Chlamidia vs Gonorrhea: Hva er forskjellen?

Clamydia mot gonoré

Klamydia og gonoré er begge seksuelt overførbare infeksjoner (STI) forårsaket av bakterier. De kan bli kontrahert gjennom oral, kjønn eller anal.

Symptomene på disse to STDS overlapper, så hvis du har noen av disse forholdene, er det noen ganger vanskelig å være sikker på hvilken som er uten diagnostisk test på legenes kontor.

Noen mennesker med klamydia eller gonoré kan ha ingen symptomer. Men når symptomene oppstår, er det noen likheter, som en unormal og stinkende sekresjon fra penis eller av skjeden eller en brennende følelse når du tisse.

Clamydia er mer vanlig enn gonoré. Sekund 2017 Rapport, I USA ble over 1 rapportert.7 millioner tilfeller av klamydia, mens lite mer enn 550.000 tilfeller av gonoré ble dokumentert.

Fortsett å lese for å finne ut hvordan disse to istene er forskjellige, da de er like, og hvordan du kan redusere risikoen for disse infeksjonene.

Hvordan sammenligne symptomer?

Både menn og kvinner kan kontrakt chlamydia eller gonoré og aldri utvikle noen symptomer.

Med klamydia, kan symptomene ikke vises i noen uker etter infeksjonen. Og med gonoré kan kvinner aldri manifestere noen symptomer eller vise milde symptomer, mens menn er mer sannsynlig å ha mer alvorlige symptomer.

Et par av de mest oppdagende symptomene på disse ists overlapper mellom de to (både for menn og kvinner), for eksempel:

 • brenner når du tisse
 • unormale tap og misfarget av penis eller av skjeden
 • unormal utslipp fra endetarmen
 • rektum smerte
 • Blødning fra endetarmen

Både med gonoré og med klamydia, kan menn også vise en unormal hevelse i testikler og skrot og smerte når de ejakulerer.

Du kan også utvikle symptomer som påvirker halsen hvis du har oralsex med noen som har en av disse forholdene. Dette kan forårsake symptomer på munnen og halsen, inkludert ondt i halsen og hoste.

Symptomer på klamydia

Med Chlamydia kan kvinner manifestere mer alvorlige symptomer hvis infeksjonen sprer seg mot livmoren i livmoren og i egglederen. Dette kan forårsake bekkenbetalende sykdommer (PID).

PID kan forårsake symptomer som:

 • feber
 • Jeg føler meg ikke bra
 • vaginal blødning, selv om du ikke har syklusen
 • Intense smerter i bekkenområdet

Søk etter nødhjelp hvis du tror du har PID.

Symptomer på gonoré

Med gonoré kan du også legge merke til rektale symptomer som kløe, ømhet og smerte når defeche.

Kvinner kan også legge merke til tyngre blødninger under syklusen og smerten under kjønn.

Hva forårsaker hver tilstand?

Begge forholdene skyldes overdreven vekst av bakterier. Clamydia er forårsaket av overdreven vekst av klamydia trachomatis bakterien.

Gonoré er forårsaket av overdreven vekst av bakterier kalt Neisseria Gonorrhoeae.

Hvordan hver tilstand overføres?

Begge ists er forårsaket av bakterielle infeksjoner som overføres gjennom ubeskyttet seksuell kontakt, dvs. sex uten l’bruk av kondom, dental dam eller A’annen beskyttende barriere mellom deg og din partner under vaginal sex, anal eller muntlig.

Det er også mulig å kontrakt infeksjonen gjennom seksuell kontakt som ikke innebærer penetrasjon. For eksempel, hvis kjønnsorganene dine kommer i kontakt med kjønnsorganene til noen som er smittet, er det mulig å utvikle tilstanden.

Begge seksuelt overførbare sykdommer kan også kontraheres gjennom sikker samleie med kondom eller en annen barriere hvis beskyttelsen ikke er riktig brukt eller hvis barrieren bryter.

Begge seksuelt overførbare sykdommer kan kontraktes selv om du ikke viser synlige symptomer. Begge seksuelt overførbare sykdommer kan også overføres til et barn ved fødselen hvis moren har en av de to forholdene.

Som har størst risiko for disse forholdene?

Du har størst risiko for å utvikle disse og andre seksuelt overførbare sykdommer hvis:

 • ha flere seksuelle partnere samtidig
 • Ikke bruk tilstrekkelig beskyttelse, for eksempel kondomer, kvinnelige kondomer eller tanndammer
 • Bruk vanlige vaginale lavainer som kan irritere skjeden din, drepe sunne vaginale bakterier
 • de ble smittet av et første kurs

L’Seksuell aggresjon kan også øke risikoen for klamydia eller gonoré.

Send til testen for ist så snart som mulig hvis du nylig har blitt tvunget til å ha oralsex, kjønn eller ikke-konsensuell anal. Hvis du er i USA, kan du også ringe til Nasjonal voldtekt av voldtekt, misbruk og incest (Rainn) For støtte fra folk som kan hjelpe deg uten å avsløre noen av dine personlige opplysninger eller detaljer om din erfaring.

Hvordan hver tilstand er diagnostisert?

Begge ists kan diagnostiseres ved hjelp av lignende diagnostiske metoder. Legen kan bruke en eller flere av disse testene for å sikre at diagnosen er nøyaktig, og at den rette behandlingen administreres:

 • Fysisk undersøkelse for å lete etter symptomer på en TSI og bestemme din generelle helse
 • Urin test for å teste urinen for bakterier som forårsaker klamydia eller gonoré
 • blodprøve for å verifisere tilstedeværelsen av bakterielle infeksjonsskilt
 • Bufferkulturen for å ta en prøve av sekresjon fra penis, skjeden eller fra # 8217; anus for å sjekke for tegn på infeksjon

Hvordan hver tilstand blir behandlet?

Begge seksuelt overførbare sykdommer kan behandles og kan behandles med antibiotika, men det er mer sannsynlig å bli smittet igjen hvis du har hatt en av de to seksuelt overførbare sykdommene før.

Behandling for klamydia

Klamydia behandles vanligvis med en dose av azitromycin (Zithromax, Z-PAK) tatt på en gang eller i en periode på omtrent en uke (vanligvis omtrent fem dager).

Klamydia kan også behandles med doxycyklin (oracea, monodoks). Dette antibiotikumet administreres vanligvis som en oral tablett to ganger om dagen som du må ta i omtrent en uke.

Følg legenes doseringsinstruksjoner nøye. Det er viktig å ta fullstendig dose for antall dager foreskrevet slik at antibiotika kan eliminere infeksjonen. Ikke fullfør antibiotika-syklusen kan få deg til å bli motstandsdyktig mot de antibiotikumene. Dette kan være farlig hvis det går i strid med infeksjonen igjen.

Hvis du finner symptomer, bør de begynne å falme noen dager etter behandling av behandling.

Unngå sex til legen din forteller deg at 8217; infeksjon er blitt fullstendig eliminert av antibiotika. To eller flere uker kan være nødvendig før infeksjonen er løst, og i løpet av denne perioden er det fortsatt mulig å overføre infeksjonen.

Behandling for gonoré

Legen vil trolig foreskrive Ceftriaxone (RocePhin) i form av injeksjon i gluteus, samt oral azitromycin for gonoré. Dette er kjent som en dobbel behandling.

L’bruk av begge antibiotika bidrar til å eliminere infeksjonen bedre enn bruk av bare en behandling alene.

Som med klamydia, ikke ha sex til infeksjonen er løst og sørg for at du tar hele dosen.

Gonoré er mer sannsynlig at Chlamydia blir antibiotikaresistent. Hvis du er smittet med en motstandsdyktig belastning, trenger du behandling med alternative antibiotika, som legen din vil gi deg råd.

Hvilke komplikasjoner er mulige for hver tilstand?

Noen komplikasjoner av disse ists kan skje med noen. Andre er unike for hvert kjønn på grunn av forskjeller i # 8217; seksuell anatomi.

Gonoré har mer alvorlige mulige komplikasjoner og er mer sannsynlig å forårsake langsiktige problemer som L’infertilitet.

Både hos menn og hos kvinner

Komplikasjonene som kan ses i noen inkluderer:

 • Andre seksuelt overførbare sykdommer. Chlamydia og gonoré gjør deg mer utsatt for andre seksuelt overførbare sykdommer, inkludert viruset på’human immundefekt (HIV). Å ha chlamythy kan også øke risikoen for å utvikle gonoré og omvendt.
 • Reaktiv leddgikt (kun Clamydia). Også kalt Reiter Syndrome, denne tilstanden stammer fra A’urinveisinfeksjon (urinrør, blære, nyrer og urinter, rør som forbinder nyrene til blæren) eller # 8217;. Symptomene på denne tilstanden forårsaker smerte, hevelse eller følelse av undertrykkelse til ledd og øyne og en rekke andre symptomer.
 • Infertilitet. Reproduktiv eller sædskade kan gjøre det vanskeligere eller i noen tilfeller umulig å bli gravid eller gravid din partner.

Hanner

 • Testikkelinfeksjon (epididymitt). Bakteriene i klamydia eller gonoré kan spre seg til testrørene ved siden av hver av testiklene, noe som forårsaker infeksjoner og Betennelse i testikkelstoffet. Dette kan gjøre testiklene dine hovne eller vondt.
 • Prostata kjertelinfeksjon (prostatitt). Bakterier av både seksuelt overførbare sykdommer kan spre seg til din Prostatisk kjertel, som legger væske til din sæd under utløsning. Dette kan gjøre tisse eller tisse smertefullt og forårsake feber eller smerte i nedre rygg.

Hos kvinner

 • Bekkenet inflammatorisk sykdom (PID). PID oppstår når livmor eller eggleder rør er smittet. PID krever umiddelbar medisinsk behandling for å hindre skade på reproduktive legemer.
 • Infeksjoner i nyfødte. Begge seksuelt overførbare sykdommer kan overføres til et barn under fødselen av det infiserte vaginale vevet. Dette kan forårsake komplikasjoner som øyet eller pneumonittinfeksjoner.
 • Ekstrauterin graviditet. Disse seksuelt overførbare sykdommene kan gjøre et befruktet egg til stoffet utenfor livmoren. Denne typen graviditet varer ikke til fødselen og kan også true livet til mor og fremtidig fruktbarhet hvis den ikke blir behandlet.

Hvilke tiltak kan jeg ta for å forhindre disse forholdene?

L’Den eneste måten å fullstendig forhindre deg i å kontraherende Chlamydia, gonoré eller A’andre ist er å avstå fra’seksuell aktivitet.

Men det er også mange måter å redusere risikoen for å få kontrakt eller overføre disse infeksjonene:

 • Bruk beskyttelse. Både mannlige og kvinnelige konserveringsmidler er effektive i # 8217; bidrar til å redusere risikoen for infeksjon fra begge bakteriene. Selv L’bruk av tilstrekkelig beskyttelse under oral eller analsex kan redusere risikoen for infeksjon.
 • Begrenser dine seksuelle partnere. Flere seksuelle partnere du har, mer risiko for å eksportere til A & # 8217;. Og siden disse ists kan ikke forårsake åpenbare symptomer, kan seksuelle partnere kanskje ikke vite hvordan de skal ha tilstanden.
 • Sub-tips til vanlige tester. Enten du har sex med flere mennesker eller mindre, kan vanlige tester hjelpe deg med å holde deg oppmerksom på din seksuelle helse og sørge for at du ikke uvinner en «8217; infeksjon til andre. Regelmessige tester kan også hjelpe deg med å identifisere en infeksjon på 8217, selv om du ikke finner noen symptomer.
 • Ikke bruk produkter som fungerer på vaginale bakterier. Sunn bakterier i vaginaen (kalt vaginal flora) bidrar til å bekjempe infeksjoner. L’bruk av produkter som duftende reduksjon produkter eller produkter for lukt reduksjoner kan forstyrre l’vaginal flora balanse og gjøre deg mer utsatt for infeksjoner.
 • L & # 8217;

  Både Chlamydia og Gonorrhea kan overføres på samme måte, og begge kan enkelt behandles med antibiotika.

  Begge er også forebygges hvis du tar forholdsregler under kjønn, som L’bruk av beskyttelse og begrensning av antall personer som du ikke trygt sex på et gitt tidspunkt.

  Vanlige IST-tester, både for deg og for dine seksuelle partnere, kan også bidra til å redusere risikoen for å overføre en infeksjon på 8217 hvis du eller en seksuell partner utviklet en TSI.

  Hvis du mistenker en TSI eller du har blitt diagnostisert med en, avbryter du hver seksuell aktivitet og gjør så snart som mulig. Hvis du blir diagnostisert, fortell noen du har hatt sex for å gjøre testen for eventuelle hendelser.