Caspar kriterier for PSA: Som brukes, fordeler, ulemper

Beskrivelse

Caspar er for klassifiseringskriterier for psoriasisartritt.

Caspar kriterier er utviklet av en internasjonal gruppe revmatologer i 2006 for å bidra til å standardisere diagnosen Psoriasika leddgikt (AP). Caspar-gruppen brukte resultatene av en stor studie på PSA i 30 klinikker i 13 land For å behandle dine nye kriterier.

Caspar kriterier er ment å veilede familie leger og spesialister på hva du skal prøve å formulere en diagnose av PSA. L’Målet er å identifisere folk med PSA tidlig slik at de kan behandles før sykdommen utvikler seg.

PSA forårsaker stivhet, smerte og hevelse i ledd, sener og leddbånd. Det kan også innebære andre kroppssystemer. Symptomene varierer fra relativt mild til ganske alvorlig.

PSA har blitt underdiagented i det siste. Dette fordi det har et så bredt spekter av symptomer og dets diagnostiske kriterier var universelt avtalt. Det anslås det mer enn halvparten Personer med PSA er ikke diagnostisert.

Mangelen på kriterier har også gjort det vanskelig å velge passende deltakere for klinisk forskning i evalueringen av potensielle nye behandlinger for PSA.

En tidligere Klassifiseringssystem Foreslått i 1973 foreslo at AP og # 8217; reumatoid artritt (RA) var to separate sykdommer. Dette kriteriet beskrev AP som psoriasis kombinert med symptomene på’inflammatorisk leddgikt og vanligvis uten argument av Ars blod.

Caspar Criteria Perfekt Dette gamle systemet for å inkludere personer med PSA og uten hudutslett av psoriasis eller andre symptomer på leddgikt.

Hva er kriteriene

Caspar Criteria etablerer et enkelt PSA-basert PSA-score system.

Først og fremst, ifølge en spesialist (reumatolog eller dermatolog), må du ha den inflammatoriske artrittet i minst ett av følgende steder:

 • en spinel
 • Din ryggraden
 • bindevevet mellom sener eller ligament og # 8217; bein (entesi)

Videre må du ha minst tre poeng fra følgende kategorier, som bestemt av en spesialist:

 • Nåværende symptomer på huden eller hodebunnen i psoriasis (2 poeng)
 • En historie om psoriasis symptomer, men ingen nåværende symptomer (1 poeng)
 • En familiehistorie av psoriasis og ingen nåværende eller tidligere symptomer (1 poeng)
 • Symptomer på negler, som for eksempel brudd, frittliggende negler (Ogulisi) eller fortykning av huden under neglene (hyperkeratose) (1 poeng)
 • En negativ blodprøve for Rheumatoid-faktoren (1 poeng)
 • en hevelse av en finger (dattilitt) (1 poeng)
 • Røntgenstest av ny benvekst nær A’artikulasjon (IUXTAARTARY) (1 poeng)

Fordeler med [8217; bruk av disse kriteriene

Caspar-systemet har blitt mer utbredt på grunn av sine fordeler. Noen av disse er:

 • Det er enkelt å bruke.
 • Har en’høy spesifisitet. Dette betyr at sunne mennesker som ikke er kjent for ikke å ha Ptil, ikke oppfyller kriteriene. Caspar kriterier har spesifisitet av 98.7 prosent.
 • Den har en god følsomhet. Dette betyr at kriteriene vil korrekt identifisere personer med PSA. Caspar kriterier har en følsomhet av 91.4 prosent.
 • Inkluderer folk som ikke har hudsymptomer på psoriasis. Av 14 prosent 21 av mennesker med PSA utvikler symptomer på leddgikt før de har kutte symptomer. Med tidligere kriterier, kan disse menneskene med PSA gå tapt.
 • Inkluderer folk som viser en lav rate av reumatoid faktor. Disse menneskene med PSA ble tidligere ignorert i henhold til andre retningslinjer.
 • Inkluderer personer med typer som ikke har andre typer leddgikt.

Casparkriteriene er utviklet i en Stort studio Arbeider fra kliniske mapper av folk notater for å ha PSA. C’Det var 588 personer med PSA og en kontrollgruppe på 536 personer som hadde RA eller andre former for leddgikt.

Etterfølgende studier demonstrerte bruken av Caspar som et diagnostisk verktøy.

 • TIL 2009 studie av 108 kinesisk med PSA oppdaget at Caspar-kriteriene hadde en følsomhet på 98.2% og en spesifisitet på 99.5%. Dette var mye bedre enn de forrige kriteriene, ifølge studien.
 • TIL 2008 Studio på 175 personer med PSA I en familie medisinsk klinikk viste Toronto at Caspar Criteria hadde en 100 prosent følsomhet og en spesifisitet på 98.9 prosent.
 • TIL Studio 2012 UK av 111 personer med tidlig PSAS og 111 med andre typer inflammatorisk leddgikt funnet at kasparkriteriene hadde en følsomhet av # 8217; 87.4%. Dette sammenlikner med 8217;.2% av tidligere kriterier. Begge hadde en spesifisitet på 99.1 prosent.

Ulemper ved # 8217; bruk av disse kriteriene

Som de fleste retningslinjer er Caspar Criteria ikke perfekte.

En av spesialistene involvert i Caspar-gruppen som produserte kriteriene, WJ Taylor, advarte at det kan være andre typer data som er nødvendige for en diagnose. Spesielt uttalte han at resultatene av magnetisk resonans, ikke nevnt i Caspar, kunne være viktig.

Taylor bemerket også at Caspar-kriteriene har blitt avledet fra studier på folk som allerede var kjent for å ha PSA. Det kan være mer begrenset til å evaluere nye tilfeller, sa han. Videre hevdet Taylor at selv om Caspar Criteria var veldig nyttige, hadde de ikke en 100% sikkerhet.

Betydningen av tidlig diagnose

Det er veldig viktig å diagnostisere AP så snart som mulig. Først diagnosen og behandlingen, det beste er resultatet.

PSA er en progressiv sykdom. Det er også variabelt i # 8217; utbruddet: det kan sakte utvikles med små symptomer eller kan plutselig forekomme i en seriøs form.

Behandler ham tidlig og aggressivt kan redusere artikulær skade og forbedre kvalitet og levetid. Dd gladmann, a Eminent PSA-forsker, Han observert i sin anmeldelse av 2016 om fremdriften av behandlingen at en aggressiv behandling snart kunne være i stand til å forhindre artikulær skade.

Gladman har sitert to studier som støtter denne utsagnet. Personer med PSA i en Toronto Clinic som er blitt besøkt innen to år fra diagnosen PSA, har gjort det bedre enn de som kom inn i klinikken etter å ha hatt PSA lenger. En irsk studie har vist at selv en 6 måneders forsinkelse i diagnose og behandling førte til et verre utfall.

Farer for selvdiagnose ved hjelp av disse kriteriene

Hvis du har psoriasis og utvikler symptomene på leddgikt, er det viktig å konsultere en spesialist for å verifisere det. Du bør også konsultere en lege hvis du er bekymret for de nye symptomene på leddgikt.

Caspar kriterier er utviklet for å hjelpe til med å identifisere Ptil tidlig. Du kan allerede være oppmerksom på symptomene på huden din og din familiehistorie. Men vi anbefaler deg å se en revmatolog for å søke og bekrefte tegnene på en inflammatorisk muskuloskeletal sykdom.

L & # 8217;

Caspar Criteria er nyttige for leger og spesialister. Kriteriene fjerner noen tvetydigheter i måten PSA er klassifisert og diagnostisert.

Han ringte en internasjonal gruppe Grappa, Gruppen for søk og evaluering av psoriasis og # 8217; psoriasisartritt, jobber en a a PSA policy versjon som kan brukes av ikke-eksperter. L’Målet er å hjelpe et større antall ikke-spesialister til å diagnostisere tidlig L & # 8217;.

Det er sannsynlig at forskningen pågår vil gi diagnostisk og klassifiseringskriterier enda mer spesifikk i fremtiden. Nye mer effektive og forbedringsbehandlinger er også tilgjengelige.

Det er ressurser tilgjengelig for deg nå hvis du har PSA. De Nasjonalt psoriasis fundament har informasjon om psoriasis, samt en online støttegruppe. Gruppen gir også gratis hjelp til deg eller for en elsket med PSA.