Bare smaken av øl utløser en dopaminrespons i hjernen

Det er noe med øl som gjør det vanskelig å ta bare en slurk.

Nyere forskning sier at selv den minste smaken av øl oversvømmer hjernen vår med nevrotransmitteren dopamin, noe som får oss til å lengte etter resten av halvliteren.

Dopamin spiller mange roller i hjernen, men er oftere forbundet med motivasjon, inkludert belønningssøkende atferd, narkotikamisbruk og avhengighet.

Forskere ved Indiana University School of Medicine sier at personer med nære slektninger som lider av alkoholisme har en sterkere økning i dopamin når de smaker øl, noe som får forskere til å tro at svaret kan være arvelig risikofaktor for alkoholisme.

År med forskning har knyttet dopaminnivåer til avhengighet, men det er fortsatt debatt om hvilken rolle det spiller. Noen nevrovitenskapsmenn hevder at dopamin spiller en viktig rolle i å stimulere en avhengigs trang, for eksempel oversvømme hjernen når en alkoholiker ser en bar.

Test effekten av øl på dopamin

Indiana-forskere brukte positronemisjonstomografi (PET) for å skanne hjernen til 49 menn, én gang etter å ha smakt øl og igjen etter å ha smakt Gatorade.

Gitt en skje av favorittølet deres over en 15-minutters periode, viste forskernes PET-skanninger en positiv Pavlovsk respons: Dopaminnivået i hjernen begynte å stige. Fordi så små mengder øl ble konsumert, sier forskerne at alkohol i seg selv ikke kunne ha stimulert produksjonen av dopamin.

«Vi tror dette er det første menneskelige eksperimentet som viser at smaken av en alkoholholdig drikk alene, uten noen berusende effekter fra alkohol, kan fremkalle denne dopaminaktiviteten i hjernens belønningssentre,» David Kareken, professor i nevrologi og assisterende direktør for Indiana Alcohol Research Center, sa i en pressemelding.

Kareken sa også at de forsøkspersonene med en genetisk disposisjon for alkoholisme – det vil si en nær slektning med sykdommen – opplevde en høyere dopamintopp enn de uten en alkoholisert slektning.

Etter hjerneskanninger rapporterte forskningspersoner økt sug etter øl, selv om noen mente Gatorade smakte bedre.

Studien fra Indiana University ble publisert denne uken i tidsskriftet Nevropsykofarmakologi.

Mer om avhengighet

Indiana-studien er basert på en samling bevis som utforsker hvordan hjernen takler avhengighet.

TIL tidligere studie av forskere ved University of California, San Diego, fant at bare synet og lukten av alkoholholdige drikker kan utløse en dopaminrespons i hjernen. Disse resultatene viser at den genetiske disposisjonen for alkoholisme er kraftig og langt fra fullt ut forstått.

Dette er grunnen til at behandlingsprogrammer som Anonyme Alkoholikere (AA) forkynner total avholdenhet fra alkohol, i stedet for en redusert tilnærming. Forskning bekreftet at programmer som AA gagner de fleste i avhengighetsbehandling.

I tillegg til genetikk, fortsetter forskere å kompilere notater risikofaktorer for avhengighet. Vi vet at miljøet, alderen der en person begynner å bruke, det valgte stoffet og metoden for medikamentadministrasjon kan spille en rolle. I mange tilfeller kan avhengighet komme av et ønske om å selvmedisinere en annen lidelse, som f.eks Depresjon.

Lær mer om avhengighet på Healthline sitt avhengighetssenter.

Tilleggsressurser: