Brystkreft: BH med sensorer for diagnose

Se for deg en BH som kan hjelpe med å oppdage brystkreft.

18 år gamle Julian Rios Cantu har gjort mer enn han forestilte seg.

Han satte sammen et team og kom opp med en prototype.

Entreprenørorganisasjonen kåret ham til Global Student Entrepreneur of the Year 2017 for sin oppfinnelse.

Cantus forskning var inspirert av morens kamp mot sykdommen. Han er nå administrerende direktør i Higia Technologies, et Mexico-basert biosensorselskap dedikert til tidlig oppdagelse av brystkreft.

EVA, brystkreftdeteksjons-BH, ligner mye på alle andre BH-er.

Men den er utstyrt med 200 små taktile biosensorer som kartlegger overflaten av hvert bryst. Overvåk endringer i tekstur, farge og temperatur.

En kvinne brukte BH-en i 60-90 minutter i uken for å fylle ut dataene. Han ville da ha fått informasjon på en app.

Utviklingen er fortsatt i tidlig fase.

Lær mer: Finn ut fakta om brystkreftoverlevelse «

BH-en kan fungere?

Dr. Jay Harness er brystkreftkirurg ved Senter for kreftforebygging og -behandling på San Giuseppe sykehus i California.

Harness fortalte Healthline at BH-en ser ut til å fungere ved å prøve å oppdage temperaturforskjeller i huden, sekundært til økt blodstrøm, som teoretisk sett er knyttet til tilstedeværelsen av brystkreft.

«Vi vet at veksten av svulster fører til økt blodstrøm,» sa han.

«Men for å bli oppdaget på hudnivå, er dette oftere avanserte kreftformer. Fase 2 eller fase 3, forklarte han. «Når det er sagt, kunne han fortsatt ta kvinner til legen tidligere. Det er forbløffende for meg å fortsatt se i USA, med all vår innsats for oppdagelse av brystkreft, kvinner som kommer til legekontorer med store, håndgripelige brystkreftformer som er stadium 2 eller stadium 3.

Dr. Richard Reitherman, medisinsk direktør for brystavbildning ved MemorialCare Breast Centerved Orange Coast Memorial i California fortalte han Healthline at enheten virker enkel å bruke.

«Men det krever fortsatt essensielle vitenskapelige valideringsstudier for å bekrefte enhver teknologi som hjelper i vårt mål om tidlig oppdagelse av brystkreft,» sa Reitherman.

«Jeg applauderer den ekstraordinære responsen fra Julian Rios Cantu og teamet hans,» la han til. «Julian endret banen til en personlig tragedie til en mulig løsning for tidlig oppdagelse av brystkreft».

Les mer: Hva er symptomene på brystkreft? «

Potensielle bekymringer

Eksperter nevner både falske positiver og overmot som potensielle problemer.

«Infeksjoner og andre brystproblemer kan føre til en falsk positiv,» advarte Harness. «Tvert imot, det kan absolutt gi en falsk følelse av trygghet til en pasient, som er min største bekymring. En risikopasient kan begynne å hoppe over mammografi, legebesøk osv. Falsk tillit er en enorm bekymring».

Selv om det er mer sannsynlig at BH-en oppdager kreft i avansert stadium enn tidlig stadium, sa Harness i noen områder av verden, at det fortsatt kan være en forbedring.

«I land der det ikke er noen organiserte screeningprogrammer for tidlig oppdagelse som for tiden er implementert, kan dette bidra til å bringe kvinner til leger tidligere,» sa hun.

Harness bemerker at mer forskning er nødvendig for å bekrefte dette. Videre vil det kreves strenge vitenskapelige tester før det kan introduseres i USA.

Som jordmor og kvinnehelseekspert ved Providence Saint John’s Health Center i California, Sherry Ross er i forkant av kvinnehelsetjenesten.

Hun fortalte Healthline at hvis EVA-BH-en fungerer som beskrevet, er det spennende nyheter. Men han vil ikke at kvinner skal tro at et negativt resultat betyr at det ikke er brystkreft.

«Et negativt EVA-BH-resultat betyr ikke at en kvinne ikke har noe å bekymre seg for når det kommer til brystkreftscreening. Det er viktig at kvinner forstår de anbefalte retningslinjene for brystkreftscreening som involverer et mammografi. Ingen andre rutinemessige screeningtester kan brukes for å oppdage brystkreft, «forklarte Ross.

«Tidlig oppdagelse av brystkreft redder liv,» la han til. «Med 1 av 8 kvinner som får brystkreft, er det viktig at kvinner starter selvbrystundersøkelser ved 20-tiden og rutinemessig mammografiscreening ved 40-årsalderen.»

Forebygging gjennom kosthold har absolutt vist seg å være den beste innsatsen i kampen mot brystkreft, bemerket Ross.

Les mer: en ny pille kan gjøre brystkreftdiagnose enklere «

Andre teknologier på gang

«Mammografiscreening er for tiden den mest brukte og vitenskapelig validerte screeningtesten i generell bruk. Andre modaliteter som har blitt vitenskapelig validert i studier inkluderer bryst-MR og brystultralyd, «sa Reitherman.

Forskere over hele verden jobber med andre teknologier for tidlig oppdagelse.

Reitherman sa at dette inkluderer teknikker basert på å sende ut en form for elektromagnetiske bølger som laser, røntgen eller termiske signaler. Samspillet med brystvev kan derfor måles og ses på elektromagnetiske bølger.

«Målet er å skille unormale vev fra normale. Alle nåværende teknikker bruker en eller annen form for denne modellen for å lage bilder av brystet og dets anomalier. De nyeste teknologiene bruker konseptet funksjonell bildebehandling. Denne modellen trekker ut informasjon som blodstrøm og oksygeneringsnivåer, «forklarte han.

«Men dagens teknologi er fortsatt ikke tilstrekkelig. Strammere intervensjoner har redusert brystkreftdødeligheten med mindre enn 50 % totalt, fortsatte Reitherman.

«Tidlig oppdagelse av brystkreft er ikke alltid mulig på grunn av den aggressive biologien til noen kreftformer. Vi bør imidlertid alltid støtte utvikling og omfavne nye teknologier som kan fungere. Vitenskapelig validering må gå foran anbefalingen av screeningtester til våre pasienter, «sa han.

Reitherman understreket viktigheten av å snakke med en lege om personlige screeningsvalg.

«Fremtiden er virkelig håpefull, og jeg er optimistisk med tanke på utviklingen av andre teknologier som vil oppdage brystkreft tidligere, inkludert flytende biopsier. Så, som de sier i radiobransjen, «stay tuned,» sa Harness.