Behandlinger for psoriasis: Aktuell, systemisk og mer

Beskrivelse

Psoriasisbehandling krever generelt forskjellige tilnærminger. Dette kan inkludere endringer i livsstil, ernæring, fototerapi og rusmidler. Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av symptomer, fra alder, generell helse og andre faktorer.

Det er ingen kur mot psoriasis, så leger prøver ofte forskjellige metoder før du finner riktig behandling for deg.

Behandlingsalternativene for psoriasis avhenger av følgende faktorer:

 • Alvorlighetsgraden av din psoriasis
 • Hvor mye av kroppen din er påvirket
 • Din type psoriasis
 • Hvor bra din hud reagerer på de første behandlingene

Mange vanlige behandlinger tar sikte på å behandle symptomene på sykdommen. De prøver å berolige kløen og peeling av huden og redusere flammene. L’Vanlig bruk av benk fuktighetsgivende kremer (OTC) etter bading og dusj kan bidra til å holde fuktighet i huden for å hindre kampling. Men det vil ikke håndtere den underliggende betennelsen.

Dermatologer anbefaler også folk med psoriasis å bruke såper, vaskemidler og fuktighetsgivende kremer uten parfyme og uten fargestoffer for å minimere L’hudirritasjon.

Her vil vi beskrive vanlige behandlinger for psoriasis, fra førstegangsbehandlinger som aktuelle kremer til en ny klasse av organisk kalt medisiner.

Aktuelle behandlinger for psoriasis

Behandlingene som brukes direkte på huden, kalles aktuelle behandlinger. De inkluderer:

 • creme
 • salver
 • lotions
 • gel

Vanligvis er de den første behandlingslinjen for folk med mild til moderat psoriasis. I noen tilfeller brukes de i kombinasjon med en annen type behandling.

Krem og salver som inneholder kortikosteroider er de vanligste behandlingene for psoriasis. Disse behandlingene med lave doseringssteroider arbeider for å kontrollere L’overdreven produksjon av hudceller og berolige huden. Noen kortikosteroider inkluderer imidlertid kraftigere steroider som faktisk kan forringe symptomer. Legen vil kjenne den riktige kraften for å redusere symptomene, i stedet for å øke dem.

Aktuelle retinoider er en annen form for aktuell behandling avledet fra vitamin A. Handle for å normalisere vekstaktiviteten i hudceller. Dette bremser ned betennelsesprosessen. Selv om de ikke opptrer raskt som kortikosteroide salver, har aktuelle retinoider færre bivirkninger. Gravide kvinner eller som kan forbli gravid bør ikke bruke dem på grunn av risikoen for fødselsskader.

Analoger av vitamin D.

Disse er syntetiske former for vitamin D som reduserer veksten av hudceller. Legen kan foreskrive dem alene eller sammen med andre behandlinger for behandling av mild til moderat psoriasis. De inkluderer:

 • Calcipotriene (Dovonex)
 • Calcitriolo (Rocaltrol)

Kremer eller salver av karbon tjære

Karbon tjære er den eldste behandlingen for psoriasis. Den er laget av oljeproduksjon biprodukter. Kull tjærebaserte produkter reduserer kampling, kløe og # 8217; betennelse. Høye konsentrasjoner er tilgjengelige på resept.

Disse kremer har imidlertid noen negative aspekter. Karbon tjære er rotete og kan flekk klær og sengetøy. Det kan også ha en sterk og ubehagelig lukt.

Flass Shampoo

Medicert antiphorchoral sjampo som er foreskrevet av legen, er tilgjengelige for behandling av psoriasis i hodebunnen.

Salisylsyre og melkesyre

Begge disse syrene fremmer desquamation av døde hudceller, som reduserer å endre størrelse. De kan også brukes i kombinasjon med andre behandlinger. De er tilgjengelige i OTC og reseptbelagte formler.

Systemiske behandlinger for psoriasis

Reseptbelagte legemidler kan bidra til å bekjempe spredning av psoriasis ved å møte betennelse.

Legene foretrekker vanligvis å bruke det laveste behandlingsnivået som trengs for å stoppe symptomene. I mange tilfeller starter de med aktuell behandling. Fordi huden blir motstandsdyktig og ikke lenger reagerer på behandling, kan du bruke en sterkere behandling.

Legen din kan foreskrive muntlige eller injiserbare medisiner hvis psoriasis er mer alvorlig eller ikke svarer på aktuelle alternativer. Mange av disse stoffene har bivirkninger, slik at legene begrenser seg til bruken av det bare i vanskelige eller vedvarende tilfeller.

Metotreksat

Metotrexato reduserer produksjonen av hudceller og undertrykker immunresponsen. Legene foreskriver ofte folk med moderat til alvorlig psoriasis. Det er en av de mest effektive behandlingene for personer med erythrodermisk psoriasis eller pustolosa psoriasis. Nylig har leger begynt å til og med foreskrive det som en behandling for psoriasisartritt.

Bivirkninger inkluderer:

 • tap av Appetit
 • utmattelse
 • mageknip

Cyklosporin

Cyclosporin er et svært effektivt legemiddel designet for å undertrykke immunforsvaret. Legene foreskriver vanligvis dette stoffet bare til personer med alvorlige tilfeller av psoriasis fordi det svekker immunforsvaret.

De fleste leger foreskriver dette legemidlet bare i korte perioder på grunn av risikoen for hypertensjon. Hvis du tar denne medisinen, trenger du vanlige blodprøver og blodtrykkskontroller for å overvåke potensielle problemer.

PDE4-hemmere

Bare en muntlig medisinering, kalt apremilast (Otezla), er for tiden tilgjengelig i denne nye klassen av narkotika for psoriasis. Det er ikke helt klart som EXPEMILAST-handlinger for å behandle psoriasis. Du tror det virker ved å redusere kroppsresponsen på betennelsen.

Retinoider

Retinoider består av vitamin Aderivater. Håndtere moderat til alvorlig psoriasis ved å redusere hudcelleproduksjonen. Legen kan foreslå at du bruker dem med lysterapi.

Som med andre systemiske stoffer, har disse noen potensielle viktige bivirkninger. Legen kan foreskrive vanlige blodprøver for å verifisere tilstedeværelsen av høyt kolesterol, som er et vanlig problem for folk som tar dette legemidlet. Retinoider kan også forårsake fødselsskader. Gravide kvinner eller som vil ha graviditet bør ikke ta dette stoffet.

L’Unik oral retinooid godkjent av FDA for behandling av psoriasis er acitralin (soriatis).

Hydroxyurea

Idrossiurea tilhører en klasse med narkotika kalt antimetabolitt. Det antas å handle inhiberende DNA-replikasjon. Den kan brukes med fototerapi, men det er ikke så effektivt som cyklosporinen og metotreksatet.

Mulige bivirkninger inkluderer for lave røde blodlegemer (anemi) og en reduksjon i hvite blodlegemer og blodplater. Gravide kvinner eller som planlegger en graviditet, bør ikke ta Hydroxyurea på grunn av risikoen for feil ved fødselen og spontan abort.

Immunmodulerende stoffer (organisk)

Den biologiske er en ny klasse med narkotika som retter seg mot kroppens immunrespons. Disse legemidlene administreres ved injeksjon eller intravenøs infusjon (IV). Legene foreskriver dem ofte til folk med moderat til alvorlig psoriasis som ikke har svart på tradisjonelle terapier.

Den biologiske godkjent for behandling av psoriasis er:

 • Adalimumab (Humira)
 • Etanercept (Enbrel)
 • Certizumab (Cimzia)
 • Infliximab (Remicade)
 • Ustekinumab (Stelara)
 • Secuinumab (Cosentyx)
 • Ixekizumab (Taltz)
 • Brodalumab (Siliq)
 • Guselkumab (tremfya)
 • Tildrakizumab (Ilumya)
 • Risankizumab (Skyrizi)

Biosimilars er også nylig tilgjengelige, ligner på merkevare organiske stoffer, men ikke en eksakt kopi. Det forventes å ha de samme effektene som det normale stoffet. For tiden er det biosimilarer for infliximab og etanerce.

Thioguanin

Tioguanina er brukt utenfor etiketten til å behandle psoriasis. Selv om det ikke er effektivt som metotreksatet eller cyklosporinen, har Tioguanina færre bivirkninger. Dette gjør det til A’mer attraktivt behandlingsalternativ. Det kan imidlertid fortsatt forårsake fødselsskader. Gravide kvinner eller som planlegger en graviditet, bør unngå å ta den.

Bruk av off-label-stoffer

 • L’Bruk av off-label-stoffer betyr at et stoff som er godkjent av FDA for en hensikt, brukes til et annet formål som ikke er godkjent. Imidlertid kan en lege fortsatt bruke stoffet til dette formålet. Dette skyldes at FDA regulerer tester og stoffene, men ikke hvordan legene bruker narkotika til å behandle sine pasienter. Så legen din kan foreskrive et stoff i det måten det føles bedre for din omsorg.

Fototerapi (lysterapi)

Fototerapi er en prosedyre der huden er nøye utsatt for naturlig eller kunstig ultrafiolett lys (UV).

Det er viktig å diskutere fototerapi med hudlege ditt før du eksporterer høye doser UV-lys. Langsiktig fototerapi er forbundet med en større forekomst av hudkreft, spesielt melanom. Prøv aldri å behandle med en solseng eller soling.

Sollys

Den mest naturlige kilden til UV-lys er solen. Det produserer UVA-stråler. UV-lys reduserer produksjonen av T-celler og dreper til slutt alle aktiverte T-celler. Dette reduserer inflammatorisk respons og erstatning av hudceller.

Korte eksponeringer til små mengder sollys kan forbedre psoriasis. Imidlertid, L’eksponering for den intense solen eller den langsiktige solens eksponering kan forverre symptomene. Det kan også forårsake hudskader og øke mulighetene for å utvikle hudkreft.

UVB fototerapi

For milde tilfeller av psoriasis kan behandlinger med kunstig lys med UVB-lys brukes. Siden de lyse boksene som avgir UVB, brukes ofte til denne typen behandling, er det mulig å behandle individuelle patcher eller mindre områder av huden, i stedet for å utsette hele kroppen.

Bivirkninger inkluderer kløe, tørr hud og rødhet i behandlede områder.

Goeckerman terapi

Kombinasjonen av UVB-behandling med behandling av kull tjære gjør de to effektive terapiene enn begge terapiene. Kulltaren gjør huden mer mottakelig for UVB-lys. Denne terapien brukes til mild til moderate tilfeller.

Eccemony Laser

Laserterapi er en lovende utvikling i behandlingen av mild til moderat psoriasis. Lasere kan rette de konsentrerte UVB-lysbjelkene på psoriasisplaster uten å påvirke den omgivende huden. Men det kan bare være nyttig i behandlingen av små flekker fordi laseren ikke kan dekke store områder.

Fotemioterapi eller Psoralene mer ultrafiolett A (PUVA)

Psoralen er et lysfølende stoff som kan kombineres med drue lysterapi som behandling for psoriasis. Pasienter tar medisinen eller bruker en kremversjon på huden og skriver inn en lysende drue boks. Denne behandlingen er mer aggressiv og brukes ofte bare hos pasienter med tilfeller av moderat til alvorlig psoriasis.

Pulserende fargelaser

Legen kan anbefale pulserende fargelaser hvis andre behandlinger har begrenset suksess. Denne prosessen ødelegger små blodkar i områdene rundt psoriasisplater, forstyrrer blodstrømmen og reduserer celleveksten i det området.