Candy Crush, Tetris, andre spill kan bidra til å oppdage demens

Del på PinterestForskere lærer hvordan smarttelefoner kan hjelpe med å oppdage kognitiv nedgang Getty Images

  • Spill som Candy Crush og Tetris kan være en bedre måte å oppdage tegn på kognitiv svikt enn tradisjonelle tester.
  • Eksperter sier at informasjon fra smarttelefonene våre, inkludert hvordan vi skriver, skriver og blar, en dag kan hjelpe leger med å oppdage andre medisinske problemer.
  • Å oppdage kognitiv svikt kan bidra til en tidlig diagnose av demens, noe som kan være avgjørende for effektiv behandling.

Det kan være lett å overse de tidlige tegnene på demens. Men hva om mobiltelefonen din kunne lure deg til endringer i din kognitive helse, før du la merke til dem?

Ny forskning utført av forskere ved Universitetet i Kent antyder at populære mobilspill kan gi nyttig innsikt i brukernes kognitive funksjon.

Forfatterne av den nye studien gjennomførte en serie papirbaserte kognitive tester blant 21 friske deltakere. Deretter ba de deltakerne bruke 10 minutter på å spille populære mobilspill, inkludert Tetris, Candy Crush Saga og Fruit Ninja.

Ved å bruke sensorer innebygd i brukernes mobiltelefoner, samlet forskerne inn data om berøringer, pasninger og rotasjonsbevegelser mens de spilte.

De fant en klar sammenheng mellom hastigheten, lengden og intensiteten til brukerbevegelser under spillet og deres kognitive ytelse.

Basert på disse funnene konkluderte de med at populære mobilspill kan brukes til å identifisere endringer i finmotorikk blant personer med Alzheimers sykdom, traumatisk hjerneskade eller andre tilstander som kan forårsake kognitiv nedgang.

Mer forskning er nødvendig

Å bruke spill for mobile enheter for å teste kognitiv funksjon kan vise seg å være enklere, raskere og mer engasjerende enn tradisjonelle papirvurderinger.

Men for det andre Dr. John Torous, direktør for den digitale psykiatriavdelingen ved psykiatriavdelingen til Beth Israel Deaconess Medical Center, mer forskning er nødvendig for å gjenskape funnene fra denne studien og for å finne ut hvordan mobilapper kan hjelpe med å informere klinisk omsorg.

«Dette er interessante resultater, men det er vanskelig å komme med påstander om forebygging av kognitiv nedgang når studien ble utført på friske voksne og derfor ikke på målgruppen,» sa Torous, som ikke var involvert i studien, til Healthline.

«For disse typer studier er replikering i ferd med å bli den nye gullstandarden,» la han til.

Dra nytte av dagligdagse teknologier

De siste årene har forskere innen digital psykiatri og klinisk informatikk blitt stadig mer interessert i bruk av smarttelefondata for å vurdere kognitiv helse og mental status.

Tidlige resultater tyder på at måtene vi sveiper, skriver og snakker på telefonene våre kan gi verdifull innsikt i vår kognitive kontroll, informasjonsbehandling og humør.

Denne informasjonen kan en dag hjelpe pasienter og deres leger med å oppdage endringer i mental status.

«Jeg tror det er et enormt potensial i bruken av hverdagsteknologi for å oppdage de første tegnene på kognitiv tilbakegang», Keith Fargo, PhD, direktør for vitenskap og bevisstgjøringsprogrammer ved Alzheimers Association, fortalte Healthline.

«Vi tror det er en enorm mulighet til å bruke diskrete datainnsamlingsveier eller teknikker for å identifisere mennesker i de tidlige stadiene, og vi ser frem til tiden da dette vil bli mer virkelighet,» fortsatte han.

I mellomtiden er det nødvendig med mer forskning for å validere resultatene av de første studiene og evaluere potensiell bruk av mobilapper for å vurdere mental helse og kognitive endringer.

Spørsmål også å forbli om ansvarlig forvaltning av data samlet inn gjennom smarttelefonapper. Hvem eier dataene, hvordan de skal brukes og hvordan pasientens personvern skal beskyttes?

Tidlig diagnose er viktig

Det er normalt at kognitive evner avtar med alderen.

Men når noen utvikler kognitive endringer som forstyrrer deres daglige liv, kan det være et tegn på en underliggende medisinsk tilstand som krever behandling.

«Jeg liker å fortelle folk at hvis du forlater matbutikken og glemmer hvor du parkerte bilen din, er det helt normalt og vil skje oftere med alderen,» sa Fargo.

«Men hvis du går ut av matbutikken og går deg vill på vei hjem og befinner deg i et ukjent nabolag, er det en grunn til større bekymring,» fortsatte han.

Tidlig oppdagelse av kognitive endringer er viktig for å gi effektiv behandling og begrense tap av videre funksjon.

I noen tilfeller er kognitiv nedgang forårsaket av medisinske tilstander som kan behandles, for eksempel vitaminmangel.

I andre tilfeller er det et tegn på Alzheimers sykdom eller annen form for demens.

Det er foreløpig ingen kur for Alzheimers sykdom, men medisiner er tilgjengelige for å håndtere noen symptomer. Kliniske studier er også i gang for å utvikle og teste nye behandlinger.

«Hvis det er Alzheimers sykdom, vil du finne ut så raskt som mulig, slik at du potensielt kan delta i en klinisk studie,» sa Fargo.

«Det er medisiner i kliniske studier i dag som, hvis disse forsøkene virket, kan de være virkelig sykdomsmodifiserende medisiner som vil forlenge og potensielt redde liv,» la han til.

Be legen din om å teste

Hvis du mistenker at du eller noen av dine familiemedlemmer opplever kognitiv svikt, oppfordrer Fargo deg til å gi legen din beskjed.

Den oppfordrer også seniorer til å be legene sine om å gjennomføre kognitive vurderinger som en del av deres rutinemessige kontroller.

«Alle Medicare-brukere har tilgang til noe som heter årlig velværebesøk, og det årlige velværebesøket bør inkludere en årlig vurdering av en persons kognitive evner, ”sa han.

«Sørg for at du går til ditt årlige velværebesøk og sørg for at du ber om den kognitive vurderingen hvert år,» rådet hun.