Babysøvn og fast føde

Råd om når du først skal mate fast babymat ser ut til å gå frem og tilbake med noen års mellomrom. Nå en ny studere hevder at tidlig mating av fast føde av en nyfødt kan forbedre søvnen.

Forfatterne slår fast at fast føde forbedrer søvnen fordi babyer ikke er sultne og derfor ikke våkner, eller våkner for mye, sammenlignet med de som utelukkende blir ammet.

Om lag 1300 barn ble delt inn i to grupper som en del av studien. En gruppe ble utelukkende ammet i omtrent seks måneder; den andre gruppen ble ammet, men introdusert for fast føde i kostholdet rundt tre måneder.

Foreldre rapporterte at babyer som spiste fast føde sov i omtrent 15 minutter til per natt og hadde en lavere forekomst av nattlig våkenhet fra litt over to ganger om natten til 1.74 ganger om natten. Toppen av forskjellene skjedde rundt seks måneder.

Gideon Lack, medforfatter og professor i pediatrisk allergi ved King’s College London, sa at faste stoffer kan ha den ekstra fordelen av å forbedre søvnen. Forfatterne oppgir at rundt 75 % av britiske mødre introduserer faste stoffer før fem måneder og 26 % sier det er et forsøk på å redusere nattlig oppvåkning.

Når du skal starte faste stoffer

I USA anbefaler American Academy of Pediatrics å amme i seks måneder og starte fast føde på den tiden. American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology sier at barn kan håndtere faste stoffer fra fire måneder.

«Jeg har stor tro på at fast føde bør introduseres når babyer er klare for utvikling, noe som skjer mellom fire og seks måneder for de aller fleste babyer,» bemerket han Dr. Frank R. Greer, forsker i barneernæring ved University of Wisconsin.

Greer sa at de eneste babyene som ikke bør introduseres for fast føde før etter seks måneder, er de få som ikke er klare for utvikling.

Han sa at det ikke er bevis for at fortykning av flaskene forbedrer søvnen, så han anbefaler det ikke.

Greer sa at det store antallet barn som er involvert i studien får ham til å tro resultatene, men han vil ikke kommentere introduksjonen av faste stoffer i fire måneder basert på dataene.

«De fleste babyer er klare til å spise fast føde i fire til seks måneder,» sa Dr. Anthony F. Porto, en pediatrisk gastroenterolog ved Yale-New Haven Health i Connecticut.

Hvis de faste stoffene introduseres før fire måneder, er det en risiko for fedme hos barn, la han til.

Natalia Stasenko, en registrert kostholdsekspert i New York City som spesialiserer seg på barneernæring, sa at hun ikke anbefaler å starte med fast føde før barna kan sitte oppreist uten støtte, begynner å miste «push»-refleksen og de kan holde hodet oppe.

«Å starte fast føde før babyer er klare kan føre til økt risiko for kvelning siden de ikke klarer å sitte oppreist og håndtere faste stoffer i munnen trygt,» sa han.

Ikke alle babyer trenger å begynne med fast føde etter seks måneder, sa Stasenko. Noen babyer er klare for fast føde først etter rundt syv måneder, spesielt de som er født for tidlig eller med utviklingsforsinkelser.

«Alle barn er forskjellige når det kommer til utvikling. Det viktigste er å se etter tegn på beredskap for faste stoffer, «sa han.

Studien viste en selvrapportert økning i søvnvarighet på bare noen få minutter. For meg er det ikke nok bevis til å endre gjeldende retningslinjer, «la han til.

Stasenko sa at hun regelmessig jobber med foreldre hvis barn har matproblemer. Hun er bekymret for at de kan høre om studien og prøve å presse faste stoffer for å forbedre babyens søvn.

«Samtidig er et barn-foreldreforhold rundt mat medvirkende til å hjelpe barn med å utvikle et sunt forhold til mat og holde seg i harmoni med deres sult og metthet,» sa hun.

Stasenko bemerket at babyer går gjennom en vekstspurt etter tre måneder og kan trenge flere kalorier.

«Men for meg er det ikke nødvendigvis et tegn på at de trenger faste stoffer,» sa han. «De kan trenge mer næring fra kilder som er ernæringsmessig og utviklingsmessig passende for dem: morsmelk og formel.»

Han sa at han ønsket at forfatterne skulle understreke at nattlig oppvåkning er normal utviklingsatferd hos barn og ikke noe foreldre trenger å korrigere.

Interessant nok diskuterer studiens supplerende nettinnhold andre faktorer som påvirker barns søvn, for eksempel beroligende metoder og søvnposisjon, som ser ut til å være langt mer effektive for å hjelpe barn til å sove bedre enn tidlig introduksjon av solid, «la han til.

Tips for å starte fast føde

Når en forelder er klar til å starte fast mat, bør de prøve glatte pureer og myk fingermat, sa Stasenko.

«Jeg foreslår at du introduserer ny mat om morgenen slik at du kan se på barn for tegn på en allergisk reaksjon,» sa hun. Hvis babyer ser ut til å være mer sultne enn vanlig før de er klare til å utvikle seg for fast føde, er det best å øke morsmelk eller morsmelkerstatning.

Porto sa å legge til en ny mat hver tredje til femte dag for å oppdage eventuelle reaksjoner.

Med mindre det er anbefalt av en lege, er det ikke en god idé å legge frokostblanding på flasker. Det er ofte gjort for å hjelpe barn med å takle refluks.

«Rollen [til ernæring] til faste stoffer er ikke rent ernæringsmessig eller kalorimessig. Det handler også om å utvikle spiseferdigheter, sa Stasenko. «Å spise er en veldig kompleks prosess som involverer mange muskler og alle sanser. Barn må være i stand til å delta fullt ut i ernæring for å begynne å utvikle sine spiseferdigheter.