AMEBIASIS: Oversikt, årsaker og symptomer

Hva en cos’er l’amebiasis?

L’Amebiasis er en parasittisk infeksjon; tarmen forårsaket av protozoo entamoeba histolytica, eller e. Histolytica. Symptomer på’Amejiasis inkluderer myke avføring, abdominalkramper og magesmerter. Imidlertid vil de fleste med amebiasis oppleve betydelige symptomer.

Tilleggsinformasjon: Parasittiske infeksjoner »

De som er i fare for amebiasis?

L’Amejiasis er vanlig i tropiske land med underutviklede sanitære tjenester. Er mer vanlig i det indiske subkontinentet, i deler av Sentral- og Sør-Amerika og i deler av Afrika. Det er relativt sjeldent i USA.

Folk med størst risiko for amebiasis inkluderer:

 • Folk som har reist til tropiske steder der det er små hygieniske forhold
 • Innvandrere fra tropiske land med dårlige helsemessige forhold
 • Folk som bor i institusjoner med dårlige helsemessige forhold, som fengsler
 • Menn har sex med andre menn
 • Personer med et kompromittert immunsystem og andre helsemessige forhold

Hva er årsakene til’amejiasis?

OG. Histolytica er en unicellulær protozon som vanligvis går inn i menneskekroppen når en person engasjerer cyster gjennom mat eller # 8217; vann. Det kan også komme inn i kroppen gjennom direkte kontakt med fecal saken.

Cyster er en relativt inaktiv form for parasitten som kan leve i flere måneder i jord eller i # 8217; miljøet de er deponert i avføringen. Mikroskopiske cyster er tilstede i jorda, i gjødsel eller i # 8217; vann forurenset av infiserte avføring. Den som manipulerer mat kan overføre cyster under forberedelse eller manipulering av mat. Overføring er også mulig under analsex, oral-analsex og # 8217; kolon vanning.

Når cyster kommer inn i kroppen, legger de inn i fordøyelseskanalen. Deretter slipper du en invasiv og aktiv form av Trofozite-anropsparasitten. Parasitter reproduserer i fordøyelseskanalen og migrerer i # 8217; stor tarm. Der, de kan grave inn i tarmveggen eller i tykktarmen. Dette forårsaker blodig diaré, kolitt og stoffdestruksjon. Den infiserte personen kan derfor spre sykdommen ved å frigjøre nye cyster i # 8217; miljø gjennom de smittede avføringene.

Hva er symptomene på’amejiasis?

Når symptomene oppstår, har de en tendens til å vises fra 1 til 4 uker etter at cysten svelges. I følge Sentre for sykdomskontroll og forebygging (CDC), bare 10-20% av personer som lider av amebiasis bli syk. Symptomene på dette stadiet har en tendens til å være liten og inkludere myke avføring og magekramper.

Når trophozitt brugde tarmveggene, kan de komme inn i blodet og reise til ulike indre organer. De kan ende opp i leveren, hjertet, lungene, hjernen eller andre organer. Hvis Trofosites invaderer et indre organ, kan de potensielt forårsake:

 • abscess
 • infeksjoner
 • alvorlighetsgrad
 • død

Hvis parasitten invaderer belegget av tarmen, kan det forårsake amoebisk dysenteri. AMEBBs dysenteri er en farligere form for amebiasis med vandige og blodige avføring hyppige og sterke magekramper.

Leveren er et hyppig reisemål for parasitten. Symptomer på levers hepatisk sykdom inkluderer feber og ømhet i øverste høyre side av # 8217; Abdomen.

Hvordan diagnostisert L’Amejiasis?

En lege kan mistenke amejiasis etter å ha bedt om informasjon om din siste helse og din reisehistorie. Legen din kan teste deg for tilstedeværelsen av E. Histolytica. Det kan være nødvendig å gi avføringsprøver i flere dager for å kontrollere tilstedeværelsen av cyster. Legen kan foreskrive laboratorietester for å verifisere leverfunksjon for å avgjøre om leveren er skadet.

Når parasittene sprer seg utenfor # 8217; tarmene, kan ikke være mer tilstede i avføringen. Så legen kan bestille en ultralyd eller en tac for å verifisere tilstedeværelsen av avgiftsskader. Hvis personskader vises, må legen måtte kjøre en aggregat med nål for å se om leveren har abscesser. En abscess i leveren er en alvorlig konsekvens av amejiasis.

Endelig kan en koloskopi være pålagt å kontrollere parasittenes tilstedeværelse i # 8217; Crassus-tarmen (kolon).

Hvilke behandlinger er tilgjengelige for L’amebiasis?

Behandlingen av ikke-kompliserte tilfeller av amebiasis består vanligvis i en 10-dagers syklus av metronidazol (Flagyl) som tar som kapsel. Legen din kan også foreskrive medisiner for å kontrollere kvalme hvis du trenger det.

Hvis parasitten er tilstede i intestinale vev, må behandlingen ikke bare møte organismen, men også skade på de infiserte organene. Kirurgi kan være nødvendig hvis kolon eller peritoneal vev har perforeringer.

Lær mer: Gastrointestinal boring »

Hva er perspektivet for folk med amebiasis?

L’Amebiasis reagerer generelt godt på behandling og bør løses i ca 2 uker. Hvis du har et mer alvorlig tilfelle der parasitten vises i vevet ditt eller indre organer, er ditt perspektiv fortsatt godt så lenge du får en passende medisinsk behandling. Hvis amebiasis ikke behandles, kan det imidlertid være dødelig.

Hvordan kan jeg forhindre amejiasis?

Riktig hygiene er nøkkelen til å unngå amejiasis. Som en generell regel, vask hendene grundig med såpe og vann etter bruk av badet og før du håndterer mat.

Hvis du reiser på steder der infeksjonen er vanlig, følg dette regimet når du forbereder deg og spiser mat:

 • Vask forsiktig frukter og grønnsaker før du spiser.
 • Unngå å spise frukt eller grønnsaker med mindre du vasker dem og skreller dem alene.
 • Følg flaskevannet og ikke-alkoholholdige drikker.
 • Hvis du må drikke vann, koker eller behandler den med jod.
 • Unngå isbiter eller drikke på fontenen.
 • Unngå melk, ost eller andre ikke-pasteuriserte meieriprodukter.
 • Unngå mat solgt av gateleverandører.