Biliailia colic: symptomer, behandling, årsaker og mer

Beskrivelse

Den galde kolikken er en kjedelig smerte i det høyre mellomstore området på # 8217; Abdomen. Oppstår når en galleberegning blokkerer gallekanalen, røret som normalt drenerer gallen fra galleblæren Alle’Tenuous tarmen. Smerte forsvinner hvis steinen passerer i # 8217; tynntarmen og låse opp kanalen. Vanlig behandling for kroniske galleberegninger med smerte er fjerning av galleblæren. Dette organet er ikke viktig for helsen til å fordøye systemet.

Å forårsake

Den galde kolikken oppstår når galleblæren kontrakterer og forårsaker en galleberegning midlertidig blokkerer ledningen som drenerer galleblæren. Gallberegninger er harde masser som dannes i galleblæren. De kan være små og mange eller store og få. Galdeberegninger dannes på grunn av kjemiske ubalanser i galle eller sjeldne eller ufullstendige tømming av galleblæren.

L’økt trykk i galleblæren forårsaker smerte og ubehag forbundet med gallen colrium.

COS’er gallen?

Galle og fordøyelsesenzymer transporteres av gallekanaler fra leveren, galleblæren og bukspyttkjertelen til bukspyttkjertelen;. Gallen bringer avfallet fra leveren og hjelper til med å fordøye fett. En del av gallen er lagret i galleblæren. Spise et måltid for å trekke inn galleblæren eller kontraherende mot interiøret. Dette tømmer innholdet i galleblæren i # 8217; tynntarmen.

Symptomer

En person med en gallekolium advarer generelt smerte i midten av 10217 øverste høyre underliv. Smerte kan være akutt, kramper eller som døve og konstant smerte. Kolika forekommer ofte om kvelden, spesielt etter å ha spist et tungt måltid. Noen mennesker hører det etter L’Tid til sengs.

Den verste smerten i Bilia-kolikken tar vanligvis 30 minutter til A’nå, men kan fortsette til en 9217; lavere intensitet i mange andre timer. Smerte stopper når galleberegninger frigjøres fra gallekanalen og passerer i # 8217; tarmene.

Biliær kolikk vs cholecistitt

Cholecystitis er en’betennelse i galleblæren. Krever umiddelbar medisinsk behandling. I likhet med biliær kolikk, er gallestein en vanlig årsak til cholecystitis. Cholecystitis er en mulig komplikasjon av biliærkolikken. Hans symptomer er mer alvorlige enn de som er knyttet til biliærkolikken og varer lenger.

Symptomene på cholecystitis kan inkludere:

  • Langvarig magesmerter som ikke forbedrer seg
  • feber eller kulderystelser
  • Kvalme og oppkast
  • Gulaktig skygge av hud og øyne, kjent som gulsott
  • Te-farget urin og Pally avføring

Risikofaktorer

Noen mennesker er mer sannsynlig å ha galleberegninger enn andre basert på forskjellige faktorer.

  • Sjanger: Kvinner er mer sannsynlig utvikle galleberegninger i forhold til menn. Dette skyldes at østrogen, L’kvinnelig kjønnshormon, kan øke sannsynligheten for dannelse av galleberegninger.
  • Arv: En familiehistorie av galleberegninger øker risikoen for galleblæreproblemer.
  • Alder: Galleberegninger er mer vanlig hos mennesker over 40 år.
  • Etnisitet: Indianere og meksikanske amerikanere mer utsatt for til galleberegninger i forhold til andre grupper.
  • Kroppsvekt: Overvekt eller overvektige mennesker kan ha mer kolesterol i gallen, noe som hjelper dannelsen av beregninger. Raskt vekttap og faste øke også mengden kolesterol i gallen.

Kosthold og biliær kolikk

Kostholdsfaktorer kan gjøre dannelsen av galleberegninger mer sannsynlig, men ikke alle gallesteinene fører til galle kolikk.

Noen Undersøkelser antyder at høy kalori og karbohydrat dietter forvandlet som hvitt brød og søtsaker kan øke risikoen for gallestein. Også Crohns sykdom og motstand All’insulin er knyttet til galleblæreproblemer.

Lær mer: Crohns sykdom og cholecyish sykdom »

Risiko for helse

De langvarige blokkene i gallekanalene kan føre til alvorlige komplikasjoner, som for eksempel skade og infeksjon til galleblæren, til galle- eller leverkanaler. En alvorlig komplikasjon er hevelse eller L’betennelse i galleblæren. Dette kalles cholecystitis.

Videre blokkerer en gallesteinberegninger som blokkerer bukspyttkjertelen Alle’tarmene kan forårsake bukspyttkjertelbetennelse, kalt pankreatitt fra galleberegninger. Pankreatitt fra galleberegninger er potensielt farlig for livet.

Hvordan det er diagnostisert

Du kan bli adressert til en gastroenterolog hvis du har en galle colrium. Gilberegninger er diagnostisert ved hjelp av anamnese, laboratorietester og medisinsk bildebehandling.

Standard Imaging Test er A’ultralyd. Legen din vil passere deg en spesiell stav på magen. Sprette lydbølgene på de indre organene og kan avsløre tilstedeværelsen av galleberegninger. I noen tilfeller kan legen bestille en datastyrt tomografi (en TAC), en magnetisk resonans for bilder (MR) eller andre diagnostiske tester.

Behandling

Vanlig behandling for galleberegninger er kirurgi for å fjerne galleblæren. Dette er kjent som cholecystektomi. Laparoskopisk kirurgi, eller nøkkelhullsoperasjon, er den vanligste måten å utføre en colecystektomi på. Det utføres ofte som en poliklinisk prosedyre. I noen tilfeller kan friluftsoperasjon være nødvendig. Kirurgen utfører A’gravering i bukområdet. For denne prosedyren er sykehusoppholdet nødvendig under utvinning.

Hvis du ikke kan sende inn kirurgi, kan legen din prøve andre prosedyrer for å oppløse eller ødelegge galleberegninger. I disse tilfellene kan galleberegninger gjenta i løpet av få år.

Outlook

Mange med gallesteiner lider ikke av galle kolikk. I disse tilfellene er problemet med galleblæren nedenfor lydløs, noe som betyr at det ikke forårsaker åpenbare problemer. Kroniske galleberegninger kan behandles med kirurgi. Din galleblære er ikke viktig for helsen til å fordøye systemet, så det kan fjernes. Når galleblæren fjernet, løper gallen direkte fra leveren til leveren til tarmen og forårsaker ikke helseproblemer.