California klima og helse, del II: Det er i vannet

California har en skitten liten hemmelighet.

Mellom den steinete kystlinjen og de gigantiske sequoiaene sett på TV og turistbrosjyrer ligger en stor jordbruksdal. Selv om den noen ganger kalles nasjonens salatskål, vokser den omtrent halv av all frukt, nøtter og grønnsaker i USA – Central Valley er verken sunt eller grønt.

Selv før statens nåværende tørke begynte, hadde Central Valley i California sterkt forurenset grunnvann. I dag, med mindre vann enn noen gang for å fortynne giftstoffer som arsen og nitrater, er samfunn som er avhengige av grunnvann utsatt for giftige nivåer av vannforurensning, forutsatt at de har vann.

I minst et tiår har tjenestemenn visst at mye av regionens drikkevann er for giftig til å drikke. Inneholder nitrat- og arsennivåer som bryter statlige og føderale lover.

Kjemikalier kan være tilstede i naturen, men spesielt den høye mengden nitrater er visittkortet til landbruksavrenning.

Hvor ille disse kjemikaliene er? Vel, arsenikk er giftmannens tradisjonelle mordvåpen. Nitrater kan forårsake kronisk oksygenmangel. Hos spedbarn kan de føre til «blått baby syndrom. Begge øker risikoen for kreft.

Du kan finne mer enn 2 millioner Californians innbyggere er tjent med lokale vannsystemer som har nitratnivåer over det statlige eller føderale lover anser som trygt, ifølge en oversikt fra 2008, som er, sa statlige tjenestemenn, den nyeste tilgjengelige.

Mange mennesker spredt over hele San Joaquin-dalen har ikke tilgang til noen kommunale vannsystemer fordi de bor i områder uten juridisk person.

Disse menneskene er ofte avhengige av brønner som de borer selv, som samler opp det samme forurensede vannet. Disse brønnene etterlater opptil 250 000 mennesker med høy risiko for nitratforurensning, ifølge et regjeringsmandat fra 2012 studere.

Fra og med 2008 økte antallet nitratforurensede vannforsyninger mens mengden forurenset med arsen avtok. Konsentrasjonene av disse giftstoffene har nesten helt sikkert økt betydelig siden den gang, sa vanneksperter til Healthline.

Uten regn for å fylle på det, blir Californias grunnvann overpumpet og det som er igjen i de nesten drenerte akviferene er enda mer forurenset. Disse akviferene har blitt så hardt skadet og jorden på dem har kollapset så dramatisk at fordypningene kan sees fra verdensrommet.

«Det er ikke et nytt problem med tørke, men tørken har gjort problemet verre gjennom utvidelsen av det åpne grunnvannet,» sa Peter Gleick, Ph.D., president for tenketanken vann Pacific Institute.

Staten holder ikke oversikt over hvor mange som drikker forurenset vann som har helseproblemer. Men samfunnsgrupper sier at folk blir syke og den statistiske sannsynligheten støtter påstanden.

«Mange innbyggere forteller historier om kortsiktige og noen langsiktige påvirkninger forårsaket av dårlig vann,» som hodepine og kvalme, sa Jenny Rempel ved Visalia Community Water Center.

Ettersom tørken har strammet grepet om dalen, har beboere med forurensede brønner blitt de heldige. Nesten 3000 brønnene har tørket opp. Det underjordiske vannspeilet er for lavt.

«Folk som er avhengige av grunnvannsbrønner har vært hardest rammet av vannkvalitetsproblemer i mange år, men nå er vi vitne til fullstendig tap av husholdningsvann. Men denne perioden med langvarig krise er en det er vanskelig å svare på. Mange har gått uten innlagt vann eller til og med uten en midlertidig løsning, sa Rempel.

Noen innbyggere har fått offisiell hjelp i form av store vanntanker fylt med vann fra nærliggende kommunale vannsystemer. Men mange byer i nærheten har ikke nok å dele.

Å grave nye, dypere brønner er ikke et alternativ. I følge den regionale administratoren for det statlige kontoret for nødetatene Eric Lamoureux, er tørke en boomperiode for brønngravere, som er fast booket til neste år.

TIL lokale nyheter fremhevet Lala Luengas, en kvinne fra Tulare County hvis brønn nylig gikk tom. Naboene hennes lot henne sjenerøst føre et rør fra brønnen til kjøkkenet hennes. Det kan lage mat og gjøre rent med det, men det er ikke trygt å drikke.

Beboere får noen ganger hjelp til å kjøpe flaskevann å drikke, men de kan også måtte betale for det av egen lomme. Det kan koste opptil en tiendedel av inntekten deres, ifølge Community Water Center.

Ettersom flere og flere innbyggere i dalen har mistet vannforsyningen, har Kevin Hamilton, som leder samfunnet regionalt Sierra Vista Clinic, mistenker at noen har tydd til drikkevann brukt av gårder for å vanne avlinger. (Industribrønnene er mye dypere og trekker fortsatt vann opp.)

«Når folk går inn på helsesenteret og de er syke, kvalme og ikke har det bra, er det vanskelig for oss å løse en slik ting,» sa Hamilton. «Vi vet ikke, med mindre noen forteller oss ‘Jeg drakk dårlig vann, jeg drakk fra kanalen’. De er redde for å fortelle legene sine om tingene de gjør på grunn av stigmaet, men de vil drikke noe «.

Ting har alltid vært tøft i dalen, men tørken har svekket motstandskraften til lokalbefolkningen.

«Desperasjonen har økt,» sa Hamilton. «Tidligere ventet folk og visste at det ville endre seg, men de siste par årene har det ikke blitt bedre. Det har begynt å bli verre, så folk begynner å fortvile.».

Ytterligere informasjon: tørke skaper problemer for luftkvaliteten «

Innbyggere i Central Valley er kanarifuglene i statens kullgruve i endring av klima. De har vært hardest rammet, men trusler mot befolkningen generelt ruver.

Californias sjømatindustri fikk sin første virkelige smak av tørkesmerter de siste ukene, som tjenestemenn forsinket sesongstart for Dungeness krabbe, en lønnsom industri i staten. Sent i forrige uke advarte folkehelseavdelingen innbyggerne mot å spise Dungeness-krabber, steinkrabber, blåskjell eller muslinger fanget i Nord-California.

Problemet? Giftige alger har blomstret i kystvann, mest sannsynlig som følge av det samme økende konsentrasjoner av landbrukskjemikalier, samt høyere havtemperaturer knyttet til El Niño.

Alger produserer nevrotoksiner som samler seg i skalldyr og noen småfisk, inkludert ansjos. Folk som spiser utsatte skapninger lider av svimmelhet og magesmerter. Overspising kan føre til hukommelsestap og død.

I følge Kelly Middleton truer den skiftende vannøkonomien med å bringe flere sykdommer de kommende årene.

Middleton teller mygg og leder dem for sykdom som direktør for samfunnssaker ved Greater Los Angeles County Vector Control District.

Det finner seg selv med et sete på første rad ettersom California blir et mye mindre temperert sted. I år hadde Middleton hendene fulle av West Nile-virus, en sykdom som aldri ble sett i California før 2003.

«Vi ser vanligvis høyere nivåer i tørkeårene, og vi ser det sikkert i deler av California,» sa han.

Staten bekreftet 570 tilfeller av viruset i år, inkludert 34 dødsfall. Samlet sett er bare en brøkdel av tilfellene diagnostisert og rapportert.

Fordi en myggbåren sykdom øker under en tørke? Mygg og fugler som bærer viruset kan ikke finne vann i naturen, så de leter etter det nærmere menneskelige samfunn. Med tettere nærhet kommer flere infeksjoner.

Ubrukte stormsluk, for eksempel, er et attraktivt sted for mygg å bygge sine hjem.

«Hele sommeren har vi en avrenning som renner ned og tetter seg bak løvstrø og rusk, og disse vannpyttene avler mye mygg,» sa Middleton.

Middleton har også rettet blikket mot andre mer alvorlige sykdommer.

To invasive myggarter har aggressivt utvidet sitt sortiment i California under tørken. Selv om ingen har blitt syke i California ennå, kan den invaderende arten, gulfebermyggen og den asiatiske tigermyggen, både spre chikungunya, dengue og gulfeber. (Disse insektene, i motsetning til Californias innfødte solnedgangselskende mygg, biter på dagtid.)

«Tørke ser ikke ut til å ha en negativ innvirkning [på mygg]. Faktisk kan det også hjelpe på grunn av de høyere temperaturene, fordi de har en tendens til å forårsake større monsunaktivitet i LA-bassenget, noe som øker fuktigheten og øker fordampningen fra alle våre vanningsanlegg. Dette er virkelig det perfekte miljøet for disse myggene, sa Middleton.

Chikungunya, en sykdom preget av feber og leddsmerter, som få hadde hørt om for fem år siden marsjering gjennom Mexico stadig nærmere den amerikanske grensen.

«Dette er vår store bekymring. Jeg tror det er uunngåelig at vi begynner å se noen av disse sakene her, sa Middleton.

Gleick var enig.

«Dette var ikke bare en tørr tørke. Det har vært en varm tørke og de høyere temperaturene utvider spekteret av parasitter, spesielt mygg. Dette er en økende bekymring blant folk som bryr seg om disse tingene, «sa han.

Les mer: dengue-utbrudd øker med klimaendringer «

Tørke har tvunget bønder til å forlate tusenvis av udyrkede åkre fordi det ikke er nok vann til å vanne dem. Dette har satt bøndene uten jobb.

Mange befant seg hjemløse. En gruppe fra Mendoza har slått leir i en tørr vanningsgrøft.

Men så skjedde det noe merkelig. Det regnet – mye – og vannet gikk over grøfta igjen. Beboere skyndte seg for å redde sine magre eiendeler.

Klimatologer spår mer regn denne vinteren, takket være den sterke effekten av El Niño havstrømmen. To stormer har allerede beveget seg over staten tidligere denne måneden.

Marerittet er over? Eksperter roper «Nei!«Fra fjelltoppene.

El Niño vil ikke få slutt på tørken, uansett hvor mye det regner, sier de. Sammen med nødvendig regn forventes værforholdene å bringe varmere temperaturer. Dette betyr at staten sannsynligvis ikke vil ha mye vintersnø i Sierra Nevada. Det er smeltingen av vårsnø som mater statens reservoarer.

Det er ingen måte at en vinter, selv en av de kraftigste regnværene som forventes, kan trekke California ut av sin historiske tørke.

Regn vil sannsynligvis lette krisen i San Joaquin-dalen. Men etter fire år med katastrofal tørke vil også nye problemer oppstå, først og fremst flommene.

Vann kan ikke absorberes raskt i hard og tørr jord. Flom er så sannsynlig i California denne vinteren at Federal Emergency Management Agency (FEMA) nylig rådet alle huseiere til å kjøpe flomforsikring.

Flom er den verste typen naturkatastrofer når det gjelder sykdom, død og økonomisk tap de forårsaker, ifølge Joan Rose, Ph.D., vannspesialist ved Michigan State Universitys avdeling for fiskeri og dyreliv. Rose skrev om helseeffektene forbundet med El Niño-sykluser.

Den beste prediktoren for sykdom etter flom er tørke i de foregående månedene.

«Tørke forårsaker matmangel. Med det kommer dårlig ernæring, etter at vi har sett noen utbrudd som er mer alvorlige, «sa Rose.

Lær mer: hva vi puster inn i luften vår? «

Det er et annet arr etter tørken som sannsynligvis vil bli verre med kraftig regn. De siste to årene har brannene brent 500 000 dekar, etterlater dem uten vegetasjon for å holde jorda på plass.

Branner, hvis de brenner varmt nok, etterlater et lag med askefarget rusk som avviser vann.

Det er en oppskrift på skred, ifølge Jonathan Godt, Ph.D., koordinatoren for skredrisikoprogrammet ved US Geological Survey.

Godt indikerte stedet for Colby-brannen, som han brente i åsene som grenser til bygatene i Glendora. De kart som viser risikoen for alvorlige gjørmestrømmer, teknisk kalt «debris flows», ble opplyst i rødt.

Brannen brøt ut for snart to år siden, men lite vegetasjon har kommet tilbake i tørkeforhold.

«En regnstorm av hagesorter kan generere en strøm av rusk fra et brannområde,» sa Godt. Trær, steiner, steinblokker og aske blir feid nedoverbakke.

«Det er som våt betong. Det er svært få overlevende av en ruskstrømpåvirkning, «sa han.

Statlige og lokale grupper er klar over risikoen. Og National Weather Service overvåker de samme kartene og gir advarsler hvis regn faller på brannsonene.

Men Ann Croissant, Ph.D., president for San Gabriel Mountains Regional Conservancy, som eier en del av den brente jorden i Colby-brannen, sier at organisasjonen hans vil at staten skal gjøre mer enn å advare folk om å evakuere. Han mener vi aktivt bør rehabilitere jorden preget av brann for å hindre jordskred. Men statlige og kommunale byråkratier kan gjøre det vanskelig å handle raskt.

«I vår søken etter å proaktivt finne hjelp har vi møtt motstand, men ingenting har blitt erstattet som et middel,» sa han.

Les mer: Få campere bekymret for pesten nær Yosemite Park «

Det er fristende å betrakte disse problemene som Armageddon som klimaforskere har advart om så lenge.

Men det er også en annen måte å se det på. Det er overraskende at med en tørke som er så alvorlig som den California er i, har ingen dødd av tørst eller sult.

«Hvis du levde for tusen år siden, ville du sannsynligvis snakket om hungersnød og pest,» sa Jay Lund, Ph.D., direktør for Center for Watershed Sciences ved University of California, Davis. «Det er godt å ta et skritt tilbake fra tid til annen og ta det til etterretning.»

Tørken har utløst samtaler som kan føre til løsninger for noen av statens langvarige vanninfrastrukturproblemer. For eksempel prøver Los Angeles å stole mindre på vann fra den nordlige halvdelen av staten og utvider regnvannsfangsten.

Mange landlige samfunn i Central Valley har agitert i årevis for å få tilgang til offentlige vannforsyninger. Tørke har gitt mer oppmerksomhet til kampene deres, og statlige og føderale myndigheter har trappet opp tilskuddene til å forlenge rør eller bore kommunale dype brønner.

«Tørke er en god prøve. De vil introdusere deg til de svake delene av vannsystemet, sa Lund. «Denne tørken har lært oss mange lærdommer. Det har absolutt lært oss viktigheten av grunnvann, og dette vil hjelpe med folkehelseproblemer «.