Cirrhosis av leveren for levetid: diagram og helsetips

Forstå cirrhosen

Hepatisk cirrhose er en konsekvens i avansert fase av leversykdom. Forårsaker arr og leverskade. Disse arrene kan muligens forhindre at leveren skal fungere skikkelig, noe som fører til nedsatt leverfunksjon.

Mange ting kan til slutt bringe til cirrhosis, inkludert:

 • Kronisk alkoholforbruk
 • autoimmun hepatitt
 • Kronisk hepatitt C
 • infeksjoner
 • Ikke-alkoholholdig hepatisk steatose
 • Måle galle leger
 • cystisk fibrose

Cirrhosis er en progressiv sykdom, noe som betyr at det blir verre over tid. Når du har cirrhose, ikke C & # 8217, er det mulig å invertere det. I stedet fokuserer behandlingen på å bremse progresjon.

Avhengig av hvor alvorlig er, kan cirrhosis ha en effekt på # 8217; forventet levetid. Hvis du har cirrhose, er det flere verktøy legen din kan bruke til å gi deg en bedre forståelse av dine prospekter.

Hvordan bestemt L’forventet levealder?

Det er flere måter å bestemme den potensielle levetiden til en person med cirrhosis. To av de mest populære er Child-Turcotte-Pugh score (CTP) og poengsummen modell for ende-trinns leversykdom (Meld).

CPT score

Legene bruker noens CPT-poengsum for å avgjøre om de har klasse A, B eller Cirrhose. Klasse en cirrhose er mild og har en lengre forventet levealder. Klasse B-cirrhose er mer moderat, mens klasse C-cirrhosis er seriøs.

Mer informasjon om CPT-poengsummen.

Meld score

Meldsystemet bidrar til å bestemme risikoen for død hos personer med leversykdom på terminalstadiet. Bruk laboratorietestverdiene for å skape en meldingspoeng. Målingene som brukes til å skaffe en Meld-score, inkluderer bilirubin, serumnatrium og serumkreatinin.

Meld score bidrar til å bestemme dødeligheten på tre måneder. Dette refererer til sannsynligheten for at noen dør innen tre måneder. Selv om dette bidrar til å gi leger A’# 8217 ideen; noens forventet levealder, bidrar også til å prioritere de som venter på en levertransplantasjon.

For noen med cirrhose kan en levertransplantasjon legge år til deres forventede levetid. Jo høyere Meld-poengsummen til noen, jo mer sannsynlig er det som å dø innen tre måneder. Dette kan flytte dem høyere i # 8217; listen over de som venter på en levertransplantasjon.

Hva scorene betyr for forventet levealder?

Når du snakker om forventet levealder, er det viktig å huske at det er et estimat. Ikke c’det er måte å vite nøyaktig hvor lenge det vil leve noen med cirrhosis. Men CPT og Meld Scores kan hjelpe deg med å gi en General Idea & # 8217;.

CPT score graf

Survival ScoreClass Tue to år 5-6A85% 7-9B60% 10-15B35%

Meld score graf

Dødelighetsrisiko score på tre måneder mindre enn 91.9% 10-196.0% 20-2919.6 30% 3952.6-4071.3% høyere enn xnumx%

C’er noe som kan øke levetiden?

Selv om det ikke er mulig å invertere cirrhose, er det flere ting du kan gjøre for å forsøke å redusere sin progresjon og unngå ytterligere skade på leveren.

Disse inkluderer:

 • Unngå alkohol. Selv om cirrhosis ikke er relatert til alkoholen, er det bedre å avstå fordi alkoholen kan skade leveren din, spesielt hvis den allerede er skadet.
 • Begrenser saltet. En cirrhotic lever har problemer med å holde væsken i blodet. L’saltinntak øker risikoen for overbelastning av væsker. Du trenger ikke å slette det helt fra kostholdet ditt, men prøv å holde seg borte fra maten som behandles og unngå å legge for mye salt under matlaging.
 • Redusere risikoen for infeksjon. Det er vanskeligere for en skadet lever for å produsere proteiner som bidrar til å bekjempe infeksjoner. Vask hendene ofte og prøv å begrense kontakten med folk som har noen form for aktiv infeksjon, fra en forkjølelse til innflytelsen.
 • Bruk mot-top-stoffer nøye. Leveren din er hovedprosessoren for kjemisk eller medisinering som forbruker. Pass på at du informerer legen din om noen stoffer, kosttilskudd eller teller urter du bruker for å sikre at de ikke legger vekt på leveren din.

Hvordan kan jeg håndtere en diagnose av cirrhosis?

Motta en diagnose av cirrhose eller følelse si at du har en seriøs cirrose, kan virke overveldende. Også, føler tilstanden ikke reversibel, kan sende noen mennesker i panikken.

Hvis du ikke er sikker på hva du skal gjøre neste, bør du vurdere disse trinnene:

 • Bli med i en støttegruppe. Sykehus og helsefasiliteter koordinerer ofte støttegrupper for personer med kroniske sykdommer, inkludert leversykdommer og cirrhose. Spør på legenes kontor eller på Institutt for utdanning Dell’Lokalt sykehus hvis de har gruppeservice. Du kan også søke etter online supportgrupper gjennom American Liver Foundation.
 • Se en spesialist. Hvis du ikke allerede ser en, fikser du en avtale med en hepatolog eller gastroenterolog. Dette er leger som er spesialisert på behandling av leversykdommer og relaterte forhold. De kan tilby en annen mening og gi deg mer informasjon om behandlingsplanene som vil fungere bedre for deg.
 • Konsentrert på nåtiden. Dette er lettere å si enn å gjøre, uavhengig av om du har en tilstand av kronisk helse eller ikke. Men å bo på diagnosen eller inkulpere deg selv, vil ikke endre noe. Prøv å flytte oppmerksomheten til hva du fortsatt kan gjøre for din helse og livskvalitet, enten det forbruker mindre salt eller tilbringer mer tid med dine kjære.
 • & # 8220; Det første året: Cirrhosis & # 8221; er en veiledning for ny diagnostisert. Dette er et utmerket alternativ hvis du fortsatt lærer om tilstanden og hva diagnosen din betyr for din fremtid.
 • & # 8220; Komforten til hjemmet for kronisk leversykdom og # 8221; Det er en guide til helsepersonell til personer med avansert og cirrhosis hepatisk sykdom.

Bunnlinjen

Cirrhose er en kronisk tilstand som kan redusere levetiden til noen. Legene bruker forskjellige målinger for å bestemme utsiktene til en person med cirrhose, men de gir bare estimater. Hvis du har cirrhose, kan legen din gi deg en’bedre ide om ditt perspektiv og hva du kan gjøre for å forbedre det.