Black Friday Shopping: hvorfor folk gjør det

Negative «Black Friday»-bilder vises hver Thanksgiving-helg.

Folk dytter, krangler og løper som gale for å ta den siste leken på hyllen.

Når det er sagt, hva får folk til å stå opp ved morgengry dagen etter Thanksgiving og dra til kjøpesenteret, noen med et smil om munnen?

«Mange av grunnene til at folk flest handler på Black Friday – butikkvinduer, julenissen, jingler, komme sammen – har blitt overskygget av panikkberørte shoppere,» Kit Yarrow, PhD, psykolog for forbrukere og forfatter av «Decoding the New Consumer Mind: How and Hvorfor vi handler og handler,» sa han til Healthline.

Kelly Drovitz fra Illinois har vært en ivrig Black Friday-shopper siden hun var tenåring.

Drovitz, nå 39, er enig med Yarrow.

«I årevis gikk jeg med moren min og søsteren min, men timene endres, så nå møter jeg vanligvis søsteren min og mannen min [der]. Opplevelsen er den samme for alle. Morsomt, sa Drovitz til Healthline.

Det er en tradisjon

Noen ganger handler Black Friday om følelsene som følger med å delta på dagen.

«Vi vet for mange atferd at når det blir en del av et ritual eller en tradisjon, gir det sine egne fordeler og blir verdsatt på en bestemt måte, for kanskje når du var stor gjorde du det med foreldrene dine, så å gjøre det igjen skaper de samme spesielle følelser», sa Ravi Dhar, direktør for Yale Universitys Center for Customer Insights, til Healthline.

Å ha tradisjoner betyr også at å bryte dem kan få deg til å føle at du går glipp av noe, så folk er mer tilbøyelige til å fortsette dem, legger Dhar til.

Dette spiller en rolle for de som camper ute og venter på at butikkene skal åpne.

«En kvinne fortalte meg at hun har campet siden hun var en liten jente, og i løpet av årene møtte hun faktisk andre mennesker som har campet siden hun var. Når du møter folk som gjør dette, ville du aldri forestille deg at det å stå i kø i timevis ville være deres greie, sa Yarrow. «Tradisjonen gjør dette. Oppmuntre en opplevelse til å fortsette med spesielle mennesker. Det handler om å skape et felles minne med dem.».

Hvem som helst kan gå

Som med mange familiegjenforeninger, samler Thanksgiving flere generasjoner av mennesker.

Fra små barn til tenåringer, tanter og onkler og besteforeldre, det er et bredt spekter av aldre.

«Det er en blanding av mennesker som kanskje ikke tilbringer mye tid sammen til vanlig, og de kan ha veldig forskjellige interesser, så familier lurer ofte på hva de alle kan gjøre sammen i tillegg til, la oss si, se en film,» sa Yarrow .

Mange familier forteller henne at shopping er et utmerket valg.

«Alle kan gjøre det. Bestefaren kan ta en kaffe og sette seg ned mens de andre går for å se på lekene. Og det er noe interessant for alle med butikkvinduene, dekorasjonene og å se julenissen, la han til.

Stemning spiller også en rolle, bemerker Dhar.

«Stemningen fører deg til å bruke. Kanskje du føler deg i humør til å bruke fordi du føler deg sjenerøs eller du har det gøy med alle og alle er glade, sa han.

Shopping på Black Friday eller et annet tidspunkt kan også bidra til å forbedre humøret ditt.

Kanskje ferien gjør deg trist eller vekker negative følelser for kjære eller dårlige opplevelser.

«Hvis du er i dårlig humør, kan det være lurt å handle for detaljterapi,» sa Dhar.

En måte å bli informert på

Mens folkemengder ikke er for alle, blir mange begeistret og begeistret av å være rundt andre mennesker.

Tenk på konserter og festivaler.

«Hvis du går tilbake til huletegninger, er det bilder av mennesker som møtes på markedet. Det handler ikke bare om å kjøpe varer. Det handler om at folk kobler seg til andre mennesker og finner ut hva som skjer og ser ting selv,» sa Yarrow.

Siden det er et menneskelig instinkt å ønske å være sammen med andre mennesker, sier han å se på markedet er en måte å forstå verden på.

«Hvis folk vil gjøre det etter at de har vært innestengt og spist hele dagen, er det fornuftig,» sa Yarrow.

Noen forhandlere spiller faktisk på denne forestillingen.

For eksempel, i begynnelsen av denne måneden og 2. og 16. desember lanserer Walmart Supercenters over hele landet 20 000 deler for å tiltrekke feriekjøpere.

På fester kan shoppere sjekke ut leketøysdemonstrasjoner, få hjelp av «julehandlere» utkledd og besøke julenissen.

Under arrangementene vil Walmart liste flere varer og distribuere eksklusive gaver i butikkene sine.

Forretningsønske

For noen mennesker er avtaler virkelig driveren.

Dhar sier salget rettferdiggjør utgiftene.

«Hvis du tenker på shopping, er det en viss skyldfølelse eller ideen om at du ikke trenger noe annet, så du trenger en slags begrunnelse for å kjøpe og tilbudene er en begrunnelse,» sa han.

For andre kan tilbudene få dem til å føle at de ikke er blitt utnyttet.

Og noen mennesker trives med det Yarrow kaller konkurransedyktig sportsshopping.

«De ønsker å være de som finner avtalen. Jeg vil intervjue noen som vil si: «Jeg fikk denne 30 % rabatten, så fikk jeg en kupong for ytterligere 30 % rabatt, og så brukte jeg bonuspoengene mine til å få mer,» sa Yarrow.

Når de bruker all sin tid på å beskrive reduksjonen i stedet for produktet, sier Yarrow at de bryr seg mer om å vinne priskrigen enn hva de faktisk kjøpte.

Selv om han anser dette som problematisk, sier Yarrow at denne oppførselen ikke er unik for Black Friday.

«De fleste som har det slik på Black Friday er slik hele året. Det er en kjøpsstil, sa han.

Men å få tilbud kan også bare være en følelse som kjøpere leter etter.

Det samme er tilfellet med Drovitz, som bruker strategi for å øke spenningen.

Last ned Black Friday-applikasjonen på telefonen din for å få et forsprang på salgstilbudene.

Så drar mannen hennes til nærmeste bensinstasjon for en tidlig Thanksgiving-kaffe og kjøper avisen.

«Det er den morgenen annonsene trykkes på papir og vi går gjennom dem sammen for å se om det er noen besparelser på julegaver og hva vi trenger generelt. Så legger vi klærne i lag og går,» sa Drovitz.

Mannen hennes er ute og handler hele natten med vennen sin. Så Drovitz står opp mellom 3: 4 og XNUMX: XNUMX og møter søsteren sin for å handle. Deretter kobler paret seg for å handle mer sammen.

«Du vil bli overrasket over hvor mye du faktisk kan spare. Min beste personlige Black Friday-avtale så langt er bagasjen min, kjøpt i 2010 på et varehus. Jeg kommer aldri til å glemme når kvitteringen sa at jeg hadde spart rundt 400 dollar, «sa Drovitz. «Jeg trenger en ny, større bagasje, så kanskje jeg i år prøver å finne en ny på forhånd. Det handler om forskning. «

Forbrukerne gjør virkelig forretninger?

Yarrow sier at forbrukere ofte ikke gjør forretninger.

I de tilfellene lar virksomhet og salg folk rasjonalisere et kjøp som de ellers ikke ville ha gjort.

«Når jeg ser på hva folk har i skapet sitt, finner jeg igjen og igjen ting som de ikke har brukt, noen ganger med fortsatt etiketter, men kjøpt fordi de var på salg,» sa han.

Dette gjelder også høytidsgaver.

Yarrow sier at folk kan velge noe for salg for noen fordi de tror det vil se ekstravagant ut.

«Hvis det var ment å være $ 80 og de fikk det for $ 35, vil de tro at det vil se ut som de vil bruke mye på den personen,» sa han.

Yarrow sier at folk kan ende opp med å kjøpe noe som ikke er riktig for personen, til tross for deres beste intensjoner.

Dhar sier at forretninger og salg er litt mer komplisert i høytiden fordi, i likhet med kunden, forhandlere ofte ikke vet hvor prisene vil være.

«Under Black Friday, siden det er begynnelsen av høytiden, prøver forhandlere å finne ut om de skal ta en rabatt nå eller vente,» sa Dhar.

På grunn av dette er enkelte ting ikke nødvendigvis billigere enn de som er kjøpt noen dager før jul.

«Alt avhenger av tilbudet og mengden av inventar de har. Husk at mellom Thanksgiving og jul kan noen forhandlere gjøre 30 til 40 prosent av det totale salget, så hvordan de første ukene går vil avgjøre om de vil gi deg en større rabatt eller ikke innser at de ikke trenger det. gi en stor rabatt, «forklarte Dhar.

Frykten for å tape et salg eller et produkt til et salg er imidlertid det som driver noe av «vognrasiet» og den aggressive shoppingen som skjer på Black Friday.

Dhar forklarer dette som en knapphetstankegang som øker stressnivået, noe som får folk til å ha mangel på selvkontroll.

Yarrow legger til at dette stammer fra primal atferd som får instinkter til å overstyre rasjonell atferd.

«Når vi blir stresset av trengsel og deretter dobbelt stresset av frykt for knapphet, kan vi bli mer aggressive. Akkurat som med gateraseri, er en følelse av å ikke bli sett eller ikke respektert vanligvis trangen til å handle, «sa han.

For at sinne skal manifestere seg, sier Yarrow at tre ting må være tilstede: 1) trengsel eller mangel på fysisk plass, 2) oppfatningen om at det ikke er nok for alle, og 3) følelsen av respektløshet, kanskje for å bli dyttet eller å ha invadert det fysiske rommet ditt.

«Når disse tre tingene skjer, går kroppen vår inn i overlevelses-/kampmodus (arousering av det autonome nervesystemet), og når det skjer tenker vi ikke klart,» sa han.