Bivirkninger av kjemoterapi: 18 måter som kjemi treffer deg

Etter å ha mottatt en kreftdiagnose, kan din første reaksjon være å spørre legen din om å abonnere på kjemoterapi. Tross alt er kjemoterapi en av de vanligste og kraftige former for kreftbehandling. Men kjemoterapi gjør mye mer enn å bli kvitt kreft.

Selv om disse stoffene er kraftige nok til å drepe raskt voksende tumorceller, kan de også skade sunne celler. Dette kan forårsake en rekke bivirkninger. Alvorlighetsgraden av disse bivirkningene avhenger av den generelle helsen, fra alderen og typen kjemoterapi.

Mens de fleste bivirkninger forsvinner kort tid etter slutten av behandlingen, kan noen fortsette selv etter slutten av kjemoterapi. Og noen kan aldri gå bort. Pass på at du diskuterer bivirkninger du finner med legen din. I noen tilfeller, avhengig av kroppens reaksjoner, må legen din måtte endre type eller dose av kjemoterapi.

Finn ut mer om hvordan kjemoterapi påvirker kroppen din.

Del på Pinterest

Måten hvor bivirkningene av kjemo manifesterer seg til hver person, kan avhenge av andre faktorer, som for eksempel eksisterende alder eller helsemessige forhold eller betingelser. Men uansett hvor alvorlig, disse effektene er åpenbare for hver enkelt person.

Kjemoterapeutiske stoffer kan påvirke ethvert kroppssystem, men følgende er de mest følsomme:

 • fordøyelseskanalen
 • Piliferøse follikler
 • beinmarg
 • munn
 • Reproduktivt system

Det er verdt å forstå hvordan disse anticancer-stoffene kan påvirke de viktigste kroppssystemene.

Sirkulasjons- og immunsystem

Rutinemessig overvåking av Emochrome er en avgjørende del av kjemoterapi. Dette skyldes at narkotika kan skade benmargsceller, hvor røde blodlegemer er produsert. Uten ganske røde blodlegemer for å bære vevs oksygen, kan du prøve anemi.

Symptomer på’Anemi kan inkludere:

 • utmattelse
 • svimmelhet
 • blek hud
 • Vanskelighetsgrad å tenke på
 • Føl deg kaldt
 • Generell svakhet

Chemo kan også redusere antall hvite blodlegemer (nøytropeni). Hvite blodlegemer spiller en viktig rolle i immunforsvaret. Bidra til å forhindre sykdommer og bekjempe infeksjoner. Symptomene er ikke alltid åpenbare, men du kan bli syk oftere enn vanlig. Pass på at du tar forholdsregler for å unngå virus, bakterier og andre bakterier hvis du tar kjemo.

Celler kalt blodplater hjelper blodkoagulasjon. En lavt blodplate teller (trombocytopeni) betyr at det sannsynligvis vil danne blåmerker og blø enkelt. Symptomer inkluderer lange blodperioder fra nese, blod i oppkast eller i de tyngre avføringene og menstruasjonene enn normalt.

Endelig kan noen kjemo-stoffer skade hjertet mitt svekke hjertemuskelen (kardiomyopati) eller forstyrre hjerterytmen (arytmi). Disse forholdene kan påvirke hjertets evne til å pumpe blod effektivt. Noen kjemo-stoffer kan til og med øke risikoen for hjerteinfarkt. Det er mindre sannsynlig å forekomme disse problemene hvis hjertet ditt er sterkt og sunt når du starter kjemoterapi.

Nervøse og muskulære systemer

Sentralnervesystemet styrer følelser, tankemodeller og koordinering. Kjemoterapeutiske stoffer kan forårsake minneproblemer eller gjøre konsentrasjon eller klar tenkning vanskelig. Dette symptomet er noen ganger kalt & # 8220; Chemo Fog & # 8221; O & # 8220; Chemo Brain & # 8221;. Denne lille kognitive forverringen kan forsvinne etter behandling eller kan fortsette i årevis. Alvorlige tilfeller kan også øke eksisterende angst og stress.

Noen kjemo-stoffer kan også forårsake:

 • smerte
 • svakhet
 • nummenhet
 • Hånd og føtter prikking (perifer nevropati)

Musklene dine kan føle seg sliten, vondt eller skjelvende. Og dine reflekser og små motoriske ferdigheter kan bremse. Du kan også ha problemer med balanse og koordinering.

Fordøyelsessystemet

Noen av de vanligste bivirkningene av kjemoterapi påvirker fordøyelsen. Tørrheten til kjeftene og sårene som dannes på tungen, på leppene, på tannkjøttet eller i halsen, kan det gjøre det vanskelig å tygge og svelge. Ulcers til munnen gjør deg enda mer utsatt for blødning og infeksjoner.

Du kan også ha en metallisk smak i munnen eller en gul eller hvit patina på tungen. Mat kan ha en uvanlig eller ubehagelig smak, noe som fører til et utilsiktet vekttap fra å ikke spise.

Disse kraftige stoffene kan også skade cellene langs mage-tarmkanalen. Kvalme er et vanlig symptom og kan forårsake oppkast. Snakk med legen din om Antinausa-stoffene for å redusere oppkast under behandling.

Tilleggsinformasjon: Slik stopper du oppkast »

Andre fordøyelsesproblemer inkluderer myke eller harde avføring og diaré eller forstoppelse. Du kan også høre trykk, hevelse og gass rundt # 8217;. Du kan redusere disse symptomene unngår dehydrering ved å drikke mye vann i løpet av dagen.

Bivirkningene som involverer fordøyelsessystemet, kan bidra til tapet av appetitt og til følelsen av mat selv om du ikke har spist mye. Som et resultat er vekttap, generell svakhet og mangel på energi vanlige. Det er viktig å fortsette å spise sunne matvarer.

Tegumentary apparat (lær, hår og negler)

Hårtap er kanskje den mest beryktede bivirkningen av kjemobehandlinger. Mange kjemoterapeutiske legemidler virker på hårsekk og kan forårsake hårtap (alopecia) innen få uker fra den første behandlingen. Hårtap kan forekomme i hvilken som helst del av kroppen, fra øyenbrynene og øyevippene til bena. Hårtap er midlertidig. Den nye hårveksten er vanligvis startet flere uker etter den endelige behandlingen.

Svak kutane irritasjoner som tørrhet, kløe og utslett er også mulige.

Legen kan anbefale Aktuelle Pomads for å berolige irritert hud. Du kan også utvikle følsomhet for solen og være utsatt for forbrenning. Pass på at du tar spesielle forholdsregler for å unngå brannskader når du åpnes, hvordan du bruker solkrem eller lange ermer.

Siden narkotika påvirker ditt integumentary system, kan hender og føtter negler bli brune eller gule. Neglvekst kan også bremse når negler blir krøllete eller skjøre og begynner å bryte opp eller bryte lett. I de mest alvorlige tilfellene kan de faktisk skille fra Nagueal-sengen. Det er viktig å ta vare på negler for å unngå infeksjoner.

Seksuelt og reproduktivt system

Det er kjent at kjemoterapeutiske legemidler forandrer hormoner både hos menn og kvinner. Hos kvinner kan hormonelle endringer forårsake varme blinker, uregelmessige perioder eller plutselig begynnelsen av overgangsalderen. Du kan føle tørking av vaginale vev som kan gjøre forholdet ubehagelig eller smertefullt. Øker også muligheten for å utvikle vaginale infeksjoner.

Mange leger anbefaler ikke å bli gravid under behandlingen. Mens noen kvinner kan bli midlertidig eller permanent sterile som en bivirkning, kan kjemoterapeutiske legemidler administrert under graviditeten også forårsake fosterskader.

Hos menn kan noen kjemoterapeutiske stoffer skade sperma eller redusere antall spermatozoer. Som kvinner kan menn ha midlertidig eller permanent infertilitet fra kjemo.

Mens symptomene som tretthet, angst og hormonelle svingninger kan forstyrre seksuell lyst både hos menn og kvinner, kan mange mennesker i kjemoterapi fortsatt ha et aktivt sexliv.

Ecriber System (nyrer og blære)

Nyrene jobber for å utvise de kraftige kjemoterapi-legemidlene mens de beveger seg gjennom kroppen din. Under prosessen kan noen nyre- og blærceller være irritert eller skadet.

Symptomene på nyreskade inkluderer:

 • Redusert urinering
 • hevelse i hendene
 • Hovne føtter og ankler
 • hodepine

Du kan også oppleve blæreirritasjon, noe som forårsaker en brennende følelse under urinveksten og økning i urinfrekvensen.

For å hjelpe systemet, vil legen din trolig gi deg råd til å drikke mange væsker for å eliminere stoffet og holde systemet ditt til å fungere skikkelig. Vær også oppmerksom på at noen rusmidler gjør den røde eller oransje urinen i noen dager, men vet at dette ikke er en grunn til bekymring.

Skjelettsystemet

De fleste mister litt bit og alder av alderen, men med kjemi, øker noen legemidler dette tapet ved å redusere fotballnivået. L’Kreftrelatert osteoporose har en tendens til å slå kvinner mer enn menn, spesielt postmenopausale kvinner og de som ikke ble tatt på grunn av kjemoterapi.

Ifølge National Institutes of Health (NIH), er kvinner behandlet for brystkreft i større risiko for osteoporose og beinfrakturer. Dette skyldes kombinasjonen av narkotika og en naturlig dråpe i østrogennivåer. L’osteoporose øker risikoen for brudd og benbrudd. De vanligste områdene i kroppen å bryte pauser er ryggraden og bekkenet, hoftene og håndleddene. Du kan bidra til å holde beinene dine sterke ved å anta nok kalsium og en vanlig trening.

Tilleggsinformasjon: Alternative behandlinger for osteoporose »

Psykologisk og følelsesmessig toll

Bor med kreft og håndtering av kjemoterapi kan be om en følelsesmessig hyllest. Du kan føle deg skremt, stresset eller engstelig for ditt utseende og helse. Selv depresjon er en vanlig følelse, siden folk sjonglere arbeidet, familie og økonomiske ansvar i tillegg til behandling av kreft.

Komplementære terapier som massasje og meditasjon kan være en nyttig løsning for avslapning og lettelse. Snakk med legen din hvis du har problemer med å gjøre det. De kan være i stand til å foreslå en lokal gruppe støtte mot kreft hvor du kan snakke med andre utsatt for kreftbehandling. Hvis følelsen av depresjon vedvarer, ser du etter faglig råd eller spør dine leger informasjon om narkotika. Selv om følelsesmessige bivirkninger er vanlige, er det også måter å redusere dem.

Uavhengig av bivirkningene forårsaket av kjemoterapi, kan det tas tiltak for å øke livskvaliteten under behandlingen.

Les videre: Hva du kan forvente fra Chemo »