Blodpropper: Symptomer, Risiko, når du ringer en lege og mer

Cos’er en blodpropp?

En blodpropp er en klump av blod som har gått fra en flytende tilstand til et gelatinøst eller halvfast stoff. Koagulasjon er en nødvendig prosess som kan hindre deg i å miste for mye blod i noen tilfeller, for eksempel når du blir såret eller kuttet.

Når en blodpropp danner alle «8217; i en av dine årer, vil det ikke alltid oppløse alene. Dette kan være en veldig farlig situasjon og til og med farlig for livet.

En eiendomsmeglingskudd vil generelt ikke skade deg, men C’er muligheten som kan bevege seg og bli farlig. Hvis en blodpropp frigjør og reiser gjennom venene til hjertet og lungene, kan den blokkere og forhindre blodstrømmen. Dette er en medisinsk nødsituasjon & # 8217.

Du bør umiddelbart ringe legen din hvis du tror du har en blodpropp. En helsepersonell vil kunne undersøke symptomene dine og din medisinske historie og gi deg beskjed om hvilke skritt som skal ta derfra.

Typer av blodpropper

Ditt sirkulasjonssystem består av fartøy som kalles årer og arterier, som transporterer blod i hele kroppen. Blodpropper kan danne seg i årer eller arterier.

Når en blodpropp forekommer i A’arterien kalles arteriell koagulasjon. Denne typen klump forårsaker umiddelbart symptomer og krever nødsituasjon. Symptomene på en arteriell koagulasjon inkluderer intens smerte, lammelse av kroppsdeler eller begge deler. Kan forårsake hjerteinfarkt eller slag.

En blodpropp som oppstår i en vene kalles venøs koagulasjon. Disse typer blodpropper kan akkumulere langsommere over tid, men kan fortsatt være farlig for livet. Den mest alvorlige typen venøs klump kalles dyp venøs trombose.

Dyp venøs trombose

Dyp venøs trombose (TVP) er navnet på når en blodpropp dannes i en av hovedårene i dybden i kroppen. Det er mer vanlig at dette skal skje med en av beina dine, men det kan også skje med armene dine, på bekkenet, lungene eller til og med hjernen din.

De Sentre for kontroll og forebygging av sykdommer (CDC) Anslå at TVP, sammen med lungeemboli (en type venøs koagulum som slår lungene) påvirker opptil 900.000 amerikanere hvert år. Disse typer blodpropper dreper ca 100 000 amerikanere hvert år.

Ikke c’det er måte å vite om du har en blodpropp uten en medisinsk guide. Hvis du kjenner de vanligste symptomene og risikofaktorene, kan du gi deg den beste muligheten til å vite når du skal se etter en ekspertekspertalternativ.

Det er mulig å ha en blodpropp uten åpenbare symptomer. Når symptomene vises, er noen av dem de samme som symptomene på andre sykdommer. Her er de første advarselsskiltene og symptomene på blodpropp i benet eller armen, i hjertet, i # 8217; magen, hjernen og lungene.

Blodpropp i beinet eller i armen

Det vanligste stedet der en blodpropp oppstår er på bunnen av benet, sier Akram Alashari, MD, traumatologisk kirurg og intensiv omsorgs lege på Grand Strand Regional Medical Center.

En blodpropp i beinet eller i armen kan ha forskjellige symptomer, inkludert:

 • opphovning
 • smerte
 • ømhet
 • En følelse av varme
 • Rødaktig farging

Symptomene dine vil avhenge av størrelsen på klumpen. Derfor kan du ikke ha noen symptomer, eller du kan bare ha en liten kalv hevelse uten mye smerte. Hvis kluten er stor, kan hele beinet hovne med en sterk smerte.

Det er ikke vanlig å ha blodpropper i både ben eller armer på samme tid. Sjansene dine for å ha en blodpropp øker hvis symptomene er isolert på et ben eller en arm.

Blodpropp i hjertet eller hjerteinfarkt

En blodpropp i hjertet forårsaker et hjerteinfarkt. Hjertet er et mindre vanlig sted for en blodpropp, men kan fortsatt skje. En blodpropp i hjertet kan forårsake smerte eller følelse av tyngde på brystet. Svimmelhet og kortpustethet er andre potensielle symptomer.

Blodpropp i # 8217; Abdomen

Alvorlig magesmerter og hevelse kan være symptomer på en blodpropp et sted i # 8217; Abdomen. Disse kan også være symptomer på magevirus eller A’matforgiftning.

Blodpropp i hjernen eller hjernen

En blodpropp i hjernen er også kjent som slag. En blodpropp i hjernen kan forårsake en plutselig og alvorlig hodepine, sammen med andre symptomer, inkludert plutselige vanskeligheter å snakke eller se.

Blodpropp i lungene eller pulmonal emboli

En blodpropp som reiser til lungene kalles lungeemboli (EP). Symptomene som kan være et tegn på EP, er:

 • Mangel på plutselig pusten ikke forårsaket av # 8217; trening
 • brystsmerter
 • Akselerert hjertebank eller hjerteslag
 • Pusteproblemer
 • Kaster blodet

Hva er risikofaktorene?

Noen risikofaktorer øker sjansene for å ha en blodpropp. Et nylig sykehushospital, spesielt en lang eller relatert til viktig operasjon, øker risikoen for blodpropp.

De vanlige faktorene som kan legge til en moderat risiko for en blodpropp, inkluderer:

 • Alder, spesielt hvis du er over 65
 • lange reiser, som alle turene som tvang deg til å sitte i mer enn fire timer om gangen
 • Hvile i sengen eller sedentaritet i lange perioder
 • fedme
 • svangerskap
 • En familiehistorie av blodpropper
 • røyk
 • kreft
 • Noen prevensjonspiller

Når skal du ringe en lege

Diagnosen av en blodpropp basert bare i symptomer er svært vanskelig. I følge CDC, Nesten 50% av personer med TVP har ingen symptomer. Derfor er det bedre å ringe legen din hvis du tror du har en.

Symptomene som kommer ut av ingenting, er spesielt bekymringsfullt. Ring lokale nødtjenester umiddelbart hvis du finner ett av følgende problemer:

 • plutselig kortpustethet
 • brysttrykk
 • Vanskelighetsgrad å puste, se eller snakke

Legen din eller andre helsepersonell vil kunne si om det er en grunn til bekymring og kan sende deg flere tester for å bestemme den nøyaktige årsaken. I mange tilfeller vil det første trinnet være en ikke-invasiv ultralyd. Denne testen vil vise en «8217; bilde av blodårene eller arteriene, som kan hjelpe legen din til å gjøre en diagnose.