Cholecyish sykdom: panoramautsikt, typer og diagnose

Oversikt over den cholecysesykdommen

Vilkårene i galleblæren brukes til forskjellige typer forhold som kan påvirke galleblæren.

Galleblæren er en liten pæreformet pose som ligger under leveren. Hovedfunksjonen til galleblæren er å lagre gallen som produseres av leveren og passere gjennom en kanal som strømmer inn i # 8217; mykt tarm. Galle hjelper deg med å fordøye fett i # 8217; mykt tarm.

L’betennelse forårsaker de fleste galleblæresykdommer på grunn av irritasjonen av galleblæren veggene, kjent som cholecystitis. Denne betennelsen skyldes ofte gallesteiner som blokkerer kanalene som fører til tykktarmen og forårsaker galleakkumulering. Til slutt kan han føre til nekrose (utvinning av vev) eller kreft.

Hva er typer sykdommer i galleblæren?

Det er mange forskjellige typer cholecyish sykdommer.

Gallestein

Galleberegninger utvikles når stoffer i galle (som kolesterol, gallsalter og kalsium) eller stoffer i blodet (som bilirubin) danner hardt partikler som blokkerer passasjer til galleblæren og galle legene.

Galleberegninger har også en tendens til å danne når galleblæren ikke tømmes helt eller ganske ofte. De kan være små som et korn av sand eller stor som en golfball.

Tallrike faktorer bidrar til risikoen for galleberegninger. Disse inkluderer:

 • overvektig eller overvektig
 • diabetes
 • har 60 år eller mer
 • Tar medisiner som inneholder østrogen
 • Ha en familiehistorie av galleberegninger
 • være kvinne
 • Å ha Crohns sykdom og andre forhold som påvirker måten næringsstoffer absorberes
 • har cirrhose eller andre leversykdommer

cholecystitis

Cholecystitis er den vanligste typen cholecyish sykdom. Det ser ut som en «8217; akutt eller kronisk betennelse i galleblæren.

Akutt cholecystitis

Akutt cholecystitis er generelt forårsaket av galleberegninger. Men det kan også være et resultat av svulster eller forskjellige andre sykdommer.

Kan forekomme med smerte i øvre høyre side eller i den øvre sentrale delen av # 8217; Abdomen. Smerten har en tendens til å manifestere seg umiddelbart etter et måltid og varierer fra skarpe biter til døve smerte som kan utstråle til høyre skulder. Akutt cholecystitis kan også forårsake:

 • feber
 • kvalme
 • Han retched
 • gulsott

Kronisk cholecystitis

Etter flere akutte cholecystitisangrep kan galleblæren redusere og miste sin evne til å lagre og slippe ut gallen. Abdominal smerte kan oppstå, kvalme og oppkast. Kirurgi er ofte den nødvendige behandlingen for kronisk cholecystitis.

Choledocolithiasis

Galdeberegninger kan sette inn i nakken i galleblæren eller i gallekanalene. Når galleblæren er avkortet på denne måten, kan gallen ikke gå ut. Dette kan forårsake betennelse eller distensjon av galleblæren.

De hindrede galde kanalene forhindrer at gallen går fra leveren til leveren til leveren. Coledocolithiasis kan forårsake:

 • Ekstrem smerte i midtdelen av # 8217; øvre abdomen
 • feber
 • frysninger
 • kvalme
 • Han retched
 • gulsott
 • Bleke avføring eller leirefarge

Akutt cholecy sykdom

Akutt galleri sykdom er en gallblærer som oppstår uten nærvær av gallestein. Har vist seg at en betydelig kronisk sykdom eller en alvorlig medisinsk tilstand kan utløse en episode.

Symptomene ligner akutt cholecystitis med galleberegninger. Noen risikofaktorer for tilstanden inkluderer:

 • Alvorlig fysisk traumer
 • hjertekirurgi
 • Abdominal kirurgi
 • Alvorlige forbrenninger
 • Autoimmune forhold som lupus
 • Sanguine strømningsinfeksjoner
 • Motta intravenøs ernæring (IV)
 • Vesentlige bakterielle eller virussykdommer

Galle dyskinesi

Den galde dyskinesi oppstår når galleblæren har en funksjon lavere enn normalt. Denne tilstanden kan korreleres all ‘8217; betennelse i galleblæren pågår.

Symptomer kan inkludere øvre magesmerter etter å ha spist, kvalme, hevelse og fordøyelsesbesvær. Å spise et fett måltid kan utløse symptomer. Vanligvis er det ingen galdeberegninger i galleblæren med biliær dyskinesi.

Legen din må kanskje bruke en test som heter Hida Scan for å diagnostisere denne tilstanden. Denne testen måler funksjonen til galleblæren. Hvis galleblæren bare kan slippe ut 35 prosent 40 av innholdet eller ikke, blir galen dysskinesi vanligvis diagnostisert.

Clangite Sclerosante

L’betennelse i gang og skaden på gallekanalsystemet kan føre til arr. Denne tilstanden er angitt som en sclerosing colangitis. Det er imidlertid ikke kjent hva denne sykdommen forårsaker.

Nesten halvparten av mennesker med denne tilstanden har ingen symptomer. Hvis symptomene oppstår, kan de inkludere:

 • feber
 • gulsott
 • klø
 • overlegen abdominal ubehag.

Om 60 prosent 80 av folk med denne tilstanden lider selv fra ulcerøs kolitt. Å ha denne tilstanden øker også risikoen for leverkreft. For tiden, L’Den eneste kjente omsorg er en levertransplantasjon.

Stoffene som undertrykker immunsystemet og de som bidrar til å bryte ned den fortykkede gallen, kan bidra til å håndtere symptomer.

Galleblærer kreft

Galleblærer kreft er en relativt sjelden sykdom. Det finnes forskjellige typer galleblærekreft. De kan være vanskelig å behandle fordi de ofte ikke blir diagnostisert opp til et avansert stadium av sykdommen. Galleberegninger er a Felles risikofaktor For galle kreft.

Gallbladderkreft kan spre seg fra de indre veggene i galleblæren til de ytre lagene og dermed til leveren, til lymfeknuter og andre organer. Symptomene på kreftkreft kan lignes på de av akutt cholecykonditt, men kan ikke være symptomer.

Gallbladder Polyps

Gallbladder Polyps er skader eller vekst som forekommer ALLE’interiør i galleblæren. De er vanligvis godartede og har ingen symptomer. Det er imidlertid ofte tilrådelig å fjerne galleblæren for de større polypene på 1 centimeter. De har flere sjanser til å være kreft.

Galleblærer kreft

Cancern kan oppstå når galleblæren utvikler en utilstrekkelig blodstrøm. Dette er en av de mest alvorlige komplikasjonene av akutt cholecystitis. Faktorene som øker risikoen for denne komplikasjonen inkluderer:

 • Vær mann og være over 45 år
 • diabetes

Symptomer på galleblærekreft kan inkludere:

 • Døve smerte i galleblæren
 • feber
 • kvalme eller oppkast
 • desorientering
 • Lavt blodtrykk

Abscess av galleblæren

L’Logs abscess oppstår når galleblæren inflammer med pus. Pusen er akkumuleringen av hvite blodlegemer, døde vev og bakterier. Symptomer kan inkludere smerte på øverste høyre side i # 8217; magen sammen med skjelvende feber og kulderystelser.

Denne tilstanden kan oppstå under akutt cholecystitis når en galleberegninger helt blokkerer galleblæren, slik at galleblæren fyller med pus. Det er mer vanlig hos personer med diabetes og hjertesykdom.

Hvordan diagnostisere sykdommen i galleblæren?

For å diagnostisere en cholecyish sykdom, vil legen be deg om informasjon om din medisinske historie og vil utføre en abdominal undersøkelse. Dette vil inkludere smertekontroll alle’Abdomen. Du kan bruke en eller flere av følgende tester og prosedyrer:

Detaljert medisinsk historie

En liste over symptomer du finner, og enhver personlig eller familiehistorie av cholecying sykdommer er viktige. En generell helsevurdering kan også utføres for å avgjøre om det er tegn på en langsiktig cholecyish sykdom.

Fysisk undersøkelse

Legen kan kjøre en spesiell manøvre under abdominal eksamen for å lete etter hva som er definert & # 8220; tegn på Murphy & # 8221;.

Under denne manøvreringen vil legen gi hånden på # 8217; magen over galleblæren. De vil da be deg om å ta pusten mens du undersøker og føler området. Hvis du føler en betydelig smerte, antyder du at du kan ha en cholecyish sykdom.

X-ray av brystet og # 8217; Abdomen

Symptomatisk cholecystitis viser noen ganger abdominal røntgenberegninger hvis beregninger inneholder fotball. En thorax radiograf kan vise pleurises eller lungebetennelse.

Imidlertid er røntgenstråler ikke den beste testen for å identifisere cholecyish sykdom. De brukes ofte til å ekskludere andre potensielle årsaker til smerte som ikke er relatert til galleberegninger, galleblær eller lever.

Ultralyd

En ultralyd bruker lydbølger til å produsere bilder på’inne i kroppen din. Denne testen er en av hovedmetodene som brukes av legen for å gjøre en diagnose av cholecyish sykdom. A’ultralyd kan evaluere galleblæren på grunn av tilstedeværelsen av gallestein, fortykkede vegger, polypper eller masser. Det kan også identifisere eventuelle problemer i leveren.

HID SCAN

En HID-skanning undersøker kanalsystemet ALL’interiør i galleblæren og leveren. Det brukes ofte når en person har symptomer på galleblæren, men ultralydet. Ultralyd har ikke vist en grunn til symptomer. En HID-skanning kan også brukes til en mer grundig vurdering av gallekanalsystemet.

Denne testen kan evaluere funksjonen til galleblæren ved hjelp av et uskyldig radioaktivt stoff. Stoffet injiseres i en vene og deretter observeres under bevegelsen gjennom galleblæren. Det kan også injiseres A’andre kjemikalier som induserer galleblæren for å frigjøre gallen.

En HID-skanning viser hvordan galleblæren beveger gallen gjennom gallekanalsystemet. Det kan også måle galleutgangshastigheten fra galleblæren. Dette er kjent som en brøkdel av utkastning. En normal brøkdel av utkasting for galleblæren vurderes mellom 35 prosent 65.

Andre tester

Andre bildebehandlingstester kan også brukes, for eksempel en TC og en magnetisk resonans. Blodprøver utføres også for å kontrollere tellingen av hvite blodlegemer og en unormal leverfunksjonalitet.

ColangiopanCreatography Endoskopisk retrograd (ERCP) er en mer invasiv, men nyttig test. Et fleksibelt kamera settes inn i munnen og nedover magen i # 8217; mykt tarm. Kontrastfarging injiseres for å vise gallen med kanalsystem med en spesialisert radiograf.

ERCP er en spesielt nyttig test hvis en blokk er mistenkt på grunn av galleberegninger. Eventuelle galleberegninger som forårsaker blokkering, kan ofte fjernes under denne prosedyren.

Hvordan den cholecykysesykdom behandles?

Endringer i livsstilen

Siden noen helsemessige forhold øker risikoen for opplæring av galleberegninger, kan livsstilsendringer bidra til å håndtere galleblærens sykdom hos mennesker uten symptomer. Være overvektig og å ha diabetes øker sannsynligheten for gallestein. Miste vekt og få god kontroll over diabetes kan bidra til å redusere risikoen.

Imidlertid kan et raskt vekttap også utløse dannelsen av galleberegninger. Snakk med legen din på sikre måter å gå ned i vekt.

L’Øk Dell’Fysisk aktivitet synes også å redusere dannelsen av galleberegninger sammen med de høye triglyserider, en type fett i blodet. Det anbefales ofte å slutte å røyke og begrense også L’alkoholinntak.

Medisinsk behandling

Den første episoden av blærebetennelse blir ofte behandlet med smertestillende stoffer. Fordi smerte ofte er seriøs, er det nødvendig med reseptbelagte legemidler. Legen din kan foreskrive narkotika med kodein eller hydrokodon. De kan foreskrives antiinflammatorisk med EV resept eller mer sterke smertestillende midler som morfin.

Benk-Top-legemidlene som L’Ibuprofen (Advil) og Naproven (Aleeve) kan ikke brukes så ofte på grunn av den stigende risikoen for kvalme og oppkast. Hvis du er dehydrert, kan antiinflammatoriske stoffer også forårsake alvorlige problemer med nyrer.

De fleste har problemer med å håndtere smerte og symptomer som følger med ham hjem. Snakk med legen din for å diskutere den beste behandlingen for deg.

I prosess Undersøkelser Han undersøker narkotikabruk ezetimibe og hans rolle i å redusere dannelsen av gallestein av kolesterol. Dette stoffet endrer måten kroppen absorberer intestinalkolesterolet på.

Kirurgi

Kirurgi anbefales å fjerne galleblæren hvis flere betennelsespisoder har skjedd. Gallbladder kirurgi fortsetter å være den mest effektive metoden for behandling av aktiv galleblæresykdom.

L’Intervensjon kan utføres Åpne magen med A’gravering eller av laparoskopisk. Dette innebærer utførelse av forskjellige hull gjennom bukveggen og 4217; sette inn et kamera. Laparoskopisk kirurgi tillater raskere utvinning. Denne metoden er foretrukket for personer som ikke har noen komplikasjoner av en signifikant sykdom i galleblæren.

Etter en galleblærekirurgi med begge metodene, er det ikke sjeldent at folk opplever litt & # 8216; av diaré. I følge Mayo Clinic, Opptil 3 av 10 personer kan ha diaré etter en galleblærer kirurgi.

For de fleste vil diaré vare noen uker. Men i noen tilfeller kan det vare år. Hvis diaré fortsetter etter operasjonen i mer enn to uker, snakk med legen din. Avhengig av andre symptomer, kan det kreves en oppfølgingstest.

Potensielle langsiktige komplikasjoner av den cholecysesykdommen

Galleblæren kan danne en unormal passasje, eller fistel, mellom galleblæren og tarmene for å bidra til å gå ut av leveren. Dette er veldig ofte en komplikasjon på # 8217; kronisk betennelse knyttet til galleberegninger.

Andre komplikasjoner kan inkludere:

 • Obstruksjon av # 8217; tarmene
 • Betennelse og arr
 • Boring (et hull i galleblæren)
 • Bakteriell forurensning av magen, kjent som peritonitt
 • Malignancy transformasjon (endre celler lider av å bli en kreftformet svulst)

Condeer sykdom kan forebygges?

Noen risikofaktorer for cholecyish sykdom, som kjønn og alder, alder kan ikke endres. Men kostholdet ditt kan spille en rolle i utviklingen av gallestein. I følge Nasjonalt institutt for diabetes og fordøyelsessykdommer og renali (Nydk), Fiberrike matvarer og sunne fett kan bidra til å forhindre galleberegninger.

Raffinerte frokostblandinger (lokalisert i sukker frokostblandinger og hvit ris, brød og pasta) og søte søtsaker er forbundet med en høyere risiko for colecying sykdommer. Integrale korn som integrert ris og fullkornsbrød og fisk og olje D & # 8217 anbefales; oliven.

De første galleblæreproblemene er anerkjent og behandlet, betydelige komplikasjoner vil skje mindre sannsynlig. Det er viktig å snakke med legen din hvis du opplever tegn eller symptomer på cholecyish sykdommer.