Bare halvparten av tenåringer har ideelle kolesteroltall

Kolesterolnivået hos tenåringer har forbedret seg, ifølge forskning.

Del på PinterestTenåringer og barn må også få sjekket kolesterolnivået. Getty bilder

En ny rapport om barndoms kolesterolnivå gir noen lovende nyheter, men nå er det ikke tiden for å juble.

Hjerte- og karhelse blant unge mennesker har fortsatt stort rom for forbedring.

jeg studerer, publisert i dag på JAMA, sett på helseindikatorer for blodlipider hos amerikanske barn i alderen 6-19 år mellom 1999 og 2016. Forskerne bemerket en rekke «gunstige trender» i løpet av den 17-årsperioden, inkludert lavere gjennomsnittlig kolesterolnivå, lavere gjennomsnittlig triglyserider og forbedret HDL (godt) kolesterol.

Studien brukte data fra National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), inkludert over 26 000 unge mennesker, hvorav omtrent halvparten var kvinner.

«På et høyt nivå generelt blant unge mennesker er det bedre», Dr. Amanda Marma Perak |, assisterende professor i pediatrisk kardiologi og forebyggende medisin ved Northwestern’s Feinberg School of Medicine og førsteforfatter av studien, fortalte han Healthline.

«Vi fant at faktisk alle de forskjellige lipidindikatorene ble bedre i løpet av denne studien … Så dette var gode nyheter,» sa han.

Resultatene var i tråd med to tidligere nasjonale undersøkelsesstudier, en fra 1988 til 1994 og den andre fra 2007 til 2012, som begge indikerte forbedringer i kolesterolnivået hos unge mennesker og ungdom.

Til tross for disse gunstige trendene, forteller de ikke hele historien.

Peraks forskning fant at bare omtrent halvparten (47-51%) av ungdommene i studien hadde ideelle lipidnivåprofiler.

Omtrent en fjerdedel (19-25 prosent) hadde minst ett ugunstig lipidnivå.

«Det er fortsatt betydelig rom for forbedring,» sa han Dr. David Fagan, visepresident for pediatri ved Cohen Children’s Medical Center, New Hyde Park, NY.

Fagan var ikke involvert i forskningen.

Rapporten kutter begge veier: fremhever generelle forbedringer i kolesterolnivåer de siste tiårene, noe som gjør de kardiovaskulære helsemangelene til unge mennesker skremmende tydelige.

Enkel 7 for helsen

Kolesterol er bare én faktor i generell kardiovaskulær kondisjon, en del av det American Heart Association kaller det «Life’s Simple 7.» De syv faktorene er blodtrykk, kolesterol, blodsukker, aktivitetsnivå, kosthold, kroppsvekt og røyking.

«Hvis vi tar denne studien i sammenheng med generell kardiovaskulær helse, er det en indikator på generell kardiovaskulær helse,» sa Fagan.

Kolesterolnivåer er en del av en gruppe andre helseproblemer i barndommen som må løses.

Fedme hos barn har mer enn tredoblet seg siden 1970-tallet og omtrent 1 av 5 barn i skolealder har fedme i USA, I henhold til CDC. I motsetning til fedmeepidemien, som er veldig synlig og å bekjempe den har blitt et stort folkehelsemål, snakkes det mye mindre offentlig om barndomskolesterol.

«Kolesterol er en av disse stille risikofaktorene for at barn som har unormalt kolesterol ikke føler seg annerledes. Så foreldrene er kanskje ikke klar over det, sa Perak.

Både fedme og kolesterolnivåer i barndommen er betydelige risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer senere i livet. Dessverre, påpeker Perak, «reiser de ofte sammen».

«Mye av det unormale kolesterolet som jeg ser klinisk er hos barn som også har risikofaktoren for fedme og også har dårlig kosthold og trening, mangel på mosjon,» sa han.

Kolesterol er en initiator av åreforkalkning, akkumulering av plakk på arterieveggene, som til slutt kan føre til hjerteinfarkt. Fedme er assosiert med en rekke alvorlige helseproblemer, inkludert hjerte- og karsykdommer og diabetes.

Men barn vil neppe noen gang få hjerteinfarkt eller andre synlige episoder av hjerte- og karsykdommer. Så overvåkingsindikatorer som kolesterol er nesten utelukkende forebyggende, en måte å sikre helse i voksen alder.

Målet er å opprettholde ideelle blodlipidnivåer og vekt fra barndommen og utover.

Hva foreldre kan gjøre

For foreldre, siden kolesterolnivået ikke er åpenbart, er den beste tingen å gjøre å være klar over de gjeldende anbefalingene fra American Academy of Pediatrics. Barn bør gjennomgå kolesterolscreening mellom ni og elleve år, og deretter igjen mellom sytten og tjueen.

I tillegg til tilstrekkelig screening, gjelder forbedringen av kardiovaskulær helse i barndommen (og ærlig talt for folk i alle aldre) livsstilen.

«Gjennom hele livet er det først og fremst å optimalisere livsstilsvanene dine: å optimalisere kostholdet ditt, sørge for at du får nok mosjon, sørg for at du unngår å sitte, sørg for at du kontrollerer kroppsvekten din: denne typen ting er viktig for alle , «sa Perak.