Bronkiolitt: Typer, årsaker og symptomer

Cos’er bronkiolitten?

Bronkiolitt er en inflammatorisk respiratorisk tilstand. Det er forårsaket av et virus som påvirker de minste luftveiene i lungene (bronkioler). Bronkiolens oppgave kontrollerer lungens strømning. Når de er smittet eller skadet, kan de svulme eller hindre seg selv. Dette blokkerer oksygenstrømmen. Selv om det generelt er en barnslig tilstand, kan bronkiolitten også slå voksne.

Hva er typer bronkiolit?

Det er to hovedtyper av bronkiolitt:

Viral bronkiolitt vises i nyfødte. De fleste tilfeller av viral bronkiolitt skyldes synkronisiell respiratorisk virus (RSV). Viralepidemier forekommer hver vinter og påvirker barn under 1 år.

Den utrolige bronkiolitten er en sjelden og farlig tilstand observert hos voksne. Denne sykdommen forårsaker arr i bronkioler. Dette blokkerer passasjerene D’Air Creating A’luftveisobstruksjon som ikke kan inverteres.

Hva er symptomene på bronkiolitt?

Både viral bronkiolitt og utrydding bronkiolititt har lignende tegn og symptomer. Disse inkluderer:

 • pust
 • Wheezing
 • Bluish utseende på huden på grunn av mangel på oksygen
 • Oltrude eller toning lyder i lungene
 • utmattelse
 • Ribber som vises blandet under innåndingsforsøk (hos barn)
 • Nasal flaring (hos barn)
 • Rask åndedrag
 • hoste

Etter L’eksponering for visse kjemikalier, kan symptomene på utrydding bronkiolitten vises innen to uker eller en måned. A’Lunginfeksjon kan i flere måneder i flere år for å produsere symptomer.

Hvilke årsaker til bronkiolitt er?

Det er flere årsaker til viral bronkiolitt og bronkiolitt obliterende.

Årsaker til viral bronkiolitt

Virus som går inn og smittet luftveiene Årsak Viral Bronchiolitis. Virus er mikroskopiske organismer som raskt kan reprodusere og utfordre immunforsvaret. Følgende er vanlige typer virusinfeksjoner som kan forårsake bronkiolitisk:

Oppriktig åndedrettsundervisning (RSV)

L’RSV er den vanligste årsaken til bronkiolitt. L’RSV slår vanligvis barn i en alder av 2 år, men er mer vanlig hos barn under 1 år. Denne smittsomme og farlige virusinfeksjonen produserer betennelse, slim og hevelse i luftveiene.

adenovirus

Disse virusene tar sikte på slimhinnene. Forårsake om 10 prosent av akutte luftveisinfeksjoner hos barn.

Influensa virus

Disse virusene forårsaker lungebetennelse, nese og hals. L’påvirkning påvirker både voksne og barn. Det er spesielt farlig for barn som ikke har et sterkt immunsystem.

Årsaker til utryddende bronkiolitt

Denne sjeldne tilstanden oppstår noen ganger uten en kjent grunn. Alvorlige tilfeller kan føre til døden hvis de ikke behandles. Noen årsaker har blitt identifisert og inkluderer:

 • FUMES av kjemikalier som ammoniakk, blekemiddel og klor
 • Åndedrettsinfeksjoner
 • Uønskede legemiddelreaksjoner

Hvem er i fare for bronkiolit?

Den virale bronkiolitten påvirker barn opp til 2 år. Men oppstår vanligvis hos barn fra 3 til 9 måneder. Noen risikofaktorer for viral bronkiolit i nyfødte og små barn er:

 • Ikke bli amme
 • Budden for tidlig eller bli født med hjerte- eller lungeproblemer
 • Ha et deprimert immunsystem
 • bli utsatt for sigarettrøyk
 • Finne seg i overfylte steder hvor viruset er til stede, som barnehage skoler

De vanlige risikofaktorene for den utrolige bronkiolitten hos voksne er:

 • Arbeidsforhold som utsetter deg for farlige kjemikalier
 • Etter å ha hatt en hjertetransplantasjon, lunge eller benmarg
 • Røyking tobakk som inneholder nikotin
 • Ha en sykdom i autoimmun bindevev

Hvordan bronkiolitt er diagnostisert?

Det er flere måter å diagnostisere begge typer bronkiolit. Imaging tester, inkludert thorax radiographs, hjelp leger diagnostisere bronkiolit. Et vanlig verktøy som brukes til voksne er spirometri. Dette tiltaket som og hvor raskt aske luft med hvert pust. L’arteriell hemogasanalyse for begge typer bronkiolitt måler mengden oksygen og karbondioksid i blodet.

Mucus prøver eller nasal sekresjon kan hjelpe legen din diagnostisere typen virus som forårsaker infeksjonen. Denne metoden for testing er vanlig for nyfødte og små barn.

Hvordan bronkiolitt blir behandlet?

Viral bronkiolitt krever forskjellige behandlinger enn den utrydde bronkiolitten.

Behandlinger for viral bronkiolit

Mange tilfeller av viral bronkiolitt er milde og løser uten behandling. For mer alvorlige tilfeller i nyfødte, vil sykehuset være nødvendig. Et sykehus kan gi oksygen, en nebulator og intravenøs væskebehandlinger. Antibiotiske stoffer virker ikke mot virus, men noen kan bidra til å åpne barnets luftveier.

Behandlinger for utryddende bronkiolitt

Det er ingen kur mot arrene i den utrolige bronkiolitten. Kortikosteroider kan hjelpe frie lungene fra slim, redusere betennelse og åpne luftveiene. Du kan trenge behandlinger med oksygen og immunosuppressor med narkotika for å justere immunforsvaret ditt. Åndedrettsøvelser og stressreduksjon kan bidra til å lindre respiratoriske vanskeligheter. Noen ganger kan en lungetransplantasjon være det beste alternativet i de mest alvorlige tilfellene.

Hjemmehjelp

Gjenoppretting fra begge forhold krever ekstra hvile og større væskeinntak. Å holde boligluften fri for røyk og kjemikalier er svært viktig. En luftfukter kan også være nyttig for å holde våt luft.

Hva er det langsiktige perspektivet?

Barn og nyfødte med viral bronkiolitt forbedrer seg vanligvis innen en uke med rettidig og tilstrekkelig behandling. Perspektivene for en person som lider av utryddende bronkiolititt, avhenger av når tilstanden har blitt diagnostisert og fra det som har utviklet seg.