Bare 12% av amerikanerne er metabolsk sunne

Dårlig metabolsk helse øker risikoen for hjertesykdom, diabetes og hjerneslag.

Del på PinterestHer er hva du bør vite om din metabolske helse. Getty bilder

Hvis du tror du har god metabolsk helse bare fordi du ser en «normal» vekt på vekten, tenk om igjen.

Ny forskning viser at «alarmerende lave» antall amerikanske voksne oppnår optimal metabolsk helse, noe som gjør at de fleste har større risiko for alvorlig sykdom.

I en studere Publisert i forrige måned i tidsskriftet Metabolic Syndrome and Related Disorders, evaluerte forskere fra University of North Carolina i Chapel Hill data fra 8 721 voksne fra National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) fra 2009 til 2016. De fant at bare 1 av 8 voksne i USA har optimal metabolsk helse.

De definerte metabolsk helse som å ha ideelle nivåer av blodsukker, triglyserider, high-density lipoprotein (HDL) kolesterol, blodtrykk og midjeomkrets, uten bruk av medikamenter. Disse faktorene er direkte relatert til en persons risiko for hjertesykdom, diabetes og hjerneslag.

Deltakere som var overvektige klarte seg dårligere, med bare 0.5 % som oppnådde optimal metabolsk helse. Imidlertid hadde mindre enn halvparten av de som var undervektige og mindre enn en tredjedel av deltakerne med normal vekt optimal metabolsk helse.

«Vi må se på metabolisme utover bare kroppsvekt,» sa han Dr. Rekha Kumar, endokrinolog ved New York-Presbyterian og Weill Cornell Medicine. «Det har vært et press for å takle fedme gjennom folkehelsetiltak, men denne studien viser oss at selv personer som har normal vekt ser ut til å utvikle sykdommer som vi vanligvis korrelerer med fedme.».

Rapporten viste også at visse demografiske og livsstilsfaktorer påvirker metabolsk helse.

De med de høyeste metabolske helseratene inkluderte kvinner, personer under 40 år, ikke-røykere, de som er fysisk aktive og de som hadde minst noen høyskoleutdanning.

Ikke-spanske svarte deltakere og personer i alderen 60 år og over hadde mindre sannsynlighet for å være metabolsk sunne.

«Livsstilsfaktorer spiller inn på helsen vår. Vi er ikke bare isolert av tallene våre – vi må se på alt sammen, sa han Dr.Samantha Nazareth, en sertifisert gastroenterolog i New York City.

Forklar de lave forekomstene av metabolsk helse

Det er ingen standarddefinisjon i det medisinske miljøet for metabolsk helse. Som sådan kan den estimerte forekomsten endre seg litt avhengig av hvilke faktorer som vurderes.

Selv om dette er den første metabolske helsestudien i USA, har andre forskere sett på lignende data for å fastslå at noen 23 prosent av voksne har metabolsk syndrom. Denne tilstanden oppstår når en person ikke klarer å oppfylle minst tre av de fem ideelle målingene av ting som blodtrykk og glukosenivåer.

Den siste rapporten vurderer en person metabolsk sunn bare hvis han oppfyller de ideelle nivåene for alle fem kriteriene.

Det som anses som optimalt har også blitt strengere med årene. I rapporten brukte forskerne de «nyere og mer restriktive» grensene til vitenskapelige samfunn og offentlige etater, noe som reduserte forekomsten av metabolsk helse.

«Dette er de passende nivåene for definisjonene av ‘normal’ for hver faktor,» sa Dr.Rosemary Ku, en styresertifisert lege og grunnlegger av den ideelle foreningen for digital helse Behandling av kronisk sykdom.

«En av de største endringene her var blodtrykksterskelen. Standarden for metabolsk syndrom var 130/85, men i denne studien anså de 120/80 for å være optimal, sa han.

«Det er ikke slik at vi bruker strenge retningslinjer for å merke folk med sykdommer de ikke har. Vi vil at folk skal forstå hva deres helserisiko er, » la Kumar til.

Interessant nok hadde inkludering av midjeomkrets en relativt stor innvirkning på resultatene, og brakte andelen personer med optimal metabolsk helse fra 17.6 % til 12.2 %.

Mens forskerne bestemte hver deltakers midjeomkrets ved hjelp av en konsistent metode, er det ingen standardisering på hvordan leger skal måle pasientenes liv, sier Ku.

Imidlertid er en stor midjeomkrets en viktig faktor å merke seg når man evaluerer en pasient, sier Kumar.

Midjeomkrets kan betraktes som en surrogatindikator for noens metabolske helse. Det innebærer at det er visceralt fett, en farlig type fett som samler seg rundt organer og øker en persons risiko for hjertesykdom og hjerteinfarkt,» forklarte han.

Hvordan forbedres metabolsk helse?

Å ha dårlig metabolsk helse betyr at du har større sjanse for å utvikle diabetes, hjertesykdom eller hjerneslag.

Å forstå risikoen starter med å få din årlige kroppsbygning.

«Spør legen din om det ville være hensiktsmessig å bli screenet for risiko for kronisk sykdom,» sa Ku. «De kan enkelt bestille en rutinemessig laboratoriescreening som ser på disse faktorene, som kolesterol og blodsukker.».

Å gjøre endringer i kosthold og livsstil kan bidra til å forbedre metabolsk helse. Ku, Nazareth og Kumar understreker viktigheten av å slutte å røyke, spise et sunt kosthold rikt på grønnsaker, opprettholde en sunn vekt og trene regelmessig gjennom uken.

Disse vanene arbeider ikke bare for å forbedre metabolsk helse, men de tilbyr også en rekke andre fordeler for kropp og sinn.

«Søvnhygiene bør også innarbeides for å forbedre metabolsk helse. Dette har negativt påvirket vårt moderne samfunn med teknologi og det som ofte føles som en 24-timers arbeidsdag for folk, sa Kumar.

Å endre folkehelsetiltak for å målrette mot alle (ikke bare de med fedme) er også viktig for å bidra til å forbedre optimale metabolske helserater over hele landet, legger Kumar til.

«Alle disse kampanjene som fokuserer på å øke noens fysiske aktivitet, redusere sukkerinntaket og redusere mettet fett i kosten bør ikke bare være rettet mot personer med vektproblemer, men alle mennesker. Vi må forstå at selv om du ikke har et vektproblem, kan du fortsatt ha et stoffskifteproblem, «sa han.