Bone mineral tetthetstest

COS’er en bein mineral tetthet test?

En test av bein mineral tetthet bruker røntgenstråler for å måle mengden mineraler, dvs. fotball, i beinene. Denne testen er viktig for personer i fare for osteoporose, spesielt kvinner og eldre.

Testen er også angitt som dobbelt-energi røntgenabsorbimitet (DXA). Er en viktig test for osteoporose, som er den vanligste typen bein sykdom. L’Osteoporose betyr at beinvevet blir tynt og skjøre over tid og fører til ugyldiggjøring av frakturer.

Hva er formålet med testen?

Legen kan foreskrive en bein mineral tetthet test hvis du mistenker at beinene dine er svekket, du viser osteoporose symptomer eller du har nådd alderen der en sitat screening er nødvendig.

National Institutes of Health (NIH) anbefaler at følgende personer mottar sitater screening for bein mineral tetthet:

 • Alle kvinner over 65 år
 • Kvinner under 65 år som har stor risiko for brudd

Kvinner har større risiko for osteoporose hvis de røyker eller forbruker tre eller flere alkoholholdige drikker om dagen. De er også i størst risiko hvis de har:

 • Kronisk nyresykdom
 • for tidlig overgangsalder
 • En matforstyrrelse som resulterer i lav kroppsvekt
 • En familiehistorie av osteoporose
 • en & # 8220; fraktur fra Fragility & # 8221; (en knust bein forårsaket av vanlige aktiviteter)
 • leddgikt
 • betydelig tap av høyde (et tegn på kompresjonsfrakturer i ryggraden)
 • En stillesittende livsstil som inkluderer minimum lastingsaktiviteter

Hvordan forberede seg på en bein mineral tetthetstest

Testen krever lite forberedelse. For de fleste beinskanninger er det ikke engang nødvendig å bytte klær. Du bør imidlertid unngå å bruke klær med knapper, automatiske knapper eller hengsler fordi metallet kan forstyrre røntgenbilder.

hvordan går det?

En bein mineral tetthetstest er smertefri og krever ikke rusmidler. Du må bare ligge på en benk eller et bord mens testen utføres.

Testen kan finne sted i legenes studio, hvis den har riktig utstyr. Ellers kan du bli sendt til en spesialisert teststruktur. Noen apotek og sanitære klinikker har også bærbare skannere.

Det er to typer bein tetthetskanninger:

Central DXA

Denne skanningen planlegger å ligge ned på et bord mens en røntgenmaskin skanner vertebral kolonnen og andre byste bein.

DXA Peripheral

Denne skanningen undersøker beinene på’underarmen, håndleddet, fingrene eller hælen. Denne skanningen brukes normalt som et skjermverktøy for å lære om en sentral DXA er nødvendig. Testen tar bare noen få minutter.

Risikoen for en bein mineral tetthetstest

Fordi en bein mineral tetthet test bruker røntgenstråler, C’er en liten risiko forbundet med strålingseksponering. Imidlertid er teststrålingsnivåene svært lave. Eksperter er enige om at risikoen som er representert av denne strålingseksponeringen, er langt mindre enn risikoen for ikke å oppdage osteoporose før de oppnår en beinfraktur.

Fortell legen din dersom du er gravid eller tror du kan være gravid. Røntgenstråler kan skade fosteret ditt.

Etter en bein mineral tetthetstest

Legen vil undersøke testresultatene. Resultatene, kalt T score, er basert på bein mineral tetthet av en sunn tretti år gammel i forhold til sin verdi. En poengsum på 30 regnes som ideelt.

NIH tilbyr følgende retningslinjer for Bone Density Scores:

 • Normal: mellom 1 og -1
 • Lav benmasse: fra -1 til -2.5
 • Osteoporose: -2.5 eller lavere
 • Alvorlig osteoporose: -2.5 eller lavere med beinfrakturer

Legen din vil diskutere resultatene dine med deg. Avhengig av resultatene og bevegelsen av testen, vil legen kanskje utføre en oppfølgingstest. De vil jobbe med deg for å behandle en behandlingsplan for å håndtere eventuelle problemer.