Autismesymptomer hos barn

Forskere bruker en øyesporingsteknikk for å bestemme kommunikasjonsferdigheter som en del av et tidlig diagnosesystem.

Del på PinterestEksperter sier at en tidlig diagnose av autisme gir en mulighet for tidlig intervensjonsterapi. Getty bilder

TIL ny eksperimentell studie antyder at leger kan være i stand til å oppdage tegn på autismespektrumforstyrrelse (ASD) hos babyer så unge som 10 måneder.

Forskerne jobbet med metoder for å oppdage autisme hos barn under 18 måneder. Denne nye studien, utført av forskere fra Uppsala universitet i Sverige, vil representere et gjennombrudd.

Forskerne studerte en gruppe på 112 barn: 81 hadde en familiehistorie og derfor en høyere sjanse for autisme og 31 hadde en lavere sjanse for autisme.

Forskerne brukte en øyesporingsteknikk for å evaluere barnas respons og initiativ i samhandling med visuelle stimuli og med foreldrene deres.

Ved å sammenligne resultatene av barn med autismediagnoser i en alder av 3, var forskerne i stand til å fastslå at barn som var mindre tilbøyelige til å søke kontakt med en voksen via disse visuelle tiltakene også hadde større sannsynlighet for å ha symptomer på autisme.

Hvordan barn kommuniserer

For å forstå hvorfor denne tilnærmingen kan fungere, hjelper det å forstå litt om hvordan barn kommuniserer i deres preverbale tilstander.

Før et barn kan snakke eller til og med ha motorisk kontroll for å rette oppmerksomheten til en voksen ved å peke, bruk øynene hans.

De kan se en voksen følge blikket deres og prøve å trekke den voksnes oppmerksomhet til noe som interesserer dem ved å skyve øynene frem og tilbake på objektet av interesse til begge er involvert.

Denne delte oppmerksomheten – som forskere kaller «felles oppmerksomhet» – er et tegn på et barns engasjement med andre.

Det forskerne fant var at i gjennomsnitt var barn som senere ble diagnostisert med autisme mindre sannsynlighet for å starte denne felles oppmerksomheten enn barn uten autisme.

«Funnene indikerer at barn med autisme ikke tar så mye initiativ til å kommunisere med voksne som de vanligvis gjør når de er spedbarn,» sa han Terje Falck-Ytter, PhD, assisterende professor ved psykologiavdelingen ved Uppsala universitet i Sverige og hovedetterforsker av studien.

Disse funnene kan føre til mer nyttige diagnostiske verktøy for ASD-autisme i fremtiden.

«Øynene har det. Foreldre og leger har lenge erkjent at endringer i blikk og øyekontakt er en risikofaktor for påfølgende utvikling av ASD hos spedbarn og små barn. Dr. Raun D. Melmed, en utviklings- og atferdsmessig barnelege og medgründer og medisinsk direktør ved Southwest Autism Research and Resource Center i Phoenix, fortalte Healthline.

«Evnen til å nøyaktig diagnostisere ASD før et barns første bursdag har vært i fokus for mye forskning. Det vil være i testene av det visuelle blikket? Metabolske markører? Endringer i EEG-mønstre? Svarene er ikke der ennå, men denne typen forskning er lovende og gyldig for meg, «la han til.

Når det er sagt, er det nødvendig med flere kliniske utprøvinger og repriser av denne studien før disse resultatene kan omsettes i praksis.

Diagnose, behandling, intervensjon

En ASD-diagnose er bare en del av puslespillet.

Spørsmålet blir da: hva skal man gjøre med den diagnosen?

«En tidlig diagnose kan hjelpe foreldre til å bedre forstå barnets medisinske situasjon og gi dem mer tid til å lære hvordan de kan hjelpe barnet til å vokse, og tidlig intervensjon setter kursen for behandlingsintervensjoner, der det er nødvendig.», Jim lattermann, president for Intellectual and Developmental Disabilities Solutions ved AmeriHealth Caritas, sa han til Healthline.

Men dette er ikke de eneste hensynene.

«Spektrumet av autisme er bredt,» sa han. «Tidlig diagnose og intervensjon fører til økt stress og angst for foreldre, helsearbeidere og barnevernsassistenter? Og hvis barnet er feildiagnostisert? «

Melmed er enig.

«Resultatene er best når vi kan utnytte det enorme læringspotensialet som er tydelig i de to første leveårene,» sa han. «Men det anbefales å være forsiktig, siden i entusiasmen for tidlig diagnose, kan noen barn bli unøyaktig identifisert, noe som kan føre til mye unødvendig stress for familier.».

Tidlig intervensjon er hensiktsmessig?

Mye av forskningen og anbefalingene om tidlige autismeintervensjoner mangler stemmene til menneskene selv i det autistiske miljøet.

«Når vi vurderer operasjon for et barn i dag, bør vi spørre oss selv: vil dette hjelpe barnet og hjelpe det til å føle seg bra med seg selv, eller er det for foreldrene? Svarene bør gjennomgås når ting endrer seg, «John Elder Robison, forfatter av bloggen My Life With Asperger for Psychology Today, skrevet i et innlegg.

Robison skriver at mens han tar til orde for intervensjoner for ASD-barn med «synlige funksjonsnedsettelser», gjør han det ikke for de som rett og slett er eksentriske i sin oppførsel.

«Å vite at et barn ‘utvikler seg autistisk’ er sannsynligvis ikke nok til å velge en intervensjon eller til og med å vite om det er nødvendig,» sa han. «Hvor autistisk er du? Hvordan? Det siste vi trenger er å hamre barna med kanskje unødvendige inngrep som kan skade de som hjelper.

I alle fall sier eksperter at det er for tidlig å komme med anbefalinger basert på denne spesifikke studien.

«Forskerne innser at arbeidet de har produsert trenger ytterligere undersøkelser,» sa Laughman. «Så selv om studier møter vitenskapelig strenghet, er det en studie.»