Alkoholuttak: Farene ved kaldt Tyrkia

Døden av skuespiller Nelsan Ellis denne måneden er en påminnelse om de alvorlige og potensielt dødelige effektene av alkoholabstinens på kroppen.

Faktisk sier eksperter at eventuelle planer om å bli edru ikke bør tas lett på.

Men å ta avgjørelsen om å bli edru er et skritt verdt å ta.

«Å slutte å røyke kan gjøres trygt og er tryggere enn å fortsette å drikke mye,» sa Dr. Richard Saitz, leder av Institutt for samfunnshelsevitenskap ved Boston University School of Public Health, til Healthline.

I tillegg til de psykologiske aspektene ved alkoholavhengighet, har lidelsen også betydelige kort- og langsiktige fysiologiske effekter på kroppen.

Under alkoholabstinens vil det sannsynligvis oppstå symptomer, men i hvilken grad avhenger det av alvorlighetsgraden av avhengigheten.

Hva kan skje under retretten

Alkohol er et dempende middel, som betyr at det bremser eller senker funksjonen til sentralnervesystemet.

Gjennom kronisk bruk blir kroppen til slutt betinget av tilstedeværelsen av alkohol og er i stand til å tilpasse seg det.

Under abstinens forsøker funksjonen til sentralnervesystemet å tilpasse seg mangelen på alkohol.

«Når alkohol fjernes, blir systemet hyperaktivt eller hyperaktivt, ut av balanse igjen,» sa Saitz. «Før han tilpasser seg til å ikke ha alkohol i nærheten, er det en hypersympatisk tilstand … som blant annet betyr akselerert hjertefrekvens, høyere temperatur og svette.»

Alle som har hatt bakrus har opplevd disse symptomene til en viss grad.

«Vi bør ikke overvurdere risikoen,» sa Saitz. «De fleste mennesker med fysisk avhengighet av alkohol reduserer eller slutter faktisk uten medisinsk behandling, medikamenter eller tilsyn og gjør det uten komplikasjoner.».

Det finnes imidlertid unntak som kan kreve legehjelp.

De mest alvorlige effektene

Mer alvorlige abstinenssymptomer, kjent som alkoholabstinenssyndrom (AWS), kan inkludere delirium tremens (DT) hos personer med alvorlig alkoholavhengighet.

Effektene av AWS kan oppstå noen timer etter at du slutter å drikke eller flere dager senere.

Symptomer på AWS inkluderer ofte skjelving, hodepine, høyt blodtrykk, angst og rask hjertefrekvens (økt hjertefrekvens).

DT er også en alvorlig type alkoholabstinens som kan være dødelig.

Det er vanlig blant personer med en historie med alkoholabstinens, de som drikker mye og de som har vært avhengige av alkohol i mer enn 10 år.

De mest alvorlige symptomene på DT er anfall, hallusinasjoner og forvirring. Imidlertid kan mange andre symptomer også være tilstede, inkludert lysfølsomhet, forvirring og kvalme.

Mer alvorlige symptomer på AWS og DT kan føre til fysiske traumer fra anfall, så vel som metabolske problemer.

Lave elektrolyttnivåer kan føre til hjertekomplikasjoner under abstinenser, inkludert arytmier og plutselig død etter et hjerteinfarkt.

Hypofosfatemi (lave fosfatnivåer) kan føre til muskelsvakhet, koma og forstyrrelse av normale åndedrettsfunksjoner.

Metabolske abnormiteter kan typisk korrigeres gjennom tilstrekkelig inntak av vitaminer, væsker og sukker. Vanlige reseptfrie medisiner kan hjelpe mot mer godartede elementer av AWS, som hodepine og kvalme.

«Konsekvensen av metabolske ubalanser kan også påvirke hjerte- og lungefunksjonen – da de kan stoppe i begge – hvis blodet blir for surt, noe som kan skje etter et angrep eller som et resultat av stort alkoholforbruk,» sa Saitz.

En tilstand kjent som alkoholisk ketoacidose er lik den som oppleves av enkelte personer med type 1 diabetes mellitus. Det er forårsaket av effekten av alkohol på bukspyttkjertelens evne til å produsere insulin.

Alkoholisk ketoacidose er en potensielt dødelig tilstand, men den kan behandles med tilstrekkelig medisinsk hjelp.

Når det gjelder medisiner, har bare benzodiazepiner, som diazepam (Valium) og lorazepam (Ativan), vist seg å redusere risikoen for dødelige komplikasjoner fra anfall og DT.

«Målet er å oppnå en rolig, men våken tilstand for å holde noen trygge. Generelt er et stille rom med personlig trygghet og reorientering og mindre sterkt lys også nyttig, «sa Saitz.

Noen leger velger imidlertid å unngå benzodiazepiner på grunn av deres vanedannende natur.

Ser etter hjelp

For de som er interessert i å slutte å drikke er det viktig å oppsøke lege (selv om det bare er en kontroll), spesielt for folk som drikker mye, når det har vært langvarig alkoholmisbruk, og for de som allerede har opplevd DT eller anfall forårsaket av alkoholmisbruk.

For alvorlig alkoholavhengighet kan medisinsk intervensjon være nødvendig for å overvåke de potensielt farlige effektene av AWS og DT.

Men for de som leter etter langsiktig nøkternhet, er retreater bare begynnelsen.

«Det viktigste er å få langsiktig hjelp til å slutte å drikke,» sa Saitz. «Å få hjelp til avholdenhet har lite å gjøre med å holde seg avholdende.»

«Det viktigste er neste trinn: få rådgivning og medisiner for å behandle den underliggende tilstanden [samt] et sosialt nettverk som støtter dette målet,» la han til.