Arteria vs vena: Hva er forskjellen?

Arteria vs vena

Arteriene er blodkar som er ansvarlige for transport av rikt oksygen fra hjertet til kroppen. Årene er blodkar som bærer det lave oksygenfrie blodet fra kroppen til hjertet for rhioxigenering.

Arteriene og venene er to av hovedtyper av kroppsskip i kroppen. Disse fartøyene er kanaler som distribuerer blod til kroppen. De er en del av to lukkede systemer som begynner og ender i hjertet. Disse rørsystemene er:

 • Pulmonal. Pulmonal fartøy er arterier som bærer dårlig blod oksygen fra hjertets høyre ventrikel til lungene. Pulmonal vener bærer blodet rik på oksygen alle’venstre atrium av hjertet.
 • Systematisk. Systemiske fartøy er arterier som bærer fullt oksygenblod fra venstre ventrikel i hjertet til vevet i alle deler av kroppen. Så returnerer de det fattige oksygenblodet gjennom venene ALLE’høyre atrium av hjertet.

Hva er de forskjellige typer arterier?

Det er tre typer arterier. Hver type består av tre lag: eksternt, medium og internt.

 • Elastiske arterier kalles også ledende arterier eller arterier som utføres. De mellomliggende lag, slik at de kan forlenge som svar på hver hjertepuls.
 • Muskuløs (distribusjon) arterier er middels i størrelse. De tar blod fra de elastiske arteriene og grenen ut i motstandsfartøyene. Disse fartøyene inkluderer små arterier og arterioler.
 • Arteriolene er den minste delingen av arteriene som bærer blodet bort fra hjertet. Direkte blod i kapillære nettverk.

Hva er de forskjellige typer årer?

Det er fire typer årer:

 • Dype årer er plassert alle og muskelvevs interiør. Ha en «8217; tilsvarende arterie i nærheten.
 • De overfladiske venene er nærmere overflaten av huden. De har ingen tilsvarende arterier.
 • Pulmonale vener bærer blodet som har blitt fylt med oksygen fra lungene til hjertet. Hver lunge har to serier av lungeårer, en rett og til venstre.
 • De systemiske venene finnes i hele kroppen fra bena til nakken, inkludert armene og kofferten. De bærer doxy blod til hjertet.

Diagram av arterier og årer

Bruk dette interaktive 3-D-diagrammet til å utforske A’arterie.

Bruk dette interaktive 3-D-diagrammet for å utforske en vene.

Anatomi av årer og arterier

Veggene på venene og arteriene består begge på tre lag:

 • Utvendig. Den utilsiktede tunikken (ytre tunika) er det ytre laget av et blodkar, inkludert arterier og årer. Det er hovedsakelig sammensatt av kollagen og elastiske fibre. Disse fibrene tillater årer og arterier å strekke seg i begrenset grad. De strekker seg nok til å være fleksibel samtidig som de opprettholder stabiliteten under blodstrømtrykket.
 • Medium. Mellomlaget av veggene i arteriene og venene kalles en medie tunika. Den er laget av glatte muskler og elastiske fibre. Dette laget er oftere i arteriene og tynnere i venene.
 • Innvendig. Det indre laget av blodkarveggen kalles intimt tunika. Dette laget består av elastisk fiber og kollagen. Konsistensen varierer i henhold til typen blodkar.

I motsetning til arterier inneholder vener ventiler. Årer trenger ventiler for å holde blodet som strømmer mot hjertet. Disse ventilene er spesielt viktige i bena og armene. De kjemper tyngdekraften for å hindre blod reflux.

Arteriene trenger ikke ventiler fordi trykket i hjertet holder blodet som strømmer gjennom dem i en retning.

Kardiovaskulærsystemet

Kardiovaskulærsystemet er et lukket system med fartøy som kalles arterier, årer og kapillærer. De er alle koblet til en muskuløs pumpe kalt hjerte. Kardiovaskulærsystemet opprettholder en kontinuerlig og kontrollert bevegelse av blodet som gir næringsstoffer og oksygen til hver kropps celle i kroppen. Det gjør det gjennom tusenvis av kilometer av kapillærer mellom arteriene og årene.

 • Arterier. Pulmonal arterier har lavt oksygeninnhold fra hjertets høyre ventrikel til lungene. Systemiske arterier bærer blod oksygenert fra venstre ventrikel i hjertet til resten av kroppen.
 • Årer. Pulmonal vener bærer oksygenert blod fra lungene ALLE’venstre atrium av hjertet. De systemiske blodårene bærer det lave oksygeninnholdet fra kroppen til kroppen til den rette atmosfæren.
 • Kapillærer. Kapillærene er de mindre og mange blodkarene. De forbinder mellom arteriene (som bringer blodet bort fra hjertet) og venene (som returnerer blodet til hjertet). Den primære funksjonen til kapillærene er utveksling av materialer, som oksygen, mellom blodet og vevcellene.
 • Hjerte. Hjertet har fire rom: høyre atrium, høyre ventrikel, venstre atrium og venstre ventrikel. Hjertet gir styrke til å sirkulere blod gjennom kardiovaskulærsystemet.

L & # 8217;

Næringsstoffer og # 8217; oksygen leveres til hver kropp i kroppen gjennom et sirkulasjonssystem. Hjertepumpen oksygenert blod til celler gjennom arterier. Pumpe fattige oksygenblod bort fra celler gjennom årer.