Behandling av sinusobstruksjon uten kirurgi

Del på PinterestDr. Brad Otto fra Wexner Medical Center undersøker skanninger av luftstrømmer gjennom et nesehule. | Ohio State University Wexner Medical Center

Millioner av amerikanere lever med tilstander som kan blokkere nesegangene, som ofte gjør det vanskelig å puste helt gjennom nesen.

Når tilstanden er alvorlig nok, involverer behandlingen vanligvis invasiv kirurgi som krever generell anestesi.

Men en ny, ikke-invasiv og praktisk talt smertefri teknologi har vist lovende i en liten klinisk studie.

En pasient som gjennomgikk prosedyren fortalte Healthline at den fikset det som hadde vært et livslangt pusteproblem i løpet av minutter.

«Fra start til slutt var prosedyren ikke engang en halvtime, og det inkluderer nummenhet og prosedyren,» sa Linda Wells. «Når helbredelsen var over, ble jeg overrasket over hvor mye bedre jeg kunne puste.»

Hvordan enheten fungerer

Enheten som ble brukt i denne prosedyren var Vivaer Nasal Airway Reshaping Device.

Den ble utviklet av Aerin Medical, selskapet som sponset den kliniske studien.

Denne enheten bruker i hovedsak målrettet energi for å omforme nesepassasjen for å lette bedre luftstrøm.

Men for å forstå hvilke områder som må ombygges for spesifikke pasienter, samarbeidet selskapet med eksperter fra Ohio State University Wexner Medical Centers avdeling for otolaryngology.

Spesifikt var selskapet interessert i arbeidet utført av forskere innen databasert fluiddynamikk.

«Det er en datamaskinbasert algoritme som i utgangspunktet lar deg se hvordan luft strømmer gjennom et rør, gjennom et hulrom eller over noe,» forklarte Dr. Brad Otto, assisterende professor i otolaryngologi ved Wexner Medical Center. «Det ligner på teknologien de bruker når de viser aerodynamikken til en bil når de designer den.»

«Så denne gruppen kom til oss i håp om at vi kunne kombinere disse teknologiene og ta en titt,» sa Otto til Healthline. «Et av hovedmålene våre er å faktisk undersøke dynamikken til en pasients beregningsvæsker både før og etter studien og se hvordan luftstrømmen har endret seg eller ikke inne i nesen.».

Enklere enn vanlig operasjon

Selve prosedyren innebærer å utføre en CT-skanning av en pasients nesehule.

Derfra bestemmer en otolaryngolog som Otto hvordan noen områder kan omformes for å optimalisere luftstrømmen.

Når det er tid for operasjon, er pasientens nese nummen og radiofrekvensenergi brukes til å omforme nesepassasjen.

Ettersom nesen gror i løpet av de neste ukene, kommer pasienten til oppfølgingsavtaler for å sikre at prosedyren fungerer som planlagt.

Del på PinterestDr. Brad Otto fra Wexner Medical Center bruker den ikke-invasive sinusprosedyren på en pasient. | Ohio State University Wexner Medical Center

Typiske intervensjoner for nasal obstruksjon involverer kirurgi, utført under generell anestesi, for å utvide neseklaffen. Dette er området nær toppen av nesen der sideveggene i nesen møter skilleveggen som deler nesen vertikalt.

«Et kirurgisk eksempel kan være tilfellet der noen mennesker har biter av brusk plassert i dette området – noen ganger tatt fra skilleveggen, noen ganger fra øret – for å forstørre det området. Noen mennesker har brusk plassert i andre områder for å bidra til å styrke sideveggen, «forklarte Otto.

«I utgangspunktet, hvis du er kjent med Breathe Right-strimler, har alle disse prosedyrene på en eller annen måte en tendens til å prøve å etterligne hva disse strimlene gjør ved å utvide neseklaffen litt,» la han til.

Del på PinterestLinda Wells går sammen med mannen sin, Paul, etter behandlingene hans for kroniske nasale symptomer. | Ohio State University Wexner Medical Center

Wells fortalte Healthline at han hadde blitt operert for en avviket septum tidligere.

Selv om operasjonen oppnådde målet om å hjelpe henne å puste bedre gjennom venstre side av nesen, skapte det et nytt problem. Det var nå vanskeligere å puste gjennom høyre side.

«Jeg snakket med Dr. Otto om det, og han sa at det egentlig ikke var verdt å få narkose og gjennomgå en ny operasjon, men han sa at det er denne nye prosedyren og spurte om jeg var interessert i å se om det ville fungere,» sa han Wells.

«Jeg sa: ‘Absolutt’. Så han utførte prosedyren på høyre side av nesen min, la han til. «Før gjorde nesen min nummen, og det var egentlig den eneste smertefulle delen av hele prosedyren – og det var ikke dårlig heller. Han lot bedøvingen tre i kraft, og gikk deretter gjennom prosedyren. «

Bringe teknologi til klinikker

Otto sier at han ikke ser for seg ytterligere samarbeid med Aerin Medical om denne prosedyren da selskapet prøver å bringe teknologien sin til klinikker.

«Deres neste fase vil være å lansere dette produktet bredere, samt begynne å finne en måte det kan betales for, enten det er av egen lomme eller som kan betales av forsikringsselskaper,» sa han.

For personer som er interessert i prosedyren, anbefaler Otto å konsultere en lege for å finne ut hvilke spesifikke faktorer som bidrar til neseobstruksjon.

«Jeg tror pasienter virkelig trenger å bli evaluert av en otolaryngolog – en øre-, nese- og halslege – fordi de må sørge for at det ikke er andre vanlige problemer,» sa han. «Denne prosedyren vil sannsynligvis bli utført av en otolaryngolog, så det er sannsynligvis ruten de må ta for å få en prosedyre som dette i fremtiden.»

Mens problemer som kostnader og spredning av teknologi på bred basis ennå ikke er løst, er det ingen tvil om at det er lovende for Wells.

«Jeg kunne ikke tro forskjellen som bare denne lille prosedyren, å sitte i en stol på et legekontor, gjorde,» sa Wells. «Jeg var helt begeistret. Jeg kan puste mye bedre nå. «