Aspirin, hjerteinfarkt og blødninger

Nyere forskning indikerer at aspirin kan redusere risikoen for hjerteinfarkt, men kan også forårsake overdreven blødning.

Del på Pinterest
Eksperter sier at en daglig aspirinrutine kan hjelpe den kardiovaskulære helsen til personer som aldri har hatt et hjerteinfarkt. Getty bilder

Mange av oss tar aspirin hver dag for å forhindre hjerteinfarkt eller hjerneslag, men for noen mennesker kan risikoen oppveie fordelene.

Ny forskning finner at mens aspirin reduserer risikoen for hjerteinfarkt eller hjerneslag, kan det også øke risikoen for potensielt farlig blødning.

Forskere fra Imperial College og King’s College i Storbritannia analyserte 13 kliniske studier som involverte mer enn 164 000 deltakere uten hjerte- og karsykdommer i alderen 53 til 74 år.

Forskerne ønsket å finne ut om aspirin forhindret hjerte- og karsykdommer i denne populasjonen og hva var risikoen for blødninger som krevde sykehusinnleggelse.

De Resultatene, publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA), antyder at selv om regelmessig bruk av aspirin forhindrer hjerte- og karsykdommer hos personer som aldri har hatt hjerteinfarkt, vil det ikke redusere sjansene for å dø hvis du har en, og det kommer med en betydelig risiko for blødning.

«Flere mennesker har aspirinblødningskomplikasjoner enn de som er beskyttet mot hjerteinfarkt eller hjerneslag,» sier Dr. Salman A. Arain, førsteamanuensis i kardiovaskulær medisin ved UT Healths McGovern Medical School i Houston.

«Aspirin er et antiblodplatemiddel. Blodplater er cellulære fragmenter som flyter i blodet og går sammen for å danne blodpropper når de aktiveres. Aktiverte blodplater er viktige i dannelsen av blodpropp etter en skade, for eksempel et kutt,» forklarte Arain.

«Men aspirin kan øke risikoen for langvarig blødning etter en skade. Det øker også risikoen for blødning hos pasienter som kan bruke blodfortynnende av andre grunner, sa han.

Aspirin blokkerer også cyklooksygenase. Dette enzymet reduserer kroppens evne til å produsere kjemikalier som kan forårsake betennelse.

Fettavleiringer kalt plakk er mer sannsynlig å forårsake hjerteinfarkt eller hjerneslag hvis de blir betent.

Kroppsvekt er en faktor

En fersk studie publisert i The Lancet antyder at hvor mye du veier kan endre effektiviteten til aspirin.

Forskerne analyserte data fra ni forskjellige kliniske studier for å finne at den anbefalte dosen av aspirin på 75 til 100 milligram (mg) per dag kun beskyttet mot kardiovaskulær sykdom hos individer som veier mindre enn 154 pounds.

Det tok en dose på 300 mg eller høyere for å effektivt beskytte personer som veide 154 pounds eller mer.

Kroppsvekt påvirker hvordan kroppen vår bruker mange stoffer.

Generelt, jo mer noen veier, desto høyere dose kan det være nødvendig for at et medikament skal fungere skikkelig.

Eldre kan faktisk bli skadet

De Aspirin for å redusere hendelser hos eldre (ASPREE) studien så på de forebyggende effektene av 100 mg aspirin per dag versus placebo hos omtrent 19 000 australske og amerikanske deltakere på 70 år og over som ikke hadde noen kardiovaskulær sykdom, demens eller funksjonshemming.

Forskerne fant ingen bevis for at aspirin ga noen kardiovaskulær fordel, selv om deltakere som tok aspirin fortsatt viste en høyere risiko for store blødninger.

ASPREE-studien fant også at dødsraten uansett årsak kan være enda høyere hos aspirinbrukere i denne aldersgruppen.

Fordelene oppveier risikoen?

Derfor bør du ta aspirin for å redusere risikoen for hjerteinfarkt eller hjerneslag?

Det er ikke et enkelt spørsmål å svare på.

Mens leger aksepterer at aspirin beskytter folk som allerede har en diagnose av hjerte- og karsykdommer, er de mindre klare på at det hjelper de som ikke har fått en diagnose.

«Hvis du allerede har hatt et hjerteinfarkt eller hjerneslag, så ja. Selv om det motsatte ikke er et vanskelig nei, sier Dr. Robert Segal, kardiolog og medgründer av LabFinder, sa han til Healthline. «Avhengig av din livsstil eller din medisinske historie, er det best å diskutere dette med legen din.»

Statiner er et alternativ

Siden introduksjonen av statiner for å redusere kolesterolnivået, kan aspirin ikke lenger være det beste alternativet for å redusere hjertehelserisiko for personer uten historie med kardiovaskulære problemer.

«Statiner er effektive for å forhindre både hjerteinfarkt og hjerneslag. De fungerer ved å redusere risikoen for plakkdannelse inne i arteriene, «sa Arain.

«De er mer effektive for å forhindre en andre eller tredje episode,» fortsatte han, «så alle pasienter som har hatt et hjerteinfarkt eller embolisk hjerneslag (slag relatert til en blodpropp) bør ta et statin så lenge de tåler det . «

Segal advarer imidlertid om at «statiner ikke bør tas under graviditet, amming eller hvis du har aktiv leversykdom. Det finnes også legemidler du ikke kan ta sammen med statiner.

Andre måter å redusere risikoen på

«Denne studien forsterker ideen om at aspirin bør brukes med forsiktighet hos pasienter med risikofaktorer for koronar hjertesykdom og hjerneslag, og at livsstilsendringer og behandling av risikofaktorer kan være den sikreste metoden for å forhindre en hendelse,» sa Arain.

Ifølge Arain inkluderer spesifikke måter å redusere risikoen for hjerteinfarkt eller hjerneslag følgende:

  • Få regelmessig mosjon og andre fysiske aktiviteter.
  • Spis et sunt kosthold med lavt innhold av mettet fett, raffinert sukker og enkle karbohydrater.
  • Ikke røyk og unngå passiv røyking.
  • Oppretthold en sunn midje.
  • Behandle og håndtere andre risikofaktorer, for eksempel hypertensjon eller diabetes.

Bunnlinjen

Tidligere studier har konsekvent vist at aspirin kan bidra til å forhindre hjerteinfarkt og hjerneslag ved å redusere betennelse og risiko for blodpropp.

Men mens aspirin har sine fordeler, tyder ny forskning på at det har en økt risiko for indre blødninger som krever sykehusinnleggelse.

I minst én studie viste eldre på 70 år eller over ingen kardiovaskulær fordel ved bruk av aspirin, men hadde fortsatt økt risiko for blødning.

Eksperter sier det er viktig å ta vare på helsen din med en sunn livsstil. Ved å kontrollere vekten din, spise et balansert kosthold og ikke røyke, kan du bidra til å forhindre hjertesykdom og hjerneslag.