Butterfly nål for blodprøvetaking: hvordan det fungerer og hvorfor det brukes

Beskrivelse

En sommerfuglnål er en enhet som brukes til å få tilgang til en vene for å trekke blod eller administrere legemidler.

Noen medisinske fagfolk kaller en sommerfuglnål. A & # 8220; Winged Infusion Set & # 8221; eller A & # 8220; sett med hodebunnsårer & # 8221;. Settet tar navnet fordi det er & # 8220; vinger & # 8221; plast på begge sider av en kabelnål som brukes til å få tilgang til venen.

Mens noen elementer i sommerfuglnålen kan variere, har de fleste en nål i en vinget skjede eller et plastdeksel som er trukket tilbake for å avsløre nålen. L’nål koblet til et rør som kan ha en Luer Lock. Dette er en type tilkobling som du kan vri på en sprøyte.

Del på PinterestButterfly Needles-settene er små og fleksible enheter som brukes til å få tilgang til overfladiske vener for blodsamling eller intravenøse injeksjoner. Foto via Getty Images.

Slik bruker du en sommerfuglnål?

En lege vil bruke en sommerfuglnål for å ta blod eller forsøke å få tilgang til en vene for å administrere intravenøst ​​(IV) medisiner.

Alternativt kan de bruke et intravenøst ​​kateter. Den har en uttrekkbar nål som er alt i en beskyttende skjede. Nålen er satt inn i venen, og en knapp trykkes for å trekke inn nålen og forlate skjeden eller kateteret.

Dette er forskjellig fra en sommerfuglnål, hvor nålen er igjen i venen i stedet for en plastkappe. Imidlertid er sommerfuglnålen vanligvis mindre enn et kateter IV.

Det er noen tilfeller hvor man skal velges med hensyn til # 8217;. Blodprøver er et av disse sakene.

En person som plukket blod kan velge en sommerfuglnål under blodprøvetaking for følgende formål:

Venipuncture

En Venipuncture er når en fleebotom er tilgjengelig til en vene for å ta blod. En phlebotom er en lege som spesialiserer seg i blodprøvetaking.

Butterfly nåler brukes ofte på folk som det kan være vanskelig å utføre venøs punktering. Disse inkluderer:

  • eldre mennesker
  • babyer
  • barn
  • folk som er, vanskelige pinner og nr. 8221;

Butterfly nålen krever et mindre hjørne enn et kateter IV. L’Nedre lengde nål er lettere å posisjonere mer presist på de spesielt skjøre, småårene eller på den rullen.

Butterfly nåler brukes ofte når en person gir blod, som for en blodbank. L’Needle har en slange Fast All’ende som gjør det enkelt å koble til andre rør for å samle blod.

Iv hydrering

Hvis du trenger væsker IV, kan en sykepleier eller en lege bruke en sommerfuglnål for å få tilgang til en vene. L’EV Hydrering kan brukes til å behandle dehydrering, eller hvis du ikke kan spise eller drikke på grunn av en ventende sykdom eller kirurgi.

L’kabel butterfly nål lar deg infuse væsker IV for å hjelpe deg med å rehydate og gjenopprette væske nivåer.

Dressing

En sommerfuglnål tillater også en lege å administrere IV-stoffer. Disse stoffene kan være & # 8221; Gjennom en sprøyte. Få dem til å passere i venen er nyttig når du ikke kan ta orale medisiner eller trenger narkotika handle raskt.

Butterfly nåler er vanligvis ikke en langsiktig løsning på intravenøs terapi, for eksempel administrering av narkotika eller væsker. Dette skyldes at nålen lett kan bevege seg fra venen. En lege kan foreslå L’iV-tilgang gjennom en større vene gjennom en sentral linje eller en perifert sett inn i sentral kateterlinje (PICC).

Hva er størrelsene som er tilgjengelige?

Produsenter produserer sommerfuglnåler i en rekke dimensjoner. De måles av indikatorer. De fleste sommerfuglnåler varierer fra 18 til 27 gauge. Jo høyere tallet, mindre eller tynt er størrelsen på’nål.

Selv om dimensjonene kan variere, mesteparten av nålens størrelse mellom 21 og 23 gauge. Hvis en person bruker mindre nåler (som 25 til 27 gauge), er blodet mer sannsynlig å bli ødelagt (hemolyse) eller blodpropper på grunn av den mindre nålen.

Hva er fordelene med en sommerfuglnål?

TIL 2016 studio Først at bruken av sommerfuglnåler for å ta blodet redusert halvparten av blodbruddsraten sammenlignet med # 8217; bruk av en persons IV-kateter for å trekke tilbake en blodprøve.

En annen Tidligere studie Han oppdaget at typen nål som ble brukt var en av de sterkeste prediktorene som en blodprøve ville ha blitt ødelagt eller mindre. Forskere har oppdaget at sommerfuglens nåler var mindre forbundet med å forårsake blodbrudd sammenlignet med IV-katetre.

Bruken av sommerfuglnålen.

Butterfly nåler tillater IV-tilgang med en liten nål for IV-infusjoner eller blodavgifter. Ideelt sett reduserer bruken av en sommerfuglnål sannsynligheten for at en person lider rikelig blødning etter en drypp eller blodprøvetaking.

Hva er ulempene med en sommerfuglnål?

Butterfly nåler brukt til narkotika eller væske IV innebærer å forlate en ekte nål i venen. D’En annen del, et IV-kateter er et tynt og fleksibelt kateter uten nål alle og slutter. La en intern nål.

Selv om hvor lang tid en sommerfuglnål kan brukes til narkotika eller flytende administrasjon, kan variere avhengig av produsenten, Noen produsenter Anbefal en’infusjon på ikke mer enn fem timer med sommerfuglnål.

Noen ganger kan sommerfuglåler være vanskelig å sette inn riktig. L’kort nål kan lett trukket tilbake fra venen og en annen pinne kan være nødvendig.

For å hindre dem i å være ufrivillig, har noen sommerfuglnåler en funksjon av & # 8220; knappen & # 8221; skildrer nålen når blodprøvetakningen er fullført. Noen ganger er det mulig å trykke denne knappen før det forventes.

L & # 8217;

En sommerfuglnål kan forenkle blodprøveprosessen hvis du har vener som generelt er svært vanskelig å få tilgang til eller ha en medisinsk tilstand som kan få deg til å bløe mer enn normalt.

Disse nåler er svært nyttige for folk som tradisjonelt har vanskelig å vise å finne, foldes eller små. Med den rette profesjonelle kan sommerfuglnåler gjøre blod med en generelt enkel og ganske smertefri prosess.