterer bare at hjernen min jobber annerledes nå, og jeg er takknemlig for å ha strategier som hjelper deg med å hjelpe & # 8221; forklarer.

Sara Lindberg, Bs, M.Ed, det er en freelance og fitness forfatter. Han har en grad i motorvitenskap og en mastergrad i rådgivning. Han tilbrakte sitt liv med å utdanne folk på helse, velvære, mentalitet og mental helse. Det spesialiserer seg på kroppsforbindelse, med særlig vekt på måten vår mentale og følelsesmessige velvære påvirker vår fysiske og helseform.