Ankelforvrengning: Årsaker, symptomer og diagnose

Cos’er en ankelforvrengning?

En ankelforvrengning er en lesjon til stoffets bånd (Ligaments) som omgir og forbinder benbenene til foten. Lesjonen oppstår vanligvis når fakler eller ved et uhell blir en ankel på en pinlig måte. Dette kan forlenge eller rive leddene som holder beinene sammen og leddene i ankelen.

Alle ledbånd har et spesifikt utvalg av bevegelse og grenser som tillater dem å opprettholde stabiliserte ledd. Når ligbåndene som omgir ankelen skyves over disse grensene, forårsaker det en forvrengning. De vanligste slogede anklene innebærer ligamentskader til ytre av ankelen.

Du bør umiddelbart ringe legen din hvis du slår av ankelen din. Legen kan bestemme alvorlighetsgraden av lesjonen og gi råd til en tilstrekkelig behandlingssyklus. De kan være nødvendige i flere uker eller måneder før en ankelforvrengning helt helbreder.

Hva forårsaker en ankelforvrengning?

En ankelforvrengning oppstår ofte når foten kranser eller ruller plutselig, tvinger ankelen artikulasjon for å komme seg ut av sin normale posisjon. Under den fysiske aktiviteten kan ankelen twink mot innsiden på grunn av en plutselig eller uventet bevegelse. Dette medfører forlengelsen eller lacerasjonen av en eller flere ledbånd rundt ankelen.

På grunn av disse tårene kan det forekomme hevelse eller blåmerker. Du kan også prøve smerte eller ubehag når du legger vekt på det berørte området. Selv sener, brusk og blodårer kan bli skadet på grunn av forvrengning.

Ankelforvrengninger kan skje med noen, i alle aldre. Gjør sport, gå på uregelmessige overflater eller til og med på deg utilstrekkelig fottøy kan forårsake denne typen skade.

Hva er symptomene på en ankelforvrengning?

Du kan ha en ankelforvrengning hvis du merker følgende ankelsymptomer:

 • opphovning
 • ømhet
 • ekkymose
 • smerte
 • Manglende evne til å legge vekt på hit ankelen
 • Hudbleking
 • stivhet

Ankelen kan støtte mange forskjellige typer skade. Det er viktig å konsultere legen din når ankelproblemer oppstår. Legen kan avgjøre om lesjonen er en forvrengning eller noe mer alvorlig.

Hvordan en ankelforvrengning er diagnostisert?

Legen vil utføre en fysisk undersøkelse for å avgjøre hvilke leddbånd som ble revet. Under eksamen kan legen bevege ankelen artikulasjon på ulike måter for å sjekke mobiliteten din.

De kan også bestilles avbildningstester, for eksempel røntgenstråler, for å ekskludere en beinfraktur. En magnetisk resonans kan utføres dersom legen mistenker en brudd, en alvorlig skade på ledbånd eller skade på overflaten av ankelen;. MR-testen bruker et sterkt magnetfelt og radiobølger for å skape detaljerte kroppsbilder. Dette gjør at legen kan gjøre en korrekt diagnose.

Hvordan behandles en ankelforvrengning?

Behandlingen av en ankelforvrengning favoriserer gjenoppretting og forhindrer ytterligere ulemper. Det er viktig å ikke legge vekt på «skadet område mens du gjenoppretter fra en ankelforvrengning.

Hjemme behandlinger

Du kan være i stand til å behandle milde forvrengninger hjemme. Anbefalte Domicry Behandlinger inkluderer:

 • Bruker elastiske bandasjer (som en ess bandasje) for å vikle ankelen, men ikke for tett
 • Bruk en verge for å støtte ankelen
 • Bruke krykkene, om nødvendig
 • Løfte foten med puter, om nødvendig, for å redusere hevelse
 • Tar ibuprofen (som advil) eller paracetamol (som tylenol) for å håndtere smerte
 • Hviler nok og ikke last ankelen

Det er også nyttig å bruke isen på LESA-området så snart som mulig for å redusere hevelse. Den første dagen, bør du bruke isen hver 20-30 minutter, tre eller fire ganger om dagen. Deretter gjelder den isen hver tredje eller fire timer i de neste to dagene.

Legen kan fortelle deg å holde seg borte fra den skadede ankelen til smerten er dempet. For milde forvrengninger kan dette ta fra en uke til 10 dager, mens mer alvorlige forvrengninger kan ta opptil flere uker for å helbrede.

Kjøp elastiske bandasjer.

Kirurgi

Operasjonen for forvrengning til anklene er sjeldne. Det kan utføres når skaden på leddene er alvorlige og det er tegn på ustabilitet eller når skaden ikke forbedres med ikke-kirurgisk behandling. Kirurgiske alternativer inkluderer:

 • Arthroskopi: Under A & # 8217-artroskopi ser en kirurg på det indre av artikulasjonen for å se om det er løse fragmenter av bein eller brusk.
 • Rekonstruksjon: For gjenoppbygging kirurgi vil en kirurg reparere det revet ligamentet med poeng. De kan også bruke andre ledbånd eller sener rundt foten eller ankelen for å reparere skadede leddbånd.

Typen av kirurgisk inngrep må avhenge av alvorlighetsgraden av forvrengningen til ankelen og aktivitetsnivået. Etter operasjonen er rehabilitering en viktig del av gjenopprettingsprosessen. Du må delta i regelmessige oppfølgingsavtaler med legen din og fullføre fysioterapi øvelser for å gjenoppta bevegelsen og styrke muskelen rundt ankelen. Avhengig av ankelforvrengningen og typen operasjon, kan rehabilitering ta uker eller måneder.

Hva er det langsiktige perspektivet for noen med en ankelforvrengning?

I de fleste tilfeller er en ankelforvrengning ikke veldig alvorlig og vil helt helbrede med tilstrekkelig behandling. Mengden tid som kreves for en fullstendig utvinning, vil avhenge av alvorlighetsgraden av forvrengning. De fleste ankelforskjellene tar noen uker for å helbrede helt. En mer alvorlig forvrengning kan ta måneder.

Selv om smerte og hevelse i enden vil gå bort, kan ikke den skadede ankelen være stabil som den sunne ankelen. Legen kan foreslå noen øvelser for å styrke muskelen rundt ankelen. Men du bør ikke fortsette med øvelsene til legen din fortalte deg å gjøre det.

Hvordan kan jeg forhindre en ankelforvrengning?

Du kan redusere risikoen for fremtidige forvrengninger:

 • Vikle ankelen bekymret i en elastisk bandasje
 • Bruk en verge om nødvendig
 • Utfør styringsøvelser
 • unngå høye hæler
 • Varme opp før’treningsøkt
 • Bruk robust og kvalitets fottøy
 • Å være oppmerksom på overflatene du går på
 • Sakte eller avbryte aktiviteter når du føler deg trøtt

Ring legen din nå hvis du tror du er dislocated igjen. Hvis ikke behandlet, kan en ankelforvrengning forårsake langsiktig smerte og ankel ustabilitet.

Kjøp Ankel Guardians.