Coco Loko Sjokoladepulver: Ikke snus på det

Sjokolade til dessert er én ting, men du bør absolutt ikke putte det opp i nesa.

Coco Loko er en ny «legal high» basert på «rå kakao tilsatt en spesiell energiblanding», inkludert koffein.

Det har noen politiske ledere oppe for et stoff de mener fremmer bruken av ulovlige rusmidler.

I tillegg har mange andre uttrykt bekymring for dens potensielle helserisiko.

I markedsføringsbildene hennes er Coco Loko kuttet i «linjer» med en sammenrullet dollarseddel i nærheten – og trekker likheter med hvordan kokain vanligvis konsumeres.

Produsentene hevder at stoffet har fire primære effekter: en «utslipp av endorfiner», som selskapet sammenligner med morfin; et «rush av serotonin», som de sammenligner med ecstasy fra ulovlige stoffer; «Euforisk energi;» og «rolig konsentrasjon».

Potensielle helseeffekter

Siden Coco Loko selges som et kosttilskudd, har ingen av påstandene om produktet blitt evaluert av Food and Drug Administration (FDA).

«Først av alt er det virkelig ikke en god idé å snuse hva som helst,» sa Dr. Arthur Wu, en otolaryngolog og bihulespesialist ved Cedars-Sinai i Los Angeles, til Healthline. «Alle fremmede stoffer du inhalerer eller fnyser inn i nesen og bihulene kan forårsake umiddelbar og langsiktig skade.»

Snorting av dette produktet (eller andre fremmede stoffer) kan forårsake blokkering av nesegangene og bihulene, noe som kan forårsake infeksjoner.

Hvis støvet kommer lenger ned i halsen og lungene, kan dette føre til andre komplikasjoner, inkludert lungebetennelse, granulomer og bronkitt.

Enkelt sagt er nesen ikke designet for å snuse opp fremmede stoffer.

Svevestøv kan ha en eroderende effekt på skilleveggen, det myke bruskstykket som skiller de to neseborene. Dette kan resultere i en avviket septum eller til og med en kollapset nesepassasje hos noen brukere.

«Tingene du puster inn i lungene skilles ikke ut som når du spiser noe, de filtreres faktisk ut … de forlater aldri kroppen, for å si det sånn,» sa Wu.

For personer med astma kan det forverre symptomene eller fremprovosere et angrep.

Det er også verdt å merke seg at deling av sedler, sugerør eller annet tilbehør til narkobruk setter brukere i fare for visse blodbårne sykdommer, inkludert hepatitt C og HIV.

Wu advarte også om at, som med ethvert kosttilskudd, kan Coco Loko ha uventede interaksjoner med de som tar medisiner eller har allerede eksisterende medisinske tilstander.

Både reseptbelagte medisiner, oftest steroidallergisprayer og ulovlige stoffer, kan konsumeres gjennom snøfting fordi slimhinnene vil absorbere dem i blodet.

Men med et uregulert stoff er risikoen betydelig større.

Oppfordrer FDA til å undersøke

New York kongressmedlem Chuck Schumer uttrykte bekymring denne uken, ber FDA om å sette i gang en undersøkelse av produktet.

«Matematikken for FDA er klar: dette mistenkelige produktet har ingen klar helseverdi,» sa Schumer. «Det blir feilaktig betraktet som sjokolade når det er et kraftig sentralstimulerende middel. Og de markedsfører det som et stoff og ber brukerne om å ta det som et stoff ved å snuse det. Det er klart at FDA må våkne opp og starte en formell undersøkelse av den såkalte Coco Loko før for mange av våre unge mennesker blir skadet.

En talsperson for FDA informerte Healthline om at «de var uvillige til å avgjøre om og hvordan dette produktet er under FDAs jurisdiksjon på dette tidspunktet. For å nå denne avgjørelsen, vil FDA måtte evaluere produktmerkingen, markedsføringsinformasjonen og all annen informasjon relatert til den tiltenkte bruken av produktet.

De produktnettsted opplyser at Coco Loko er for voksne og anbefaler at det ikke anbefales til barn eller gravide. Noen kritikere, som Schumer, mener imidlertid at kunder under 18 år er de virkelige forbrukerne.

Coco Loko ble opprettet av Legal Lean, et Florida-basert selskap som selger andre juridiske topper, inkludert flaggskipet og navnet sitt.

Juridisk Lean ser ut til å prøve å etterligne utseendet og effektene av kodein hostesaft, en ofte misbrukt form for smertestillende opioidmedisiner.

For en enkel buzz, gir det bare ikke mening for helseeksperter.

«Noe av det som forvirrer meg er at grunnen til at folk gjør det er for å få et koffeinsuster eller høyt. Fordi du ville fratatt deg selv å spise en sjokolade eller ta en kopp kaffe? Det virker rart for meg, «sa Wu.