Blodanalyse av amylase: Formål, prosedyre og resultater

COS’er en blodprøve av amylase?

L’Amylase er et enzym, eller et spesielt protein, produsert av bukspyttkjertelen og spyttkjertlene. Bukspyttkjertelen er et organ som ligger bak magen. Skaper ulike enzymer som bidrar til å bryte ned mat i # 8217; tarmene.

Bukspyttkjertelen kan noen ganger bli skadet eller betent, noe som gjør at den produserer for mye eller for liten amylase. En unormal mengde amylase i kroppen kan være et tegn på en bukspyttkjertelforstyrrelse.

En blodundersøkelse av amylasen kan avgjøre om du har en bukspyttkjertel sykdom ved å måle mengden amylase i kroppen din. Du kan ha en forstyrrelse som påvirker bukspyttkjertelen hvis amylasenivåene dine er for lave eller for høye.

Fordi en blodprøve av Amylasen?

L’Amylase er generelt målt ved å analysere en blodprøve. I noen tilfeller kan en urinprøve også brukes til å bestemme mengden av amylase i kroppen.

En blodundersøkelse av amylasen utføres vanligvis dersom legen mistenker en pankreatitt, som er en betennelse i bukspyttkjertelen. Amylase nivåer kan også øke på grunn av andre bukspyttkjertelforstyrrelser, for eksempel:

Symptomene varierer for forskjellige sykdommer, men kan inkludere:

Hvordan jeg forbereder meg på en blodprøve av amylase?

Du bør unngå å drikke alkohol før testen. Du bør også informere legen din om noen rusmidler du kan ta. Noen stoffer kan påvirke testresultatene. Legen kan fortelle deg å forstyrre inntaket av et bestemt legemiddel eller midlertidig endre dosen.

Noen stoffer som kan påvirke mengden amylase i blodet inkluderer:

Hva jeg kan forvente under en blodprøve av amylase?

Prosedyren innebærer tilbaketrekking av en blodprøve gjennom en vene, vanligvis i armen. Denne prosessen tar bare noen få minutter:

 • L’Helsepersonell vil anvende en antiseptisk alle «8217; området der blodet vil bli tatt.
 • Et elastisk bånd vil bli bundet rundt armens øvre del for å øke mengden blodstrøm til venene, slik at de svulmer. Dette gjør det lettere å finne en vene.
 • Derfor vil en nål bli satt inn i din vene. Etter at venen har blitt perforert, vil blodet strømme gjennom nålen i et lite rør festet til det. Du kan føle en liten punktering når nålen går inn, men selve testen er ikke smertefullt.
 • Når du har høstet nok blod, vil nålen bli fjernet og en steril bandasje vil bli brukt på punkteringsstedet.
 • Det oppsamlede blodet sendes deretter til et testlaboratorium.
 • Hva resultatene betyr?

  Laboratorier kan variere i det de anser som en normal mengde amylase i blodet. Noen laboratorier definerer en normal mengde som Fra 23 til 85 enhet per liter (U / L), Mens andre vurderer normalt fra 40 til 140 U / L. Pass på at du snakker med legen din på resultatene dine og hva de kan bety.

  Unormale resultater kan oppstå av flere grunner. Den underliggende årsaken avhenger av at nivået av amylase i blodet er for høyt eller for lavt.

  Høy amylase

  Et stort antall amylase kan være et tegn på følgende forhold:

  Akutt eller kronisk pankreatitt

  Akutt eller kronisk pankreatitt oppstår når enzymer bidrar til å bryte ned mat i # 8217; tarmene begynner å bryte ned vevet i bukspyttkjertelen. Akutt pankreatitt manifesterer sin plutselige, men varer ikke lenge. Kronisk pankreatitt varer imidlertid lengre og fra tid til annen vil divand.

  cholecystitis

  Cholecystitis er A’betennelse i galleblæren vanligvis forårsaket av gallestein. Galdeberegninger er harde forekomster av fordøyelsesvæsken som dannes i galleblæren og forårsaker blokker. Cholecystitis kan noen ganger være forårsaket av svulster. Amylasenivåer vil bli forhøyet hvis bukspyttkjertelen som gjør at amilasen kan komme inn i # 8217; tynntarmen er blokkert av galleberegninger eller betennelse i # 8217; område.

  Makroamilassemia

  Makroamilasemi utvikler seg når makroamilasi er tilstede i blodet. Makroamilase er amylasen festet til et protein.

  gastroenteritt

  Gastroenteritt er A’betennelse i mage-tarmkanalen som kan forårsake diaré, oppkast og abdominale kramper. Det kan skyldes bakterier eller virus.

  Peptiche sår eller en perforert sår

  A’Peptidsår er en tilstand hvor magen eller # 8217 belegget; tarmflammer, forårsaker utvikling av sår eller sår. Når magesårene strekker seg gjennom magen eller # 8217, snakker vi om boring. Denne tilstanden regnes som en medisinsk nødsituasjon og # 8217.

  Tubarisk eller ektopisk graviditet

  Fallopian tube Koble eggstokkene til livmoren din. En tubal graviditet oppstår når det befruktede egget, eller # 8217; embryo, er plassert i et av fallopiumrøret i stedet for livmor i # 8217. Dette kalles også ektopisk graviditet, som er en graviditet som foregår utenfor livmoren.

  Andre forhold kan også forårsake høye amylase teller, inkludert oppkast for enhver årsak, intens alkoholbruk, spyttkjertelinfeksjoner og tarmblokker.

  Lav amylase

  Et lite antall amylase kan indikere følgende problemer:

  preeklampsi

  Preeklampsia er en tilstand som oppstår når du har høyt blodtrykk, og du er gravid eller noen ganger etter levering. Det er også kjent som graviditet toxemi.

  Nyresykdom

  Nyresykdom er forårsaket av mange medisinske problemer, men de vanligste er hypertensjon og diabetes mellitus.

  Du bør diskutere testresultatene med legen din. De kan hjelpe deg med å forstå resultatene og hva de mener for helsen din. Amylase nivåer alene brukes ikke til å diagnostisere en tilstand. Avhengig av resultatene, må du kanskje kjøre ytterligere tester.